V tomto článku sa zameriame na vlastnosti najlepšie vybaveného smartfónu od Xiaomi.

Výrobca veľa sľubuje svojím 108 Mpx fotoaparátom a možnosťami, ktoré v celkovej foto výbave priniesol. Nebudeme sa venovať tomu, či je to rýchly telefón alebo či má dostatok gigabajtov RAM. Má, veď je to high-end model. Pozrite sa radšej na to, čo s telefónom dokážete po multimediálnej stránke.

Zloženie fotoaparátov:

  • 108 Mpx f/1.69, hlavný fotoaparát
  • 13 Mpx f/2.4, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx f/2.4, makro snímač, 2 ÷ 10 cm

Klonovanie

Jedna z najzaujímavejších vecí na tomto smartfóne. Potrebujete na to ešte niekoho a je to funkcia pre dve osoby. Fotoaparát sa prepne do špeciálneho režimu a kým vy budete hlavným aktérom na fotke, druhá osoba musí stláčať prvky v rozhraní fotoaparátu. Režim klonovania funguje vo forme sprievodcu a postupne vám ukazuje ako treba nasnímať druhú osobu.

V prípade tvorby klonu vo forme fotografie môže byť jedna osoba na fotke až štyrikrát. Ten, kto vás fotí vám zároveň povie, kam sa treba postaviť, aby ste si nestáli v pôvodnom zábere.

Pri videu je situácia podobná. Stačí spustiť sprievodcu, postaviť aktéra videa do záberu a prebehne jeho nakrútenie na video. Následne ho sa premiestni a môžete začať snímať znova. Po tomto procese sa video automaticky uloží. Môžete ho prehrávať a zdieľať rovnako, ako klasické video.

Dlhá expozícia

Teda dlhší čas snímania scény, pokým sa odfotí. Vznikajú pri nej zaujímavé efekty. Nie sú novinkou a smartfóny túto funkcionalitu ponúkajú dlhšie. Tu je ich niekoľko a vytvoríte s nimi naozaj zaujímavé efekty. Možno nebudú na používanie každý deň, no príležitostne dobre poslúžia.

Môžete odfotiť koncové svetlá áut a vytvoriť svetelnú líniu na cestách. Tento režim je tiež vhodný na fotenie nočnej oblohy a hviezdnych dráh. No a keď budete chcieť vytvoriť zaujímavé efekty, skúste s jedným z týchto režimov kresliť nejakým svetlom v priestore.

Aj tu potrebujete, aby vám niekto pomohol a odfotil vás alebo vy ste odfotili niekoho. Stačí na to druhý smartfón a zapnutie LED blesku a môžete robiť pohyby vo vzduchu a Mi 10T Pro zachytí túto svetelnú stopu na fotografii.

Selfie a makro

Vlastná fotka cez predný fotoaparát je niečo, čo si každý občas spraví. Podstatné je tiež, ako budete vyzerať pri používaní vo forme videa, napríklad pri spojení cez Messenger alebo Skype.

Rozlíšenie 20 Mpx je skutočne dosť. Pravdepodobne ani viac nepotrebujete. Hoci sú na trhu modely, ktoré majú vyššie rozlíšenie.

To, že sa môžete skrášliť a vyzerá to naozaj dobre alebo si rozostriť pozadie, nebude to najpodstatnejšie. To, čo vás možno zaujme ešte viac, je tvorba zrýchleného alebo spomaleného videa.

Pomalšie pri 120 fps je príjemné a je to taký kompromis medzi prílišným spomalením a efektovým spomalením. Skutočne vtipné je zrýchlené selfie. Toto treba vyskúšať. Možno to tiež nebudú režimy, ktoré využijete často, avšak poteší, že sú tu.

Režim na fotenie objektov zblízka využijete vtedy, keď chcete čo najväčšie detaily. Na toto potrebuje telefón makro objektív a tomu prispôsobený režim. Spravovanie fotky sa prepne na 5 Mpx čip, ktorý zachytí objekty už zo vzdialenosti 2 cm.

Funguje do vzdialenosti 10 cm. Sami nájdete vhodnú vzdialenosť a uhol fotenia. Tento režim potrebuje naozaj veľa svetla. Štandardné denné postačí, no robiť makro fotky v tmavom prostredí nemá zmysel.

108 Mpx

Natívne rozlíšenie sa dá využiť v špeciálnom režime. Treba sa do neho prepnúť, inak je 108 Mpx čip využívaný na skladanie pixelov, z ktorých sa spraví výsledná fotka.

Teda bežne nefotíte v takto vysokom rozlíšení. Voľbu tohto režimu nájdete v menu s aktiváciou ostatných režimov. Potom fotíte v super vysokom rozlíšení. Vyskúšajte si tento režim na krajine alebo v meste a potom si obrázok po odfotení priblížte. Detailnosť vás prekvapí.

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 10T Pro: Hi-End smartfón za polovicu bežnej ceny (RECENZIA + VIDEO)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.