Microsoft viackrát posunul dátum vydania inovácie pre telefóny so systémom Windows Phone 8.1. Systém sme testovali na smartfónoch Lumia 950 a 950 XL a takisto aj na staršej Lumii 830 vďaka programu Windows Insider. Doplnené: finálna verzia aktualizácie na Windows 10 Mobile je už dostupná aj pre staršie telefóny.

Dizajn operačného systému Windows 10 s prívlastkom Mobile je zmenený iba kozmeticky. Kto by čakal podobný skok, aký ponúkla konkurencia pri prechode z iOS 6 na 7, resp. z Androidu 4 na 5, ten bude sklamaný. Niežeby Windows potreboval výraznú zmenu používateľského rozhrania. Domovská obrazovka je výborná, prehľadná a živé dlaždice majú svoje čaro. Zoznam všetkých aplikácií by mohol mať aj lepší dizajn, avšak buďme vďační aspoň za to, že obrazovka s nastaveniami vyzerá prehľadnejšie a estetickejšie.

Zatiaľ čo určité časti systému Windows 10 majú pomerne dobrý dizajn rozhrania, o aplikáciách tretích strán sa to vo väčšine prípadov nedá povedať. Hlavne v porovnaní s ostatnými platformami. Jeden príklad za všetky je aplikácia Twitter, ktorá doslova plytvá dostupným miestom. Podobne tomu bolo aj v prípade Facebooku, situácia sa vďaka viacerým aktualizáciám zlepšila, ale stále to nie je ono. Nehovoriac o chýbajúcich funkciách. Pomocou Windows 10 aplikácie napr. nepridáte príspevky v mene FB stránky.

Windows 10 sa v porovnaní s Windows Phone zmenil iba kozmeticky

Windows 10 sa v porovnaní s Windows Phone zmenil iba kozmeticky

Aplikácie sú stále slabinou systému od Microsoftu. Windows 10 beží na viac ako 200 miliónoch počítačov, avšak na ponuke obchodu s aplikáciami sa to prejavuje iba pomaly. Mnohé dôležité služby chýbajú, a tak musia používatelia pri prechode z iného systému hľadať alternatívy. Najhoršie je to v prípade Google služieb. Musíte sa naučiť žiť bez nich. Nám chýbal najmä Inbox a podpora Android Wear. Google účet si však zosynchronizujeme so systémovým emailovým klientom a kalendárom. Stále nám chýba náš správca hesiel alebo autentifikátor na overenie v dvoch krokoch. V oboch prípadoch je k dispozícii alternatíva.

Situácia s aplikáciami sa však postupne zlepšuje – zopár užitočných nástrojov spomíname v článku s prehľadom mobilných aplikácií. Avšak stále platí, že zatiaľ čo prechod zo systému iOS na Android a naopak je bezproblémový, pri prechode na Windows 10 budete riešiť problém s chýbajúcimi aplikáciami. Alebo, ak aj sú k dispozícii, niekedy ponúkajú obmedzené funkcie. Situácia sa zatiaľ nezlepšila ani napriek tomu, že vývoj Windows aplikácií je od vydania „Desiatok“ jednoduchší, pretože vývojárom stačí vytvoriť aplikáciu pre jedno Windows 10 zariadenie a bude fungovať na všetkých. Mimochodom, spomínala sa aj kompatibilita s aplikáciami pre Android, projekt Astoria však nefunguje. Či si naozaj niekedy spustíme na Windows 10 telefóne .APK súbor, to ukáže čas.

Aplikácie pribúdajú pomaly a sú stále hlavnou slabinou platformy

Aplikácie pribúdajú pomaly a sú stále hlavnou slabinou platformy

Windows 10 sa používa úplne rovnako ako Windows Phone 8.1. Operačný systém už dokáže lepšie načítavať správy v instantných komunikátoroch aj na pozadí, takže po ťuknutí na notifikáciu nemusíte čakať pár sekúnd, kým sa zmena prejaví v aplikácii. Avšak počas testovania sa nám stalo, že Messenger štrajkoval a aplikáciu sme museli úplne vypnúť a zapnúť. Notifikácie stále fungujú „po starom“ a vadí nám, že ich väčšinou mažeme manuálne.

To platí najmä pre XY notifikácií správ pre instantné komunikátory. Vždy sa odstráni iba jedna notifikácia, na ktorú ťuknete a zvyšok ostane – aj keď ide o tú istú konverzáciu a správa je staršia. Na druhej strane, priamo z notifikácie môžete už aj odpovedať. Tak, ako to funguje v prípade konkurencie. Chválime rozšírený panel rýchlych volieb, ktorý ponúka viac možností. Toto má Windows 10 spoločné na telefónoch aj počítačoch.

Verdikt touchIT

Windows 10 je špecifický systém. Osloví určitú skupinu používateľov a jeho výhodami sú jednoduchosť používania a plynulosť. Z týchto vlastností profitoval aj v segmente lacných telefónov, kde Android v minulosti zaostával a neponúkal optimálny zážitok. Dnes je však situácia iná a lacné Androidy sú o poznanie použiteľnejšie. V článku sme to nespomínali, ale na Windows 10 v telefónoch oceňujeme predinštalovaný balík Microsoft Office a prepojenie s počítačmi pomocou cloudovej služby OneDrive.

Ale to vedel už Windows Phone a takéto prepojenie si môžete bez problémov vytvoriť aj na iOS a Android zariadeniach. V porovnaní s týmito dvoma platformami pôsobí Windows 10 ako samotár, najmä čo sa „kompatibility“ medzi jednotlivými operačnými systémami týka. Ponuka aplikácií tak zostáva stále hlavným nedostatkom a Windows 10 sa v porovnaní s Windows Phone 8.1 príliš nezmenil.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit