Oproti Xiaomi 13 pôjde o významné zlepšenie.

Xiaomi pre tento rok predstavilo dva zaujímavé vlajkové modely Xiaomi 13 a Xiaomi 13 Pro. Tieto dve zariadenia majú okrem skvelej výbavy aj dlhú softvérovú podporu, čím sa Xiaomi doťahuje na Samsung. Hoci v prípade týchto dvoch telefónov ide o skutočne “vlajky”, tak onedlho budú uvedení nástupcovia – modely Xiaomi 14 a 14 Pro.

Pokým iba nedávno unikli zaujímavé fámy o modeli Xiaomi 14 Pro, ktorý by mal byť dostupný vo verzii s plochým, ako aj zakriveným displejom, tak teraz sú vďaka leakerovi Digital Chat Station dostupné ďalšie informácie o pripravovanom Xiaomi 14. Na základe nich je zrejmé, že novinka si vo všeobecnosti zachová vzhľad predchodcu, ktorý sa až nápadne podobá na aktuálne modely telefónov spoločnosti Apple.

Okrem spomínaného dizajnu však aj táto generácia prinesie viaceré zmeny a vylepšenia. Hlavnou medzigeneračnou zmenou bude nová čipová sada Snapdragon 8 Gen 3, ktorá bude predstavená už koncom októbra.

Ďalšou novinkou v ponuke modelu Xiaomi 14 má byť aj 1TB verzia, ktorá pri modeli Xiaomi 13 nebola, keďže “13” sa predáva maximálne vo verzii 12 GB / 512 GB. Okrem toho boli zverejnené aj informácie o kapacite batérie a rýchlostiach nabíjania. 4860 mAh batériu bude možné nabíjať nasledovne – 90 W pri káblovom nabíjaní alebo 50 W pri bezdrôtovom nabíjaní.

V súvislosti so zostavou fotoaparátov Xiaomi 14 sa objavili špekulácie (čiastočne spôsobené schémou zadnej steny), že telefón bude mať až štyri fotoaparáty. To sa nám však zdá málo pravdepodobné (nie vylúčené). Je preto možné, že 4. kruh je iba LED blesk, ktorý bude mať oproti modelu Xiaomi 13 iný tvar. V každom prípade ide o nešťastné riešenie, keďže pokiaľ sa blesk nachádza spolu so zostavou fotoaparátov v jednom ostrovčeku, tak pri jeho aktivácii v noci a súčasnom používaní ochranného skla fotoaparátov, blesk cez sklo presvieti senzor, a nočné fotky sú nepoužiteľné.

Leaker Digital Chat Station dodáva, že hlavný fotoaparát Xiaomi 14 bude mať ešte väčší 50 Mpx senzor s veľkosťou 1/1,28″. Druhý fotoaparát by mal byť vybavený teleobjektívom s priblížením vyšším ako 3,2× a doplnený aj ultraširokouhlým fotoaparátom. 

Očakáva sa, že dvojica Xiaomi 14 a Xiaomi 14 Pro budú predstavené v novembri.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.