Microsoft aktualizoval zoznam podporovaných procesorov.

Windows 11 je systém, ktorý svojimi požiadavkami mnohých prekvapil. Množstvo procesorov bolo vyradených z oficiálnej podpory systému a na to, aby ste mohli aktualizovať z verzie Windows 10 na najnovší systém, bolo potrebné obísť kontrolu špecializovanými nástrojmi ako Ventoy alebo Rufus. Na webe ghacks.net sa objavila informácia, že Microsoft vydal rozšírený zoznam podporovaných procesorov od výrobcov Intel, AMD a Qualcomm.

Nepotešíme vás a zoznam sa nerozširuje o staršie procesory. Firma aj naďalej zostáva raziť svoju politiku novších modelov, ktoré sú pre chod systému nevyhnutné. Neznamená to však, že na starších procesoroch systém nespustíte. No firma hovorí, že pravdepodobne nebudete dostávať systémové aktualizácie. Používatelia, ktorí si chcú zložiť vlastný počítač alebo si kupujú notebook z druhej ruky, by mali zvážiť prekontrolovanie procesora v danom notebooku. Len tak si budú istí, že si zabezpečia hladký prechod na najnovší systém.

Zoznam obsahuje najnovšie čipy, ako napríklad Intel Core i9-13900KS, i5-1334U, 13500HS alebo napríklad tie od Qualcomm zo série Snapdragon 8cx Gen 3 a Microsoft SQ3. V rámci AMD sú zastúpene čipy s 3D V-cache a procesory založené na AM4 a AM5, ako napríklad 7950X3D, 7900X3, Ryzen 3 4100, Ryzen 5 4500 či Ryzen 5 5600.

Windows 10 má ohlásenú podporu do 14. októbra 2025. Objavujú sa aj náznaky toho, že Microsoft chystá nový operačný systém nazvaný ako Windows 12 a mal by prísť na trh začiatkom roka 2024. Vychádzame len z dvoch hypotetických možností. Buď budú hardvérové požiadavky na nový systém rovnaké ako sú teraz alebo budú prísnejšie a Windows12 bude podporovať iba niektoré zo súčasných procesorov z uvedeného zoznamu kompatibility.

Je celkom možné, že sprísňovanie v rámci kompatibility bude uberať z počtu starších modelov vo vybraných generáciách procesorov. To by znamenalo, že procesory, ktoré sú na hrane dnešnej kompatibility v budúcnosti z tohto zoznamu vypadnú ako prvé.

Kompletný zoznam procesorov:

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté