Súčasťou veľkej jesennej aktualizácie systému Windows 10, o ktorej sme podrobne písali v predchádzajúcom vydaní TOUCHIT, je nová platforma pre zmiešanú realitu s názvom Windows Mixed Reality. Tá sa pokúša sprístupniť virtuálnu realitu väčšej mase ľudí ako doterajšie riešenia.

Pojem Windows Mixed Reality môžeme po slovensky označovať ako zmiešanú realitu. Ide totiž o kombináciu rozšírenej a virtuálnej reality. Platforma by mala podporovať obe typy realít, aktuálne však ponúka iba aplikácie pre virtuálnu realitu. Obsah pre rozšírenú realitu má prísť časom.

Výhodou novej platformy od Microsoftu je aj to, že sa nezameriava iba na hranie. Hry sú samozrejme dôležitou súčasťou, bez ktorej by to dnes už nešlo a tvoria prevažnú väčšinu obsahu. Avšak zabudovaný obchod s aplikáciami, Microsoft Obchod, ponúka aj iný obsah – videoprehrávače pre virtuálnu realitu a rôzne zážitky, vďaka ktorým môžete virtuálne navštíviť miesta nielen na Zemi, ale aj vo vesmíre.

Je škoda, že Microsoft na tieto aplikácie viac neupozorňuje vo svojom obchode. V dobe prípravy tohto článku nefungovalo prepojenie z oficiálnej webovej stránky na špeciálnu kategóriu WMR aplikácií v obchode.

Hlavný prínos Windows Mixed Reality vidíme v tom, že virtuálna (a neskôr aj rozšírená) realita bude opäť prístupnejšia pre bežných používateľov

Okuliare aj s pohybovými ovládačmi v balení

Základom Windows Mixed Reality je rovnomenná aplikácia, ktorá je nainštalovaná v systéme Windows 10. Je to systémová súčasť aktualizácie Fall Creators Update, takže za štandardných podmienok netreba nič sťahovať z obchodu. Táto aplikácia slúži ako vstupná brána, ktorá skontroluje výkon vášho počítača a ak máte dostatočne výkonné komponenty, pustí vás ďalej – za predpokladu, že máte k počítaču pripojené niektoré z VR okuliarov pre Windows Mixed Reality.

My sme testovali okuliare spoločnosti Acer, ktoré sa predávajú pod označením Acer Windows Mixed Reality Headset. Ide o prvé WMR zariadenie, ktoré sa na Slovensku dostalo do predaja a môžete si ho kúpiť. Okuliarom sa podrobnejšie venujeme v samostatnej časti článku.

Dôležité je však spomenúť, že z hľadiska použitých technológií sú si aktuálne všetky Windows Mixed Reality okuliare viac-menej rovnocenné. Minimálne na papieri. Dôvod je ten, že Microsoft vytvoril určité špecifikácie, ktorých sa musia všetci výrobcovia držať. V dave ostatných zariadení vyčnieva iba Samsung s okuliarmi Samsung HMD Odyssey, ktoré využívajú AMOLED displeje s celkovým rozlíšením 2880 × 1600 px.

Ostatní výrobcovia v prípade prvej generácie WMR okuliarov zvolili LCD displeje s rozlíšením 2880 × 1440 px. Na porovnanie, zariadenia HTC Vive a Oculus Rift, ktoré sa dostali na trh pred rokom a odštartovali celú mániu okolo virtuálnej reality, ponúkajú OLED, resp. AMOLED displeje s celkovým rozlíšením 2160 × 1200 px.

Je praktické, že všetky WMR okuliare majú v základnom balení aj dvojicu pohybových ovládačov, ktoré využijete pri preskúmavaní rozšírenej reality. Bez nich je pri mnohých hrách a aplikáciách zážitok iba polovičný.

Čo to dokáže?

Po pripojení okuliarov k počítaču a spustení aplikácie Windows Mixed Reality sa vykoná prvotná kontrola komponentov. Je praktické, že pripojenie okuliarov je rýchle a jednoduché. Z okuliarov sa totiž ťahajú dva káble, ktoré sú spojené a pripojíte ich k HDMI a USB 3.0 portu počítača.

