Novú vlajkovú loď čínskeho výrobcu sme spoznali pred pár hodinami a už si pripisuje aj prvý veľký úspech.

Smartfón bude ako prvé zariadenie od Xiaomi, využívať trojitý fotoaparát s hlavným 48 Mpx senzorom od Sony (IMX586) s Quad Bayer filtrom. Medzi prednosti rozhodne patrí aj rýchle, 20 W bezdrôtové nabíjanie.

Ďalší z trojice fotoaparátov ponúka 16 Mpx senzor s ultra-širokouhlým záberom 117° a je možné s ním snímať makrá zo vzdialenosti 4 cm. Pri modeli Mi 8 tento fotoaparát chýbal. Zhodne je už na tom tretí fotoaparát, ktorý je takisto, ako v prípade Mi 8, 12 Mpx s dvojnásobným priblížením, ibaže tentokrát s clonou f/2.2.

DxOMark udeľuje pre Xiaomi Mi 9 vysoké hodnotenie 

Fotoaparát novinky je skutočne fantastický. Načasovanie zverejnenia výsledkov z portálu DxOMark určite poteší každého priaznivca značky Xiaomi. Nielenže sa Mi 9-ka stáva najlepšie fotiacim modelom výrobcu, ale hneď sa umiestnila v prvej trojke, za modelmi od Huawei – Mate 20 Pro a P20 Pro, ktoré majú zhodne po 109 bodov. Dokonca novinka predbehla aj iPhone XS Max (105 bodov).

Celý fototest si môžete pozrieť na stránkach DxOMark, na tomto odkaze.

Zdroj: DxOMark

Displej pri novinke narástol na 6,39-palca, pričom rozlíšenie Amoled panelu stále zostáva FullHD+. Spoločnosť Xiaomi tvrdí, že novinka má pomer displeja k telu zariadenia 90,7 %. Táto hodnota je dosiahnutá aj vďaka menšiemu výrezu, tentokrát v tvare kvapky. Displej disponuje novým režimom vysokého jasu, ktorý dokáže zvýšiť jas až na úroveň 600 nitov. Výbornou alternatívou je režim Dark Mode, ktorým je možné dosiahnuť zníženie spotreby energie až o 83 %. Always-On displej, bude odteraz podporovať aj farebné vzory, ktoré oživia vzhľad prednej strany telefónu.

Do menšieho výrezu sa tentokrát zmestil 20 Mpx selfie fotoaparát (f/2.0). Škoda, že funkcia využívajúca AI na odomykanie pomocou tváre, bude dostupná iba v niektorých regiónoch. Umelá inteligencia sa tiež využíva na zníženie skreslenia ultraširokého fotoaparátu a bude aj zobrazovať upozornenia na prepnutie medzi fotoaparátmi v momente, kedy bude pre dosiahnutie lepších fotografických výsledkov, potrebné prepnúť medzi trojicou fotoaparátov na zadnej strane.

Ďalšou možnosťou biometrického zabezpečenia je aj zabudovaná čítačka odtlačkov prstov v displeji a nechýba ani NFC, takže bezkontaktné platby nebudú problémom. K dispozícii je tiež duálne GPS a infraport na ovládanie domácej techniky.

Pokiaľ sa bližšie pozrieme na displej, tak ten je chránený ochranným sklom Gorilla Glass 6, pričom zadná strana telefónu dostala “iba” ochranné sklo Gorilla Glass 5. Zostava troch fotoaparátov, bude chránené ešte vyšším stupňom ochrany, konkrétne pomocou zafírového skla. Trochu menej poteší jedna chýbajúca vlastnosť. Pri Mi 9 opäť nie je použitá zvýšená odolnosť voči vode a prachu.

Čerstvá novinka, Xiaomi Mi 9, prináša výrazné vylepšenie v oblasti rýchleho nabíjania. Spoločnosť túto nabíjaciu technológiu nazvala Charge Turbo a môže poskytovať až 27 W, prostredníctvom USB-C. Štandardné maloobchodné balenie však bude dodávané iba s 18 W nabíjačkou, čo zodpovedá predchodcovi Mi 8. Dobrou správou je rýchle bezdrôtové 20 W nabíjanie, ktoré bude dostupné aj vo verzii pre autá. Batéria s kapacitou 3300 mAh je o 100 mAh menšia, ako v prípade modelu Mi 8.

Xiaomi si pre svoju vlajkovú loď samozrejme vybralo to najlepšie a použilo čipovú sadu Snapdragon 855, čo nie je žiadnym prekvapením. Výkonnému čipsetu bude sekundovať pamäť RAM s kapacitou 6 GB. Vnútorné úložisko bude dostupné vo veľkostiach 64 GB a 128 GB. Nezabudlo sa ani na hráčov, ktorým režim Game Turbo vyladí CPU a GPU tak, aby im smartfón priniesol plynulejší herný zážitok.

Aj tento rok sa môžeme tešiť na semi-transparentnú verziu, ktorá je spoločnosťou hneď od začiatku prezentovaná tak, ako to v skutočnosti aj je. To znamená, že skutočné komponenty pod ochranným sklom nehľadajte. Všetko, čo budete vidieť na tejto verzii Mi 9, je iba frézovanie na plechu s hrúbkou 0,3 mm.

Na druhej strane, tento model bude mať naozaj nekompromisnú výbavu, ktorá bude obsahovať 12 GB pamäte RAM a 256 GB úložisko. Tento model bude na začiatku k dispozícii exkluzívne iba v Číne. Rovnako v Číne budú telefóny používať asistenta Xiao AI, namiesto asistenta Google, ktorý bude dostupný v ostatných regiónoch a bude sa dať aktivovať samostatným tlačidlom.

Cena

Štandardný model Xiaomi Mi 9 bude dostupný vo farebnom prevedení Levander Violet, Ocean Blue a Piano Black. Cena za verziu s 6 / 128 GB je 2999 CNY, čo je v prepočte 395 eur. Model s 8 /128 GB je ocenený na 3 299 CNY, čo je v prepočte 430 eur. Najdrahším sa aj tento rok stane “transparentný” model s 12 GB RAM a 256 GB pamäťou. Cena sa v prepočte môže vyšplhať až na úroveň 525 eur. Treba mať na pamäti, že ceny v eurách sú iba prepočtom z čínskeho juanu a nezahŕňajú ďalšie poplatky spojené s dovozom do nášho regiónu.

Zdroj: GSMArena, DxOMark

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 9 oficiálne prezradený: Poznáme už kompletné technické parametre a funkcie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.