Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Xerox začala postupovať proti porušovaniu patentov a práv. Firmy, ktoré vyrábajú, predávajú alebo dovážajú alternatívne tonerové kazety do tlačiarní a multifunkcií Xerox, konajú v rozpore so zákonom.

Prvou voľbou pri nákupe tonerov do tlačiarní a multifunkčných zariadení by mala byť vždy originálna tlačová kazeta. Je špeciálne vyrobená pre danú tlačiareň tak, aby bol zaistený jej najvyšší výkon a spoľahlivosť prevádzky. V prípade, že sa používateľ rozhodne pre alternatívny toner, mal by brať do úvahy riziká spojené s výrobou a predajom týchto neoriginálnych spotrebných materiálov.

Poprední výrobcovia tlačiarní sa snažia chrániť svoje patenty a duševné vlastníctvo. V krajinách s veľkým predajným potenciálom, ako sú Nemecko, Francúzsko alebo Veľká Británia, už „klony“ v dnešnej dobe nenájdete. Táto iniciatíva sa postupne rozširuje aj do štátov strednej a východnej Európy.

Aj spoločnosť Xerox sa čoraz viac sústredí na zamedzenie dovozu, výroby a predaja kaziet, ktoré porušujú patenty a práva duševného vlastníctva zapísaného v registri ochranných známok. V predajnom reťazci je právne zodpovedný každý článok s výnimkou koncového užívateľa. Nelegálne konanie môže byť v  Slovenskej republike pokutované do výšky cca 67.000,-  EUR s prípadnou náhradou škody držiteľom patentových práv. Za porušenie týchto práv môže byť príslušnými orgánmi uložené aj prepadnutie tovaru alebo odňatie slobody.

Xerox s podporou právneho oddelenia postupne na takéto firmy upozorňuje. Firma otestovala v Českej republike od začiatku tohto roka 11 rôznych výrobcov, predajcov a dovozcov alternatívnych tonerových kaziet do tlačiarní a multifunkcií Xerox. Výsledkom je zistenie, že väčšina z nich porušuje patentové práva a práva duševného vlastníctva. Preto bolo prvým krokom Xeroxu rozoslanie výziev k tomu, aby sa dané firmy zdržali porušovania ochranných známok a nekalej súťaže.

Spoločnosť Xerox bude v týchto aktivitách pokračovať aj naďalej, a to s ešte vyššou intenzitou. Tak, aby chránila používateľov svojich tlačiarní pred nekvalitným tovarom.

Značky: