Vytvorenie partície FAT32 na 2 TB bude priamo z Windows.

Ide o novinku, ktorú Microsoft zavádza od verzie Windows 11 Insider Preview Build 27686 (Canary Channel). Doteraz ste na to museli použiť špeciálny nástroj. Maximálna veľkosť na vytvorenie partície je 32 GB. Ide o súborový systém, ktorý je už roky nahradený NTFS. Ten sa ujal najmä od Windows XP a pred tým vo verziách Windows NT alebo 2000. Používatelia však stále uprednostňovali FAT32, keďže neraz ani inú možnosť nemali.

Zmena môže priniesť väčšie možnosti používateľom, ktorí boli doteraz limitovaní pri väčších diskoch a museli využívať nástroje typu Partition Manager, napríklad MiniTool Partition Wizard Free. Novinka ale nemení samotný súborový systém a jeho charakteristiku. Limit zostáva taký, aký bol pri jeho návrhu. Teda pôvodné 2 TB, no rieši sa problém pri pokuse vytvoriť partíciu na väčšom disku, ako je limit FAT32. Aj keď ide o jednu z vhodných noviniek systému, stále nebude možné nahrať väčšie súbory ako 4 GB.

Priame naformátovanie je síce dostupné len v skorej testovacej verzii, no z pohľadu kompatibility je možné túto funkciu využiť bez obáv. Používatelia, ktorí chcú experimentovať, môžu priamo cez nástroj format v príkazovom riadku použiť nové možnosti. Takto naformátované disky budú fungovať aj na iných Windows. Z pohľadu architektúry sa nič nemení a odstraňuje sa iba limit, ktorý bol daný funkciou format vo Windows.

format windowsZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.