Očakávané predstavenie systému Windows 12 si pravdepodobne všetci zamenili s veľkou aktualizáciou Windowsu 11.

Operačný systém Windows 11 prišiel na trh v roku 2021 a priniesol veľkú zmenu v tom, ako používatelia využívali svoje počítače. Okrem veľkého redizajnu systému priniesol aj veľké novinky a šlo o aktualizáciu, ktorá po dlhých rokoch prezliekla počítače do nového kabáta. Len chvíľu po jeho predstavení sa však začalo špekulovať o verzii systému Windows 12, ktorá mala prísť na verejnosť už počas roka 2024.

Viaceré špekulácie poukazovali aj na konkrétne dátumy predstavenia, kedy by sa mal operačný systém predstaviť. Mal so sebou priniesť vlnu AI funkcií, ktoré by vylepšili počítače viacerých používateľov. Teraz sa však zdá, že ďalšia verzia Windowsu teraz na trh nepríde, namiesto toho majú používateľa počítačov s Windowsom 11 očakávať veľkú aktualizáciu.

Windows 12 nakoniec tento rok nepríde

Podľa aktuálne dostupných informácií, Microsoft práve pracuje na ďalšej veľkej aktualizácii pre Windows 11, ktorá sa kódovo označuje Hudson Valley. Táto aktualizácia by mala do počítačov prísť neskôr v tomto roku pod označením 24H2 a pôjde o výrazne väčšiu aktualizáciu ako pri minuloročnej verzii 23H2. Výrobcovia by mali túto aktualizáciu mať k dispozícii už v apríli tohto roka, čo by znamenalo, že do počítačov príde približne v septembri.

windows 11 wallpaperZdroj: WallpaperCave

Práve tieto časové odhady viacerých zmiatli, pretože korešpondujú s príchodom AI nástrojov a ďalších vylepšení do počítačov. Podľa viacerých únikov sa tieto zmeny mali spájať so systémom Windows 12. Teraz je však jasné, že pôjde len o veľkú aktualizáciu Windowsu 11 a nie o celú veľkú verziu operačného systému Windows.

Vylepšení bude hneď niekoľko

Doterajšie úniky poukazovali na príchod AI spolu so systémom Windows 12 a taktiež na ďalšie zmeny, ktoré by systém priniesol. Teraz však vieme, že ide o verziu 24H2 pre Windows 11 a môžeme teda určiť, aké novinky by Windows 11 priniesol už v druhej polovici tohto roka. Pôjde o tieto novinky.

  • Aktualizácia služby Copilot
  • Aktualizácia prichytenia okien
  • Aktualizácia Prieskumníka
  • Aktualizácia rýchlych nastavení
  • Aktualizácia funkcie prepojenia s telefónom
  • Nový režim šetrenia energie

Okrem týchto funkcií má však Microsoft do systému Windows 11 priniesť ďalšie novinky, viaceré z nich sa budú spájať práve s AI. Nová éra počítačov s AI však nepríde v kombinácii so systémom Windows 12, no práve s Windowsom 11.

Po boku nových funkcií sa zdá, že Windows 11 príde o niektoré predinštalované aplikácie ako napríklad Cortana, Mail, Kalendár, Mapy, Ľudia a Filmy & TV. Rozpráva sa aj o odchode Wordpadu, no ten nateraz v systéme zostane.

Zdroj: androidauthority.com, windowscentral.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.