Windows 11 v tejto verzii by si mnohí obľúbili.

Na sieti X sa objavila špeciálna verzia označená ako Windows 11 Government Edition. Hneď úvodom treba zdôrazniť, že ide o neoficiálnu distribúciu, ktorá bola upravená zo štandardnej verzie. Snímky obrazovky ukazujú, že bola použitá verzia Enterprise.

Podľa Andyho Kirbyho je táto verzia maximálne zjednodušená a dalo by sa povedať, že oholená na kosť. Neobsahuje totiž žiadne doplnky, ktoré sú súčasťou systému a aplikácií. Ide najmä o nástroje zbierajúce telemetrické údaje. Neobsahuje ani väčšinu aplikácií bežne umiestňovaných do systému.

Na obrázkoch je vidieť, že ani ponuka Štart neobsahuje štandardné aplikácie alebo aplikácie pridané v rámci reklamnej spolupráce. Zväčša ide najmä o hry alebo rôzne desktopové aplikácie sociálnych sietí. V systéme nie je ani Microsoft Defender alebo Microsoft Edge.

Ešte lepšou správou je, že táto distribúcia nevyžaduje najnovšie počítače, respektíve počítače s minimálnymi požiadavkami. Spustiť ju teda môžete aj na počítačoch, ktoré nemajú buď priamo kompatibilný procesor alebo TPM 2.0 čip.

Systém sa dá stiahnuť z internetu prostredníctvom takzvaných peer to peer sietí. Odporúčame ho však skúšať len v rámci testovania a nepoužívať ako hlavný systém. Na aktivovanie systému bola použitá neoficiálna aktivačná služba systému. Takúto službu používajú aj veľké firmy v rámci vlastných licencií, ktoré si reálne kúpili.

Na internete sa s takýmto spôsobom aktivácie stretnete najčastejšie pri podvodoch a rôznych distribúciách aj skutočných verzií systému. Ide o rizikový spôsob aktivácie a v prípade, že je použitý špeciálny nástroj. Mnoho antivírusov ho zachytí a na túto skutočnosť vás upozorní.

Zdroj: Andy Kirby

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.