Uvoľnená aktualizácia pre testerov prináša vylepšenia hlavne v oblasti nastavení a aplikácií.

Aktualizácia je z radu Release Candidate 5, ktorú Microsoft plánuje uviesť ku koncu roka. Jedna z najbližších aktualizácií sa pripravuje v priebehu najbližších dní. Doteraz Microsoft uvoľnil štyri veľké aktualizácie svojho operačného systému. Ide o Novembrovú aktualizáciu, Anniversary, CreatorsFall Creators. V priebehu roka sa vždy objavujú menšie či väčšie v počte niekoľko stoviek megabajtov veľké aktualizácie. Nie sú však ohlasované, ako hlavné.

Windows Insiders

Ako prví zostávajú aktualizácie používatelia, ktorí sú zapojení v programe Windows Insiders. Niektorí majú možnosť využiť funkciu na preskočenie hlavnej aktualizácie. Teda jej pred uvedenia, ešte v čase, keď ju výrobca systému iba testuje. Avšak len malá skupina má možnosť preskočiť vývojové aktualizácie verzie Release Candidate. Microsoft chce totiž, aby čo najviac testerov používalo verziu RS4. Aj to je dôvod, prečo mnohí testeri nemajú možnosť využiť funkciu „Skip Ahead“ na preskočenie hlavných funkcií.

Najvýznamnejšou novinkou je použitie funkcie Sets, ktorá umožní otvárať rozpracované dokumenty na samostatných záložkách. Pracujete vo Worde? Stačí dokument uložiť do OneDrive, neskôr môžete zobraziť vaše OneNote poznámky, takisto z hlavnej obrazovky prehliadača Edge a otvoriť na novej karte.

Po zatvorení sa systém opýta, či chcete otvoriť ostatné rozpracované dokumenty Office. Dobrá funkcia pre tých, čo používajú Edge a pracujú s Office. Nie je to absolútna novinka, no teraz dostáva kontúry a začína byť dostupná pre široké spektrum používateľov v rámci testovacej fáze. Funkcia by mala byť dostupná pre všetky aplikácie Windows 10 (32-bitové, tzv. univerzálne aplikácie).

Zlepšenie prichádza pre počítače so SIM kartami, ktoré používate na dátové spojenie. Väčšia kontrola nad dátami, prehľadnosť a lepšia správa roamingových nastavení.

Pre tých z vás, ktorí ste používali funkciu lupy na zväčšenie prvkov máte teraz možnosť nastaviť proces tak, aby ste mali kurzor vždy uprostred obrazovky. Mnohým to zjednoduší orientáciu a hľadanie správneho prvku. Zväčšenie totiž občas predchádzalo chaosu a zmätku v prispôsobení sa novej mierky a pohľadu na obrazovku. Pribudli aj dve nové mierky – 5 a 10 %.

Zdroj: VentureBeat

Prečítajte si aj:

Najlepšie univerzálne aplikácie pre Windows 10

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.