Týmto krokom by mala byť inštalácia ovládačov jednoduchšia a transparentnejšia.

Aktuálnu situáciu poznáte, pripojíte k počítaču tlačiareň, alebo ju necháte vyhľadať v sieti a systém automaticky nainštaluje ovládače. V prípade, že nie, musíte ich hľadať na internete a nainštalovať ich ručne. Podľa Microsoftu by sa toto malo zmeniť a používatelia už nebudú dostávať ovládače priamo cez lokalitu Windows Update, respektíve pridruženú službu hľadania ovládača. Počas najbližších rokov budú výrobcovia týchto zariadení distribuovať svoj ovládač iným spôsobom.

Ide o snahu, aby výrobcovia tlačiarní a skenerov používali štandardizovaný ovládač s názvom Microsoft IPP Class Driver. Je to už niekoľkoročná iniciatíva aliancie Mopria, ktorú založili v roku 2013 firmy ako Canon, HP, Samsung a Xerox. Cieľom je vytvoriť jednotný štandard pre zariadenia na skenovanie a tlač. Dnes okrem zakladajúcich členov do tejto iniciatívy patria aj Brother, Epson, Qualcomm, Microsoft, Lexmark, Kyocera, Adobe a ďalší.

Aktuálne tento štandard podporuje viac ako 6000 modelov tlačiarní a ku dnešnému dňu je to v praxi viac ako 3 miliardy podporovaných inštalácií. Na tejto webovej stránke si môžete skontrolovať, či aj vaše zariadenie podporuje jednotný štandard tlačového ovládača.

Po novom majú byť ovládače nainštalované tak, že sa zariadenie pripojí cez spomínaný univerzálny ovládač a doplnkový softvér bude stiahnutý prostredníctvom obchodu Microsoft Store. Tento postup funguje už niekoľko rokov a všimnete si ho pri inštalácii novej tlačiarne, hoci aj cez Wi-Fi sieť. Nie je vyžadované len fyzické pripojenie. Akonáhle systém rozpozná takéto kompatibilné zariadenie, nainštaluje jeho základné ovládače a ponúkne možnosť ovládať ho cez aplikáciu priamo od výrobcu.

hp smart microsoft storeZdroj: TOUCHIT

Výrobcovia budú môcť aj naďalej pridávať vlastné aplikácie, napríklad na skenovanie alebo špecializované nástroje na tlač rôznej grafiky. Toto sa nezmení. Zmenou má byť len to, aby sa o plnú kompatibilitu postaral výrobca prostredníctvom odlišného inštalačného modelu a univerzálnych aplikácií z oficiálneho obchodu.

Zmena sa bude zavádzať v niekoľkých vlnách. V septembri 2023 sa začne zobrazovať prvé oznámenie o konci starších ovládačov tlačiarní prostredníctvom služby Windows Update. V roku 2025 už výrobcovia nebudú publikovať nové ovládače v rámci tejto služby, ale existujúce môžu aj naďalej aktualizovať. V roku 2026 už bude operačný systém uprednostňovať univerzálne alebo inak povedané štandardizované ovládače tlačiarní, teda tie, ktoré budú distribuované novým systémom prostredníctvom Microsoft Store a pridružených UWP aplikácií.

Ráznejší krok príde v roku 2027, keď ovládače tretích strán nebudú môcť byť aktualizované ani prostredníctvom služby Windows Update. Jedinú výnimku budú mať aktualizácie riešiace bezpečnostné problémy.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.