Netreba použiť žiadnu prepojovaciu jednotku ani žiaden iný medzičlánok, ako je tomu napr. v prípade PlayStation VR. WMR okuliare k svojmu fungovaniu tiež nepotrebujú žiadne externé senzory. Všetko potrebné vybavenie majú v sebe. Ideálne by bolo, keby dokázali s počítačom komunikovať bezdrôtovo – to príde časom. Avšak v porovnaní s inými komerčne dostupnými riešeniami je pripojenie WMR okuliarov k PC jednoznačne rýchlejšie a pohodlnejšie.

V rámci úvodného nastavenia si môžete zvoliť, či chcete okuliare nakonfigurovať na používanie na jednom mieste alebo či s nimi budete chodiť po miestnosti. V druhom prípade je potrebné vykonať kalibráciu, aby okuliare spoznali vaše okolie. Pre optimálny zážitok je potrebné mať okolo seba aspoň 2 metre voľného priestoru bez akýchkoľvek prekážok a objektov.

Windows Mixed Reality vás v rámci kalibrácie upozorní, pokiaľ máte k dispozícii nedostatočne veľký priestor. Nasleduje zoznámenie s pohybovými ovládačmi a ovládaním všeobecne.

Základom Windows Mixed Reality je virtuálny dom, na ktorého steny si môžete pripnúť ľubovoľné kompatibilné aplikácie. Prípadne ich môžete doslova zavesiť do vzduchu. Zoznam všetkých aplikácií môžete vyvolať stlačením tlačidla Windows na pohybovom ovládači.

Aktuálne je hlavným zdrojom obsahu pre WMR obchod s hrami Steam

Prechádzanie sa po virtuálnom dome omrzí pomerne rýchlo. Môžete si síce vytvoriť hologramy, avšak aj v tomto prípade ide o krátkodobú zábavu. Vo virtuálnej realite si pozriete štandardné 2D videá alebo v kombinácii so špecializovanými prehrávačmi aj 360° multimédiá. Nechýba internetový prehliadač Microsoft Edge či pár aplikácií s prístupom k ďalšiemu VR obsahu.

Samotný Microsoft napr. ponúka aplikáciu HoloTour, vďaka ktorej virtuálne navštívite Rím alebo Machu Picchu. Snáď časom pribudnú aj ďalšie lokality. Za aktuálne hlavný nedostatok považujeme fakt, že na sledovanie 360° YouTube videí potrebujete aplikáciu tretej strany alebo si musíte každé video najskôr manuálne uložiť do počítača a prehrať ho cez systémový multimediálny prehrávač systému Windows, čo tiež nie je pohodlné.

Faktom je, že sledovanie 360° multimédií a hranie hier sú aktuálne najčastejšie činnosti, pri ktorých využijete WMR okuliare. Časom by mohli pribudnúť ďalšie aplikácie napr. so zameraním na vzdelávanie a zvedaví sme najmä na prínos aplikácií pre rozšírenú realitu. Tá využije v okuliaroch zabudované kamery na to, aby vám zobrazila vaše okolie a rozšírila ho o virtuálne objekty.

Minecraft a veľké množstvo ďalších hier pre VR

Virtuálna realita sa vždy spája najmä s hráčmi a je výborné, že Windows Mixed Reality okuliare sú na hranie výborne pripravené. Priamo v Microsoft Obchode nájdete niekoľko hier, ktoré podporujú virtuálnu realitu, ako je SUPERHOT VR alebo Minecraft. Avšak skutočným úspechom je podpora platformy SteamVR, ktorá dnes obsahuje viac ako 2000 titulov pre virtuálnu realitu.

Negarantujeme, že úplne všetky hry vám budú fungovať aj s WMR okuliarmi, nakoľko sa môžu odlišovať minimálnymi požiadavkami na hardvér. Priamo v Steam obchode však nájdete hry, ktoré sú optimalizované pre platformu Windows Mixed Reality a v redakcii sme testovali aj ďalšie tituly, ktoré síce neboli prispôsobené pre novú VR platformu od Microsoftu, avšak fungovali korektne.

