Testovali sme barebone počítač počítač značky Shuttle.

Segment stolných počítačov dnes ponúka rozmanité možnosti. Tieto zariadenia už nemusia mať dizajn veľkej skrinky, ktorá sa skrýva pod stolom. Na trhu nájdete viacero all-in-one a miniatúrnych počítačov, ktoré zaberajú na stole málo miesta a s trochou šikovnosti ich elegantne zakomponujete do okolitého nábytku.

Miniatúrne počítače pútajú kompaktnými rozmermi, avšak často je to na úkor výkonu. Do malej škatuľky jednoducho nezabudujete najvýkonnejšie komponenty pre stolné počítače a tak sú tieto zariadenia často vybavené komponentami pre notebooky. Našťastie, na trhu nájdete aj počítače, ktoré sa snažia ponúknuť optimálny pomer medzi kompaktnými rozmermi a výkonom. A práve do tohto segmentu patrí aj Shuttle XPC SH370R8.

Shuttle XPC SH370R8 sme si položili na malý stolík vedľa pracovného stola

Shuttle XPC SH370R8 je malý stolný počítač typu barebone. V praxi to znamená, že okrem skrinky dostanete aj zabudovanú základnú dosku, chladiaci systém a zdroj. Voľbu procesora, grafickej karty, operačnej pamäte a úložiska necháva výrobca na vás. Za Shuttle XPC SH370R8, ktorý poslúži ako základ pre váš nový počítač, si výrobca pýta 350 eur.

Voľba zvyšných komponentov je plne vo vašej réžií, čomu zodpovedajú aj finálne náklady na nový počítač. Základná doska využíva socket LGA1151v2 a podporuje procesory až do 95 W TDP, takže počítač môžete osadiť procesorom až do Core i9-9900K s ôsmimi jadrami a 16 vláknami.

Shuttle XPC SH370R8: Pohľad spredu a zozadu

Zabudovaná základná doska tiež obsahuje dva sloty PCIe-x16 a rozmery samotnej skrinky sú navrhnuté tak, aby ste do Shuttle XPC SH370R8 vložili aj grafickú kartu GeForce RTX 2080. K dispozícii sú tiež štyri sloty pre až 64 GB pamäte DDR4 a sloty pre štyri 3,5-palcové disky. My sme v redakcii osadili počítač procesorom Intel Core i5-9400F, grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2060 a systémovým M.2 2280 NVMe SSD úložiskom.

Pre úplnosť dodajme, že rozmery skrinky Shuttle XPC SH370R8 sú 332 × 215 × 190 mm. Na webovej stránke výrobcu nájdete zoznam kompatibilných procesorov a ďalších komponentov. V praxi si však vystačíte s informáciou, že TDP procesora musí byť maximálne na úrovni 95 W a že grafická karta musí mať rozmery menšie alebo rovné ako 280 × 120 × 40 mm. Tiež je potrebné, aby celú zostavu utiahol zabudovaný 500 W zdroj s certifikáciou 80 PLUS Silver.

Na oficiálnom webe Shuttle nájdete aj tento dokument, ktorý obsahuje všetky potrebné informácie o barebone počítači. Uvedený dokument obsahuje údaje o portovej výbave a tiež aj detaily o základnej doske, ktorú si Shuttle vyrába sám pre účely svojich produktov.

Shuttle XPC SH370R8 a výbava zabudovanej základnej dosky

Proces inštalácie komponentov

Počítač Shuttle XPC SH370R8 sme si sami zložili aj s komponentami podľa nášho výberu. Škatuľa s produktom obsahuje okrem barebone počítača aj teplovodivú pastu na procesor a skrutky, ktoré budete možnože potrebovať na uchytenie diskov atď. Súčasťou balenia nie je chladič na M.2 2280 NVMe SSD úložisko, ktorý je niekedy pribalený k prémiovým základným doskám. Pre uvedenie počítača do funkčného stavu sme však nemuseli nič samostatne dokupovať – okrem samotných komponentov.

Inštalácia komponentov do počítača je v princípe jednoduchá a zvládne ju každý, kto už v minulosti skladal stolný počítač. Celým procesom vás prevedie priložený manuál. V rámci inštalácie procesora je potrebné zo skrinky odstrániť chladenie, ktoré pozostáva z ventilátora a heatpipe trubíc. Následne do počítača pripojíte M.2 2280 NVMe SSD úložisko, operačnú pamäť a grafickú kartu. Pokiaľ chcete využívať aj 2,5 alebo 3,5-palcové disky, v poslednom kroku vložíte do počítača špeciálny držiak na ne.

V porovnaní s tradičnými stolnými počítačmi je šasi v prípade Shuttle XPC SH370R8 navrhnuté tak, aby komponenty naplno využívali dostupný priestor. V praxi to znamená, že jednotlivé komponenty a káble sú doslova na sebe. Z hľadiska bežného používania to nebude vadiť, avšak je zrejmé, že tento počítač si nekúpia používatelia, ktorí chcú experimentovať s chladením alebo s taktovaním komponentov.

Shuttle XPC SH370R8 a inštalácia procesora. V prvom kroku treba odstrániť držiak na disky a chladenie, aby ste sa dostali k pätici pre procesor

Dizajn počítača Shuttle XPC SH370R8 tiež trochu komplikuje výmenu niektorých komponentov – napríklad v rámci výmeny M.2 disku budete musieť odpojiť takmer všetky ostatné komponenty. Predpokladá sa však, že takýto úkon vykonáte za život počítača raz za niekoľko rokov, ak vôbec.

Inštalácia samotných komponentov bola bezproblémová. Počítač však po spustení z neznámeho dôvodu odmietol nabootovať do BIOSu. Problém sme vyriešili postupným spúšťaním počítača s jedným pripojeným modulom RAM a potom s oboma modulmi. Následne už všetko fungovalo bez komplikácií, avšak je pravda, že základná doska v Shuttle XPC SH370R8 neponúka žiadnu diagnostiku a to ani vo forme zvukových tónov alebo vizuálnych kódov, ktoré by uľahčili identifikovanie prípadného problému.

Shuttle XPC SH370R8 ponúka klasický BIOS, na moderné UEFI rozhranie zabudnite. Inštalácia operačného systému Windows 10 prebehla bez problémov, vytvorili sme si bootovateľný inštalačný USB kľúč. Na webe Shuttle.com nájdete všetky potrebné ovládače, manuálne sme však nemuseli nič inštalovať. Windows 10 si všetky potrebné ovládače sám stiahol a nainštaloval.

Shuttle XPC SH370R8 po vložení procesora a modulov RAM

Dojmy z praxe

Shuttle XPC SH370R8 používame v redakcii už takmer tri mesiace ako náš primárny počítač. Počas tejto doby sme nezaznamenali žiadne problémy, všetko funguje spoľahlivo.

Teploty procesora a grafickej karty sa počas kancelárskej práce a bežného používania pohybujú na úrovni 35 až 40 °C. Počas hrania v záťaži dosahujú 70 °C pre procesor a 85 °C pre grafickú kartu. Je to o trochu viac v porovnaní s teplotami v tradičných skrinkách, ktoré ponúkajú viac priestoru na odvod tepla a bohatšie možnosti z hľadiska experimentovania s chladením. Avšak pokiaľ neplánujete pretaktovať komponenty, Shuttle XPC SH370R8 vám bude postačovať a zvládne aj náročné hranie.

Počítač sme testovali v benchmarkoch výkonu, namerané hodnoty zodpovedajú predpokladaným výsledkom. Počítač má tichú prevádzku a prehnane neruší ani v záťaži, aj keď vyššie otáčky ventilátorov je počuť.

Vonkajšie plechy počítača sú z brúseného hliníka, skrinka pôsobí kvalitným dojmom. Shuttle XPC SH370R8 ponúka celkovo 10 USB portov – štyri USB 3.1 Gen2, štyri USB 3.1 Gen1 (dva vpredu, dva vzadu) a dva USB 2.0 porty. K dispozícii sú tiež dva ethernety a video porty na pripojenie integrovanej grafickej karty – ak si kúpite procesor s integrovaným grafickým čipom. Počítač tiež ponúka voliteľný Wi-Fi modul, ten nie je súčasťou základnej dodávky.

Shuttle XPC SH370R8 po pripojení grafickej karty a dvoch diskov

Verdikt

Shuttle XPC SH370R8 je praktické riešenie, pokiaľ hľadáte počítač, ktorý má kompaktné rozmery, ale zároveň umožňuje pripojenie plnohodnotných komponentov pre stolné počítače. Kompaktné rozmery znemožňujú experimentovanie z hľadiska chladenia alebo pretaktovania. Menej pohodlná tiež bude prípadná častá výmena niektorých komponentov.

Hlavnou pridanou hodnotou Shuttle XPC SH370R8 sú už spomenuté kompaktné rozmery. Počítač počas nášho používania funguje spoľahlivo a bez problémov. Zabudované chladenie je účinné, počítač je tichý a prehnane neruší ani počas hrania.

Shuttle XPC SH370R8 po pripojení všetkých komponentov, pohľad zľava a sprava

Cena: 349 eur + komponenty

Zapožičal: Shuttle

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit