Oba vysávače ponúkajú multifunkčnú dokovaciu stanicu, líšia sa však cenou.

Keď som pred takmer dvoma rokmi testoval roboticky vysávač Xiaomi Robot Vacuum X10+, išlo o jeden z najpokročilejších robotických vysávačov na trhu.

Teraz prišiel na trh model Xiaomi Robot Vacuum X20+ a pokiaľ by ste čakali, že Xiaomi opäť posunulo technológie na vyššiu úroveň a útočí v segmente prémiových modelov, nie je tomu tak. Čínsky výrobca sa rozhodol ísť iným smerom – zlepšil niektoré veci z modelu X10+, ale najmä znížil jeho cenu, aby bol tento vysávač dostupnejší širšiemu segmentu používateľov. Kvôli tomu musel spraviť niekoľko drobných ústupkov.

Vysávač Xiaomi X20+ aktuálne testujem a pripravujem jeho recenziu aj videorecenziu. V tomto článku sa v skratke zameriam na kľúčové rozdiely medzi oboma modelmi.

Porovnanie vysávačov Xiaomi Robot Vacuum X20+ a Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Xiaomi
Porovnanie vysávačov Xiaomi Robot Vacuum X20+ a Xiaomi Robot Vacuum X10+

Dokovacia stanica bez tlačidiel, ale s väčšími nádobkami na vodu

Xiaomi X20+ vyzerá na prvý pohľad na nerozoznanie od prvej generácie. Okrúhly dizajn, vežička s laserovou navigáciou, jedna hlavná kefa, jedna bočná kefa a dva mopovacie kotúče. Dominantou vysávača je opäť multifunkčná dokovacia stanica, ktorá je pomerne veľká. Je to dane tým, že sa do nej vysávač vyprázdni po vysávaní, doplní si čistú vodu, umyje mopovacie podložky a vysuší ich.

Xiaomi X10+ má na dokovacej stanici tlačidlá, ktorými môžete aktivovať niektoré funkcie stanice. Model X20+ ich nemá a musíte tak použiť mobilnú aplikáciu.

Ďalším rozdielom je objem nádobiek na čistú a špinavú vodu. Ten sa zvýšil z 2,4 litra na 4 litre (X20+). Je to praktické zlepšenie. Bez ohľadu na veľkosť vašej domácnosti budete dolievať čistú vodu menej často. 

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ má tlačidlá na dokovacej stanici, ktoré model X20+ nemá

Sušenie studeným vzduchom a vyšší sací výkon

Zmenilo sa aj sušenie mopovacích kotúčov. X20+ využíva studený vzduch a nie teplý vzduch ako X10+. Aj kvôli tomu je prednastavený čas sušenia 4 hodiny (a nie 2 hodiny ako v prípade X10+), ale viete si ho nastaviť v rozmedzí 2 až 12 hodín.

Neviem posúdiť výhody a nevýhody teplého a studeného sušenia. Faktom je, že pri teste modelu X10+ som upozorňoval, že sa môže objaviť mierny zápach mopovacich kotúčov. V prípade modelu X20+ som takýto zápach zatiaľ nezaznamenal. Uvidíme, ako to bude po niekoľkých mesiacoch.

Xiaomi spravilo zmeny aj v samotnom vysávači. Zvýšil sa maximálny sací výkon zo 4000 Pa (X10+) na 6000 Pa (X20+).

Xiaomi produkty v UmaguZdroj: TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X20+

X20+ nevie identifikovať koberce, musíte mu ich vyznačiť v aplikácii

Vysávač X20+ však prišiel o ultrazvukové senzory, ktoré dokážu automaticky identifikovať koberec. 

V praxi to znamená, že X20+ síce dokáže nadvihnúť kotúče až o 7 mm, keď vyjde na koberec, ale koberec musíte vy označiť na mape domácnosti cez aplikáciu. Keď to nespravíte, kotúče nenadvihne a bude ho mopovať. V prípade X10+ to fungovalo automaticky. Keď robot vyšiel na koberec, rozpoznal ho a kotúče nadvihol. Alebo sa mu úplne vyhol – v závislosti od nastavenia v aplikácii.

Mierne sa zjednodušila aj technológia navigácie. X20+ ju nemá až tak hi-tech ako X10+ a nemá funkciu, ktorú Xiaomi označuje „3D mapa“. Znamená to, že X10+ by mal byť schopný s vyššou presnosťou identifikovať objekty na zemi. Pri testovaní X20+ som však nemal pocit, že by tento model zaostával z hľadiska rozpoznávania prekážok na zemi a vyhýbania sa im.

Xiaomi Robot Vacuum X10+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi Robot Vacuum X10+ aj X20+ majú mopovacie kotúče. Oba vysávače ich nadvihnú až o 7 mm, keď sú na koberci. X10+ koberec identifikuje automaticky, X20+ vyžaduje, aby ste mu ho označili na mape v aplikácii

Ja si kúpim X20+

Ak to zosumarizujem, kľúčové zlepšenie modelu X20+ spočíva najmä v tom, že je to lacnejší vysávač, ktorý má väčšie nádobky na vodu. Sú to užitočné zlepšenia. Pokiaľ nemáte doma koberce, tak X20+ predstavuje výhodnejšiu voľbu ako X10+.

Pokiaľ máte koberce, treba si zvážiť, či vám bude prekážať, že ich X20+ nevie automaticky rozpoznať a musíte si ich vopred označiť na mape v aplikácii. Model X10+ je v tomto smere samostatnejší.

Ja som testoval oba vysávače a Xiaomi X20+ som si po pár dňoch jeho testovania objednal. Z hľadiska pomeru cena/výbava ide o najlepší vysávač na trhu, ktorý by mal vyhovovať veľkej skupine používateľov. Je možné, že sa nájde pár jedincov, ktorým bude vyhovovať X10+ viac, napríklad kvôli rozpoznávaniu kobercov.

To, či sa vám oplatí priplácať si za model X10+, resp. si ho vybrať, ak by ho medzičasom Xiaomi zlacnilo na rovnakú cenu, si musíte zvážiť sami. Snáď vám pri rozhodovaní pomohol aj tento článok.

Zdroj: Xiaomi, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit