Asistent od Microsoftu zatiaľ nie je asistent.

Aspoň podľa príspevku, ktorý zverejnil server ghacks.net, sa na túto informáciu vyhovára služba Windows Copilot. Má byť totiž nosnou témou alebo funkcionalitou novej verzie Windows 11 23H2. Zatiaľ sa však úspech nedostavil a dalo by sa povedať, že služba Copilot zakopáva o virtuálnu nohu.

Pôvodne navrhnutý asistent bol prevzatý zo služby Bing Chat a má priniesť zjednotenie na ovládanie operačného systému a zároveň poskytnúť funkcionalitu podobnú tej, ktorú môžete využívať už dnes v rámci služby Bing Chat, napríklad v prehliadači Microsoft Edge. Prichádza tu k spojeniu dvoch svetov, pričom jeden z nich je asistent a druhý je generatívna umelá inteligencia. Spojte tieto dve veci dohromady a máte Windows Copilot. Aspoň tak to malo vo výsledku vyzerať.

Keďže u nás zatiaľ nie je služba oficiálne dostupná, máme len sprostredkované informácie. Tie sú už niekoľko týždňov až mesiacov nelichotivé a zatiaľ to nevyzerá na výrazné zlepšenie. Problémom je napríklad to, že asistent vám má pomáhať s operačným systémom. Či už ide o nastavenia, spúšťanie aplikácií alebo iných činností, na ktoré nebudete potrebovať ovládanie myšou ani funkcie hľadať, ale vyšlete požiadavku priamo tomuto asistentovi. Výsledný efekt by sa mal podobať tomu, čo poznáme na smartfónoch s Androidom alebo iOS.

Vyššie uvedený zdroj však hovorí o tom, že sa cez tohto asistenta nedá spustiť ani len Poznámkový blok. Výsledkom je podľa nich správa „Je mi ľúto“. Do toho ešte treba započítať aj to, že Microsoft bude okno Copilota používať aj na reklamné informácie. Po niekoľkých interakciách sa vám namiesto odpovedí alebo akcií, ktoré od Copilota očakávate, začnú zobrazovať reklamy.

Ďalšou zo skúšok bolo napríklad zapnutie tmavého režimu pre operačný systém. Výsledok je taký, že sa stretnete s obrovským návodom, ako to urobiť, no Copilot vám tento režim neaktivuje. Musíte to urobiť ručne. Netradičné môže byť povolenie funkcie Nerušiť. Toto skutočne funguje. Avšak zrušenie tejto funkcie musíte urobiť ručne, pretože Copilot to nedokáže.

Nepríjemné je aj to, že Copilot nezobrazuje zoznam príkazov, ktoré dokáže spracovať. Nemáte teda možnosť čoho sa chytiť a využívať ho aspoň v obmedzenej miere. Nateraz môžete len hádať, čo všetko sa vám prostredníctvom asistenta podarí aktivovať alebo deaktivovať.

Na tieto nepodarky sme upozorňovali už dávnejšie a zatiaľ to vyzerá na dlhšiu cestu, ako sa pôvodne zdalo. Integrácia Copilota do Windows sa síce niesla v oslavnom duchu, no jeho reálne sprevádzkovanie a dokončenie tak, aby spĺňal pôvodnú víziu, bude vyžadovať ešte dlhšiu cestu. Počítame, že niekoľko aktualizácií operačného systému.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.