Táto informácia určite prekvapí viacerých používateľov, prekvapila aj nás.

Microsoft prostredníctvom svojho oficiálneho blogu vysvetlil proces, akým doručuje aktualizácie používateľom operačného systému Windows 10. Pokiaľ čítate náš web a časopis pravidelne, potom ste už určite počuli pojem Windows Insider. Ide o program, do ktorého sa môžu zapojiť používatelia, aby získali ako prví ďalšie aktualizácie systému Windows 10 a mohli ich testovať. Títo používatelia vedia o tom, že v rámci testovacieho programu sa im do zariadenia stiahnu nefinálne aktualizácie, ktoré môžu obsahovať aj chyby.

Microsoft však testuje nestabilné aktualizácie aj na bežných používateľoch. A pokiaľ manuálne vyhľadávate nové aktualizácie prostredníctvom služby Windows Update (Všetky nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Windows Update), patríte medzi nich. Podľa Microsoftu totiž patríte medzi používateľov, ktorí sú „technicky pokročilí“ a v rámci vášho „vyhľadávania novej verzie“ vám tak servíruje takmer finálne aktualizácie. Ostatní používatelia, teda tí, ktorí neklikajú na tlačidlo Vyhľadať aktualizácie, ich získajú až o pár týždňov neskôr.

Na takýchto praktikách by nebolo nič zlé, pokiaľ by Microsoft o tom reálne informoval používateľov. To sa však doteraz nestalo a pokiaľ nebudete čítať tento článok, možno budete aj naďalej žiť v nevedomosti. Na druhej strane, aspoň sa vysvetľuje, ako sa mohla dostať do veľkej októbrovej aktualizácie chyba, ktorá niektorým používateľom zmazala priečinok s dokumentami. Finálnym testovacím sitom sú totiž „technicky pokročilí“ používatelia, ktorí si manuálne vyhľadávajú aktualizácie v službe Windows Update.

Ako teda funguje distribúcia Windows aktualizácií pre bežných používateľov?

Microsoft vydáva pravidelnú mesačnú aktualizáciu vždy v druhý utorok daného mesiaca. Táto aktualizácia má interné označenie B, pretože druhé písmeno v abecede označuje druhý týždeň v mesiaci. V rámci B aktualizácie získajú používatelia všetky dovtedy vydané opravy, vylepšenia a bezpečnostné aktualizácie. B aktualizácia sa automaticky stiahne všetkým používateľom a to bez ohľadu na to, či vedia o existencii nastavenia s názvom Windows Update alebo nie.

Počas tretieho a štvrtého týždňa v mesiaci vydáva Microsoft voliteľné aktualizácie, ktoré majú interné označenie C a D. Logika ich označovania je totožná. C a D aktualizácie sú „predfinálne verzie„, ktoré Microsoft ponúka „technicky pokročilým“ používateľom. Teda tým, ktorí si spustia Windows Update a kliknú na tlačidlo Vyhľadať aktualizácie. Títo používatelia následne testujú predfinálne opravy a vylepšenia a pokiaľ je všetko v poriadku, novinky z C a D aktualizácií sa následne objavia v B aktualizácii v ďalšom mesiaci.

Aby sme to teda zhrnuli. Pokiaľ nechcete vaše zariadenie so systémom Windows 10 vystavovať predfinálnym aktualizáciám, ktoré môžu teoreticky obsahovať chyby, zabudnite na existenciu nastavenia s názvom Windows Update.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Októbrová aktualizácia pre Windows 10: Prepojte svoj telefón s počítačom

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit