Microsoft chce nástroj blokovať ešte väčšou silou.

Bude to pravdepodobne hra na mačku a myš, víťazstvo vo vytrvalostnom boji viac hovorí v prospech Microsoftu. Prikláňame sa však k principiálnemu víťazstvu a to nástroju EdgeDeflector (link na GitHub tu). Práve ten má blokovať špeciálne odkazy pre Edge, ktoré neotvoríte v inom prehliadači než tomto, hoci aj iné pracujú na jadre Chromium.

Energiu, ktorú Microsoft dáva to svojho prehliadača pripomína vynucovanie jeho používania. So slobodným výberom toto nemá nič spoločné, hoci sa firma obhajuje tým, že chce chrániť svoj systém a funkcie navrhnuté tak, aby používateľ dostal čo najlepší, povedzme zážitok alebo spôsob používania operačného systému. Mnohí máte ešte v pamäti aj to, že Internet Explorer tiež fungoval takto nejako a nebolo okolo toho toľko rozruchu. Je pravda, že staré „IEčko“ ste používali a to buď zo zvyku a pripútanosti k firemným aplikáciám alebo ste nevedeli, že Internet je aj niečo iné. Toto sa bude týkať menej technicky zdatných používateľov.

Microsoft treba sčasti obhájiť za to, že rozruch a pozornosť okolo prehliadača Edge mohla byť už aj pri Internet Exploreri. Situácia je v tomto rozdielna, že firma pochvala jeden Edge, aby potom znovu zrodila ďalší, ten na jadre Chromium a ten, ktorý vám v niektorej z minulých aktualizácií nanútila vo Windows 10. Tento krok sme tak nejak prehliadali a nakoniec ho prijali. Ak totiž máte mať v systéme „starý Edge“, tak radšej nech ho nahradí za ten jeden a správny Edge. Len pre úplnosť, ešte stále sa dá „starý Edge“ použiť a majú ho prístupní napríklad administrátori, čisto kvôli kompatibilite aplikácií. To platí aj pre Internet Explorer, ktorý vo Windows 10 ešte stále je a stačí začať písať jeho názov do ponuky Štart a zobrazí sa jeho ikona.

Téma EdgeDeflector a vynucovanie spúšťania vybraných odkazov nie je tak horúca, ako by sa mohla zdať. Viac ide o možno zbytočné zavádzanie nových protokolov, ktoré tento prehliadač dostáva na spustenie, keďže systém ich rozpozná. Nie je to kauza storočia, no minimálne to v odbornejších kruhoch môže vyvolať zbytočnú diskusiu o tom, prečo taká veľká firma ako Microsoft potrebuje vykonávať takéto praktiky. Nehovoriac o tom, že ich prehliadač sa vám snaží vnútiť viacerými spôsobmi.

Téme prehliadača Edge sme sa venovali v týchto článkoch:

Zdroj: Ctrl

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.