Verzia Lite sa nám javí ako príliš silná konkurencia pre štandardný model Mi 11.

Pre používateľa je to dobrá správa, nakoniec ušetriť sa dá značná suma. Mi 11 stojí 769 eur, verzia Lite 5G sa predáva za cenu 379 eur, teda dvojnásobne lacnejšie.

Poďme sa pozrieť na to, čo verzia Lite 5G nemá a ako si reálne stojí v sérii Mi 11. Ešte pred tým jedno upozornenie. Dajte si pozor na to, aby skutočne išlo o model nazvaný Mi 11 Lite 5G, nakoľko je na trhu aj LTE verzia.

Pozrite si našu videorecenziu priamo v článku alebo na našom YouTube kanáli TOUCHIT.

Spracovanie

Prvotriedne vyhotovenie a naozaj tenký dizajn. Toto sa Xiaomi podarilo a telefón je ešte k tomu aj ľahučký. Len 159 gramov je naozaj príjemná zmena. Faktom ale je, že má menšiu batériu. Jej kapacita je 4250 mAh. To sa môže zdať málo, najmä v časoch, kedy čoraz viac vidíme 5000 mAh batérie. Praktické používanie však ukázalo, že toto nie je problém.

5G výrobcovia radi zdôrazňujú

Vskutku som ocenil takýto ľahký a tenký telefón. Ak bolo treba, batéria sa nabila rýchlo cez 33 W nabíjačku dodávanú priamo v balení. Áno, Mi 11 má rýchlejšie nabíjanie a to až na úrovni 55 W v prípade káblového nabíjania. Lite 5G verzii chýba bezdrôtové nabíjanie, to však nepovažujem za výrazný problém.

Škoda, že telefón nemá certifikovanú odolnosť. Nemusíte sa oň báť, zmoknutie mu neprekáža a používa špeciálne spracovanie zadnej strany na odpudzovanie vody. Kvapky sa zoskupujú do väčších a s telefónu stečú. Zadná strana so svojím špeciálnym povrchom je zároveň odolná voči odtlačkom. Nejaké sa tam nájdu, no bude ich minimum a toto naozaj funguje.

Rovný displej s kruhovým výrezom vľavo je ideálna situácia. Dostávate do rúk klasiku so všestranným dizajnovým návrhom a bez špekulovania a zakrivených displejov. Stále si myslím, že je to univerzálne riešenie, ktoré mnohí ocenia. A displej je typu AMOLED, výborne viditeľný na priamom slnku a s krásnym podaním farieb.

Aktualizované 12. 7. 2021 21:52

Na základe komentára z našej videorecenzie na tento smartfón sme dostali komentár, že Netflix funguje. Pravdepodobne išlo o nejakú subjektívnu chybu v našom konte alebo spôsobu migrácie dát z iného Xiaomi smartfónu do tohto modelu.

Škoda len, že počas testovania nebola aplikácia Netflix dostupná pre tento model. Snáď ide o anomáliu, no Mi 11 s týmto problém nemala a mali by ste to pred kúpou vedieť. Máte tu ale podporu farebného gamutu DCI-P3 a 10-bitovú farebnú hĺbku. Na rozdiel od Mi 11 tu nie je 120 Hz ale iba 90 Hz displej.

Malé telefóny sa už len tak nevrátia. No toto je šikovný telefón aj pre menšie ruky

Snímač odtlačkov je na tlačidle. To je zaoblené a je to vlastne opačný tvar tomu, ktorý sme vídali bežne. Ostatné telefóny na trhu (s niektorými výnimkami, napríklad u Redmi) majú snímač odtlačkov v tvare výrezu dovnútra bočného rámu. Snímanie je presné, odporúčam nastaviť odomykanie až po stlačení tlačidla. Ponechaním na dotyk riskujete, že sa vám bude telefón odomykať vo vrecku, keď si dáte doňho ruku.

Za zmienku určite stojí nízke vystúpenie fotoaparátu. Tiež je navrstvený a dve poschodia spravia to, že sa telefón nekýve na stole. Toto poteší a tak sa dá ovládať aj položený, najmä keď na ňom nemáte kryt. V balení ale máte priehľadný kryt a dá sa použiť, prídete však o zážitok zo super tenkého telefónu.

Balenie obsahuje aj redukciu z USB-C na 3,5 mm audio konektor. Stále tu zostala nabíjačka a Xiaomi zatiaľ nič nemení na tomto príslušenstve v rámci ušetrenia vlastných nákladov, či ekológie alebo tak nejak všetkého dokopy.

Aký je naozaj?

So 6,55“ displejom máte v ruke dostatočne veľký telefón na pozeranie filmov a zároveň sa vám bude dobre držať v ruke. Na celú obrazovku pravdepodobne nedočiahnete, na to je telefón príliš dlhý. Stále sa ale nevymyká zavedenému štandardu.

33 W nabíjanie je výborné, nabitie telefónu netrvá viac ako 1,5 hodiny. Spravidla z reálnej praxe som mal telefón na 100 % nabitý za menej ako 40 minút. Aj cez „iba“ 4250 mAh batériu si telefón držal stabilitu aj pri silnejšom používaní. To znamená často zapnutom displeji a fotografovaní. Vynikajúco je spracovaný režim na šetrenie batérie.

Nemal som problém s vypínaním aplikácií alebo zastavenie notifikácií. V prípade, že systém zastavoval aplikáciu, dá sa nastaviť, aby ju vylúčil z režimu automatického šetrenia. V každom prípade sa netreba obávať toho, že vám v noci spadnú percentá nabitia batérie. Bežne bola spotreba 1-2 %.

Audio reprodukcia bola kvalitná a stereo reproduktory patria k tomu lepšiemu, čo môžete počuť. Sú tu isté rezervy, napríklad taký Samsung Galaxy Note10+ hrá lepšie. To je ale telefón z iného segmentu.

Zahrievanie telefónu nebol nijak dramatické, najviac bolo pri nakrúcaní videa a nabíjaní. Čiže nič neštandardné a prakticky to znamená, že sa nemusíte obávať teplého telefónu len pre jeho nižšiu hrúbku.

Samotná rýchlosť telefónu je veľkým prekvapením. Procesor Snapdragon 780G je naozaj rýchly 5G procesor pre strednú triedu. Iste, hneď na prvé vyskúšanie bolo jasné, že toto nie je Mi 11. Tá má totiž Snapdragon 888 a je bleskovo rýchla.

Avšak Mi 11 Lite 5G je jeden za najrýchlejších smartfónov strednej triedy a to má ešte špičkovú a prepracovanú nadstavbu. Telefón je zároveň jeden z prvých, ktoré dostávajú aktualizáciu rozhrania MIUI 12.5. Je lepšie optimalizované a telefón sa ešte viac zrýchli. To budete pociťovať hneď po reštarte.

Telefón ako taký je rýchly sám o sebe a myslím, že uspokojí každého, kto chce svižnosť blízku vlajkovým lodiam. Teda v rámci možností procesora. Je pravda, že Qualcomm spravil veľký kus roboty a nové 5G procesory vyššej série sú vysoko výkonné.

Jemné a dvojité vystúpenie, vďaka ktorému sa dá mobil používať aj na stole

Foto / video

Dobre, toto je sekcia, ktorá bude pre mnohých jedna z najdôležitejších. Iste, fotografovanie a celkové spracovanie ako aj možnosti fotoaparátu sú dôležité. Na smartfóne určite, no stále si stojím za svojím a aj cez nižšie rozlíšenie fotoaparátu, máte stále silnú konkurenciu voči Mi 11. Mi 11 Ultra sa nedá s verziou Lite 5G porovnávať. Tá je ďaleko a kupujete to top na trhu. To je iný prípad a väčšina zo záujemcov o model Ultra sa nepozerá na peniaze.

Technologické možnosti sú veľmi podobné. Máte možnosť používať efektové filtre, špeciálne režimy uzávierky a tiež natívny Mpx režim. Tu ale obmedzený na 64 Mpx, čo je prirodzené. Stále máte možnosť robiť ultra detailné fotky. A povedzme, že už toto rozlíšenie bude bohato postačovať snáď každému z nás.

Pozrite si: Ako fotí Xiaomi Mi 11 cez deň a v noci?

Nočný režim fotí behom 2 sekúnd, čo je nadštandardný čas. Podobné výsledky ale dávajú aj smartfóny motorola. V prípade videa je tu neduh lacnejších smartfónov a to v podobe absencie prepínania snímačov. Ak použijete hlavný snímač, máte možnosť zoomu a objekt priblížiť.

Použitie ultraširokouhlého snímača vás ale dostane maximálne na priblíženie 1, teda späť na základ bez 0,6× oddialenia ako pôsobí práve ultraširokouhlý snímač. Na klasický zoom sa nedostanete. Treba pozastaviť záznam videa, prepnúť režim a spustiť nahrávanie znova.

V prípade priblíženia tu máte možnosť 2× priblížiť, čo vyplýva z podstaty snímača. Nie je to čisto optické priblíženie, keďže tu máte telemakro objektív. Výrobca ale hovorí o tom, že výsledok je vďaka postprocessingu spracovaný lepšie ako u konkurencie s natívnym, teda ozajstným optickým priblížením. Tu súhlasíme a 2× priblíženie vyzerá ako cez čistú optiku.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.79, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx, ultraširoký 119°
  • 5 Mpx, telemakro s monžosťou 2× priblížiť

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenučký dizajn
  • Veľmi rýchly telefón v strednej triede
  • Kvalita denných aj nočných fotiek
  • 2× priblíženie kvalitou ako pri natívnom optickom
  • 33 W nabíjanie
  • Špeciálna zadná strana proti odtlačkom
  • Displej a režimy na ochranu zraku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá odolnosť IP67
  • Nemá bezdrôtové nabíjanie
  • Rozpoznávanie tvárou je absolútne nefunkčné

Verdikt

Xiaomi Mi 11 Lite 5G je naozaj podarený telefón. Vlastne k nemu nemám žiadne praktické výhrady. Možno tá odolnosť voči vode, ale inak je to telefón so všetkým potrebným. Nie, naozaj sa nemá zmysel baviť o tom, že nemá 8 GB RAM ale „iba“ 6. Stále je tu cena, ktorá nepustí.

Čo je tu ale ešte vidieť? Práve to, že výrobca sa nesnažil zmestiť do cenovky 299 alebo nižšej a radšej pridal na technologickej výbave a možnostiach. Práve tento segment telefónov tu čoraz viac chýbal.

Z praxe mi naozaj postačuje 64 Mpx, no netvrdím, že bude aj vám. Myslím si ale, že na fotografovanie aj robenie videa je dostatočný a honba za pomyselnými 108 Mpx tu naozaj nemusí byť. A vy vďaka tomu nakoniec aj ušetríte.

Cena: 379 eur za verziu 6 / 128 GB

Zapožičal: mi-store.sk

Technické parametre

Model telefónuXiaomi Mi 11 Lite 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 4. 2021
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 780G 8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDRAMOLED, 90 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,55 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, f/1.79, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx20 Mpx f/2.24
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4250 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 76 × 7 / 159
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 33 W

 Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score521091
PCMark for Android – Performance11181
3DMark Wild Life3159

Prečítajte si aj:

Aký je Samsung Galaxy S21+? (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.