Umelá inteligencia nie je jedinou novinkou, ktorá sa chystá v novom vydaní Windows 11.

Verzia 24H2 bude obsahovať viacero funkcií, ktoré sme už videli, no zatiaľ nie sú plošne dostupné. Ide napríklad o rozšírenie formátov archivácie, ktoré zatiaľ nemá každý používateľ. Okrem opráv ponesie nové vydanie niekoľko na pohľad viditeľných zlepšení, nielen opravy chýb. Novinkám vo Windows 11 sme sa venovali aj v našom článku a takisto prinášame informácie inšpirované webom Windows Central.

Sudo (Superuser Do)

Ešte v čase oznámenia tejto funkcie zachvátili internet memečka a linuxoví používatelia mali dôvod k sarkazmu. Ide o príkaz na Linuxe a teraz sa dostane do systému od Microsoftu. Užitočný bude pri odstraňovaní chránených súborov alebo potrebe manipulovať s príkazmi vo vyššej úrovni oprávnenia bez potreby používať Terminal. Nepôjde o plnohodnotnú „kópiu“, ale skôr o doplnok a jeho možnosti nebudú také obsiahle ako v prípade systémov Linux alebo macOS.

enable sudo win11 24H2Zdroj: Mauro Huculak / Windows Central

Šetrenie energie

Tu sme videli viacero konceptov a posledná transformácia je, že okno Nastavenia v sekcii Napájanie a batéria vám dáva odporúčania na čo najlepšie nastavenia systému z pohľadu úspory energie. Najviac funkcií je viditeľných na zariadeniach s batériou, najčastejšie notebookov.

Po novom bude môcť byť nastavený režim šetrenia energie vždy, doteraz je to možné len v režime pri práci na batériu. Takisto by mal lepšie reagovať na nastavenia režimu výkonu. V tejto oblasti robia veľa aj výrobcovia zariadení a majú vlastné profily a riadenie spotreby. Tiež majú zvyčajne možnosť napojenia na systémové profily. Ovládaním cez aplikáciu výrobcu zariadenia dokážete meniť aj profily v systéme. Ide o zaujímavosť a je to dobrovoľné, podľa preferencií používateľa.

energy settings win11 24H2Zdroj: Mauro Huculak / Windows Central

Viac komprimačných formátov

O tejto novinke sme sa už zmienili v minulosti. V našom prípade ale nepribudli tieto možnosti do kontextového menu a zrejme budeme musieť počkať na verziu 24H2. Vo verzii 23H2 so všetkými kumulatívnym aktualizáciami sme rozšírené možnosti kompresie priamo cez Prieskumníka nevideli na každom počítači.

Týka sa to systému postupného uvoľňovania aktualizácií. Je pravdepodobné, že funkcia by mala byť dostupná v septembri 2024 pre každého. Kliknite pravým tlačidlom na súbor alebo adresár a presuňte sa myšou na položku Komprimovať do. Ak máte najnovšie možnosti, zobrazí sa ďalšie menu s položkou ďalšie možnosti. V zobrazenom okne budú na výber ďalšie formáty a ich nastavenie.

win11 komprimaciaZdroj: TOUCHIT

Farebné profily a Wi-Fi 7

Tie sa dajú nastaviť vo Windows v Ovládacom paneli, teraz sa táto možnosť presúva do okna Nastavenia. Bude v sekcii Obrazovka a úpravy cez pridané profily ICC alebo ICM môžete urobiť priamo v tomto okne.

Zatiaľ je predpoklad, že priama podpora pre Wi-Fi 7 bude len vo Windows 11 a vyššej verzii a do Windows 10 sa nedostane. Systém už nemá podporu z pohľadu pridávania nových funkcií, stále má podporu pre bezpečnostné aktualizácie.

Zapracovaná má byť aj ochrana tlačiarní cez nový systém inštalácie ovládačov – Windows Protected Print (WPP). Tejto téme sme sa venovali v samostatnom článku a ide o prideľovanie ovládačov bez potreby inštalovať softvér tretích strán.

printing win11 24H2Zdroj: Mauro Huculak / Windows Central

Zdroj: Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.