Napr. Batman: Arkham VR fungoval bez problémov. V nápovede sa síce zobrazovali ovládače pre HTC Vive, avšak patričné ovládacie prvky sme našli aj na ovládačoch k WMR okuliarom.

Minecraft vo virtuálnej realite je zážitkom

Na skutočne precízne testovanie hier by sme potrebovali viac času, ako sme mali s okuliarmi Acer Windows Mixed Reality Headset k dispozícii. Pozitívne však je, že nám fungovali všetky hry, ktoré sme skúšali spustiť a že zážitok bol výborný. Je zrejmé, že výrobcovia prémiových VR okuliarov HTC Vive a Oculus Rift budú musieť priniesť v druhej generácii výraznú pridanú hodnotu, pretože bežnému používateľovi dnes bohato postačujú Windows Mixed Reality okuliare. Ponúkajú všetko potrebné.

Minimálne a odporúčané požiadavky pre Windows Mixed Reality

Windows Mixed RealityWindows Mixed Reality Ultra
Operačný systémWindows 10 Fall Creators UpdateWindows 10 Fall Creators Update
ProcesorIntel Core i5 7200U so zapnutou technológiou Intel Hyper-ThreadingIntel Core i5 4590 alebo AMD Ryzen 5 1400 3,4 GHz
RAM8 GB DDR38 GB DDR3
Miesto na disku10 GB10 GB
Grafická kartaIntel HD Graphics 620 alebo NVIDIA GeForce MX150 / GTX 965MNVIDIA GeForce GTX 960/1050 alebo AMD Radeon RX 460/560
Ovládač grafickej kartyWindows Display Driver Model (WDDM) 2.2Windows Display Driver Model (WDDM) 2.2
Grafický zobrazovací portHDMI 1.4 alebo DisplayPort 1.2HDMI 2.0 alebo DisplayPort 1.2
MonitorExterný alebo integrovaný VGA monitor (800 x 600)Externý alebo integrovaný VGA monitor (800 x 600)
Typ USBUSB 3.0 Type-A alebo Type-CUSB 3.0 Type-A alebo Type-C
Typ rozhrania Bluetooth (pre snímače)Bluetooth 4.0Bluetooth 4.0

Minimálne požiadavky na spustenie Windows Mixed Reality sú mobilný procesor Intel Core i5 7. generácie, 8 GB RAM DDR3 a integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 620, ktorá je súčasťou spomenutého procesora. Počítač tiež musí byť vybavený HDMI 1.4 portom a USB 3.0 portom, prípadne portami DisplayPort 1.2 a/alebo USB-C – v takom prípade však budete musieť použiť redukciu, resp. adaptér.

Na optimálny zážitok s lepšími vizuálnymi efektami a obnovovacou frekvenciou na úrovni 90 snímok za sekundu však budete potrebovať výkonnejší hardvér, minimálne na úrovni komponentov, ktoré sú uvedené v stĺpci Windows Mixed Reality Ultra. V prípade niektorých prémiových VR hier z obchodu Steam môžu byť požiadavky na hardvér ešte o niečo vyššie.

Verdikt

Za hlavnú výhodu Windows Mixed Reality okuliarov považujeme fakt, že majú potenciál sprístupniť technológiu virtuálnej reality väčšiemu množstvu ľudí. Ich cena aj s dvojicou pohybových ovládačov v balení začína na hranici 450 eur, čo je slušná ponuka a časom bude klesať. Je jasné, že pre niekoho je aj takáto suma vysoká, avšak vstupné náklady na to, aby ste mali virtuálnu realitu u seba doma, sa budú medziročne znižovať.

Otázkou je, ako Windows Mixed Reality využijú vývojári a tvorcovia obsahu. Aktuálne totiž budete okuliare využívať najmä na hranie sa a sledovanie VR multimédií. Na základné zážitky vám postačí aj menej výkonný počítač, na hranie prémiových hier budete potrebovať výkonnejšiu konfiguráciu.

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit