Prístup k súborom na Linuxe by nemusel znamenať riziko poškodenia dát.

Microsoft sa rozhodol vylepšiť kompatibilitu prístupu cez Windows Subsystem for Linux. Nový spôsob, ako budete môcť pristupovať cez Prieskumníka k súborom na linuxovom OS, by sa mal objaviť už v chystanej aprílovej aktualizácii. Tá bude označená ako Windows 10 April 2019 Update.

Prístup bude možný cez zdieľanie v sieti, podobne ako pri OneDrive alebo namapovaní iného disku z počítača v sieti. V minulosti totiž prístup na súborové systému Linuxu znamenal riziko, pri zmene súborov alebo ich vytváraní ste mohli prísť o časť dát a tak si poškodiť niekoľko súborov.

Serverová služba 9P sa bude starať o správne zobrazenie súborov aj s ich atribútmi oprávnení. Bude musieť bežať aj na strane linuxovej distribúcie.

Vylepšenie WST bude jednou z dôležitých funkcií v začlenení Windows do sveta Linuxu (alebo naopak). Bežní používatelia síce túto funkciu nemusia nijak výrazne využiť. Technickí pracovníci z nej budú nadšení.

Nehovoriac o tom, že aj profesionáli pracujúci prevažne na platforme Windows získajú možnosť diverzifikácie. Na Linuxe totiž bežia aj notebookové pracovné stanice.

Zdroj: MSPoweruser

Prečítajte si aj:

Windows 10: Všetko, čo potrebujete vedieť o aktualizáciách a podpore

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.