Distribúcia ovládačov sa skončila okrem tých, čo majú predplatné ESU.

Windows 7 nech bol akokoľvek dobrý, to má už dávno za sebou a jeho podpora bude čoraz horšia a horšia. Systém je už rok a pol bez akejkoľvek podpory. Záplaty dostáva len antivírus. Microsoft teraz najnovšie končí s distribúciou ovládačov pre tento systém prostredníctvom lokality Windows Update.

To nebude tak veľká tragédia, keďže bude čoraz viac výrobcov tento systém ignorovať. Jedinou výnimkou sú firemní zákazníci s kúpenou podporou, v úvode zmienené predplatné Extended Security Updates (ESU). Situácia platí pre Windows 7 SP1, Windows Server 2008 a Windows Server 2008 R2.

Ide o to, že platnosť dôveryhodnej koreňovej certifikačnej autority pre poskytovanie hashovacieho algoritmu SHA-1 vypršala 9. mája 2021. Firmy, ktoré využívali program Microsoft Trusted Root mohli publikovať ovládače, ktoré neboli kompatibilné s Windows a podpísať ich cez SHA-2.

To ale spôsobovalo problémy a riziko komplikácií už pri štarte systému. Preto v snahe minimalizovať problémy, Microsoft ukončil publikovanie ovládačov podpísané hashovacou metódou SHA-2. Jedinou platnou výnimkou je distribuovanie ovládačov zaradené v rámci Windows Hardware Compatibility Program a pre tých s predplatným ESU.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Nový Windows 11 sa podarilo aktivovať starými licenciami

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.