Oba modely ponúkajú špičkový Dolby Vision displej, prvotriednu fotografickú výbavu a ultrarýchle 120 W nabíjanie.

Xiaomi uviedlo v roku 2022 na slovenský trh dve vlajkové lode – jarný model Xiaomi 12 Pro a jesenný model Xiaomi 12T Pro. Niekto môže namietať, že smartfóny radu T nepatrili v minulosti medzi vlajkové lode, avšak pri pohľade na parametre smartfónu 12T Pro je na prvý pohľad jasné, kam tento model patrí.

Xiaomi 12 Pro a 12T Pro majú viacero spoločných čŕt a zároveň aj niekoľko odlišností. V tomto článku ich všetky zosumarizujeme, aby ste v tom mali jasno aj vy a vedeli si vybrať telefón, ktorý bude viac vyhovovať vašim potrebám.

Xiaomi 12T ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T Pro s plochým displejom

Plochý vs. zahnutý displej

Na prvý pohľad najvýraznejší rozdiel spočíva v dizajne displeja. Xiaomi 12 Pro má 6,73-palcový zaoblený AMOLED displej s rozlíšením 1440 × 3200 pixelov. Xiaomi 12T Pro má 6,67-palcový plochý AMOLED displej s rozlíšením 1220 × 2712 pixelov. Oba displeje podporujú 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a disponujú certifikáciou Dolby Vision – ako jedny z mála Android smartfónov.

Dolby Vision zabezpečuje najlepší možný zážitok zo sledovania služieb ako Netflix, takže Xiaomi 12 Pro aj 12T Pro sa premenia na kompaktné kino, ktoré môžete nosiť so sebou kamkoľvek. Celkový multimediálny zážitok umocňuje aj stereo reprodukcia zvuku s certifikáciou Harman Kardon a Dolby Atmos, ktorá je v prípade oboch telefónov prakticky identická.

Záleží iba na vašej preferencii displeja. Zaoblený displej môže pôsobiť luxusnejším dojmom a niekomu môže vyhovovať z hľadiska ergonómie pri držaní telefónu v ruke. Plochý displej zabezpečuje lepší zážitok zo sledovania videa či hrania hier.

Xiaomi 12 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Xiaomi 12 Pro so zaobleným displejom

Snapdragon 8 Gen 1 vs. Snapdragon 8+ Gen 1

Novšia z dvojice tohtoročných vlajkových lodí, Xiaomi 12T Pro, je vybavená procesorom Snapdragon 8+ Gen 1. Ide o zlepšenú verziu procesora Snapdragon 8 Gen 1 (ten poháňa Xiaomi 12 Pro) a zlepšenia spočívajú v o niečo vyššom výkone procesora aj grafického čipu (až o 10 %) a najmä v lepšej optimalizácii a energetickej efektivite – až o 30 %.

V praxi to znamená, že oba smartfóny si bez problémov poradia s náročnými aplikáciami, hrami aj multitaskingom, avšak Xiaomi 12T Pro má mierne navrch z hľadiska výkonu a citeľne navrch z hľadiska výdrže batérie. Nie je to dané iba efektívnejším procesorom, ale aj väčšou kapacitou batérie – 5000 mAh (12T Pro) vs. 4600 mAh (12 Pro).

Pozrite si videorecenziu na Xiaomi 12T Pro

120 W nabíjanie nabije oba smartfóny do 20 minút

Extra výdrž batérie sa vždy zíde, avšak faktom je, že v prípade Xiaomi 12 Pro a 12T Pro neostanete dlho bez energie. Oba telefóny ponúkajú 120 W nabíjanie a to je jedna z najpraktickejších technológií, ktoré dnes nájdete vo výbave smartfónov.

V praxi to znamená, že Xiaomi 12 Pro aj 12T Pro sa pomocou priloženej 120 W nabíjačky nabijú z 0 % na 100 % do 20 minút. Často pritom postačí telefón pripojiť k nabíjačke na 10 minút a vydržíte bez nabíjania ďalší deň.

Pokiaľ patríte medzi milovníkov bezdrôtového nabíjania, tak túto technológiu vo výbave modelu 12T Pro nenájdete. Xiaomi 12 Pro však ponúka 50 W nabíjanie v kombinácii s oficiálnou bezdrôtovou nabíjačkou, ktorú je možné dokúpiť samostatne.

Xiaomi 12T ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12T Pro: Obsah balenia

200 Mpx fotoaparát vs. 3× 50 Mpx fotoaparát

Oba vlajkové smartfóny od Xiaomi kladú veľký dôraz na fotografické funkcie, hoci prístupom sa mierne odlišujú. Xiaomi 12T Pro patrí medzi prvé smartfóny na svete, ktoré ponúkajú 200 Mpx hlavný fotoaparát a ten dokáže zachytiť skvelé fotky vo dne aj v noci. Zároveň disponuje výbornou stabilizáciou a bleskovým zaostrovaním, čo potvrdilo nielen naše testovanie, ale aj testovanie portálu DXOMARK, ktorý korunoval 12T Pro za najlepší fotomobil vo svojej cenovej kategórii.

Xiaomi 12 Pro kladie dôraz na všestrannosť. Vo výbave má trojicu 50 Mpx fotoaparátov – okrem hlavného fotoaparátu aj ultraširokouhlý fotoaparát (ten nájdete aj vo výbave modelu 12T Pro, avšak s nižším rozlíšením) a teleobjektív s 2× optickým zoomom. 12T Pro síce teleobjektív neponúka, avšak vďaka 200 Mpx senzoru dokáže fotiť s 2× priblížením v prakticky bezstratovej kvalite.

Mimochodom, hoci sa tohtoročné vlajkové modely od Xiaomi odlišujú fotografickou výbavou, oba telefóny získali v teste DXOMARK totožné skóre – 129 bodov.

Odfotil Xiaomi 12T ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Xiaomi 12T Pro: Kompletnú fotogalériu a fotky v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť TU

Cena/výbava

Ak sa pozrieme na obe vlajkové lode z hľadiska pomeru cena/výbava, Xiaomi 12T Pro s cenovkou od 799 eur sa javí ako lákavejšia a výhodnejšia voľba a to nielen v priamom porovnaní so Xiaomi 12 Pro. Bez ohľadu na značku či výrobcu – Xiaomi 12T Pro patrí aktuálne medzi najvýhodnejšie vlajkové lode na trhu.

Xiaomi 12 Pro sa v oficiálnej slovenskej distribúcii predáva v niektorých obchodoch za cenu od 979 eur. Pokiaľ je vám tento model z dvojice vlajkových lodí od Xiaomi bližší, pretože preferujete zaoblený displej alebo chcete bezdrôtové nabíjanie, odporúčame sledovať, či sa telefón neobjaví v Black Friday alebo predvianočnej akcii niektorého zo slovenských obchodov.

Ak sa tak stane, určite o tom budeme informovať.

Pozrite si videorecenziu na Xiaomi 12 Pro

Článok vznikol v spolupráci so Xiaomi.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit