Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši zajtra odlieta, spoločne so slovenskými  top manažérmi, na pracovnú cestu do Kodane. Na podujatí Work in Slovakia – Good Idea! budú motivovať Slovákov žijúcich v zahraničí ponukou voľných pracovných miest v oblasti IT sektora, aby sa vrátili späť domov.

„Podujatie Work in Slovakia – Good Idea!, ktoré vzniklo v rámci Digitálnej koalície z iniciatívy IT Asociácie Slovenska a nášho úradu, s podporou rezortu diplomacie a AmChamu, organizujeme  už po tretíkrát a verím, že bude rovnako úspešné, ako pred rokom v Londýne a následne v Dubline, pretože aj do Kodane ideme s jasným zámerom – aby sme zahraničným Slovákom predstavili konkrétne pracovné miesta. Zdôrazňujem – žiadne sľuby, ale reálne pracovné pozície, ktoré sú rôznorodé,“ zdôraznil vicepremiér.

Problémom IT sektora na Slovensku je vo všeobecnosti nedostatok odborníkov, či už v komerčnom alebo v štátnom sektore. Aj preto je cieľom Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) zabezpečiť, aby sa do našej krajiny vracali nielen kvalifikovaní a vzdelaní ľudia so zručnosťami a skúsenosťami na riadenie, prevádzku a rozvoj IT, ale aj s vysokou znalosťou cudzích jazykov.

„ÚPVII má perspektívne k dispozícií 66 voľných pracovných miest, z toho 31 v IT sektore,“ poznamenal Richard Raši. Konkrétne ide o pozície pre bezpečnostných a dátových analytikov, sieťových inžinierov, forenzných špecialistov, ale aj projektových koordinátorov a manažérov. „Súčasťou našej delegácie sú zamestnávatelia z medzinárodných spoločností na Slovensku, ktorí predstavia Slovákom pracujúcim v cudzine svoje firmy i desiatky pracovných miest,“ povedal vicepremiér.

Za našimi rodákmi do Kodane odlietajú zástupcovia veľkých firiem na najvyššej manažérskej úrovni – spoločnosti  Adien, AmCham/BSCF, Dell, Európska migračná agentúra, spoločnosť IBM, Lenovo, O2, Orange BSS, T-Systems.

Na podujatí Work in Slovakia – Good Idea!, o ktoré prejavili záujem desiatky Slovákov pracujúcich v okolí Kodane, im budú predstavené konkrétne pracovné ponuky. Praktické kroky, ktoré musia krajania absolvovať po návrate do vlasti, nájdu v internetovej brožúre, ktorú pre zahraničných Slovákov vypracovalo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR: http://www.employment.gov.sk/files/slovensky/informacie-slovakov-pracujucich-zahranici.pdf

Podľa vicepremiéra existuje veľa dôvodov, prečo sa vrátiť pracovať a žiť späť domov, keďže v cudzine Slováci často nerobia na pozíciách zodpovedajúcich ich vzdelaniu. „Osobne si myslím, že najväčšou motiváciou vrátiť sa na Slovensko je nielen rodina a priateľstvá, ale najmä adekvátne pracovné uplatnenie,“ uzavrel R. Raši.

Značky: