Čínska spoločnosť sa chystá v segmente skladacích zariadení posilniť svoje postavenie. 

Spoločnosť Xiaomi tento rok predstavila skladací telefón MIX Fold 3, ktorý zostal po vzore svojich predchodcov exkluzívne dostupný iba pre čínsky trh. Bolo však iba otázkou času, kedy sa ak čínsky gigant rozhodne uviesť svoje skladateľné zariadenia aj na ten globálny. Netreba pritom pripomínať, že práve Samsung je v tejto oblasti najaktívnejší, keďže tento rok predstavil už 5. generáciu svojho skladateľného zariadenia Galaxy Z Fold.

Po vzore Samsungu sa na globálny trh začali dostávať aj spoločnosti Oppo a OnePlus, pričom veľa používateľom pravdepodobne chýbajú práve skladačky od Xiaomi. Je však pravdou, že Xiaomi sa nachádza vo „veľkej prestavbe„, pretože spoločnosť predstavila nový systém HyperOS, ktorý sa budúci rok dostane na globálny trh. Je teda možné, že uvedenie skladacích zaradení nejakým spôsob súvisí aj s globálnym uvedeným tohto systému.

Pripravovaný skladací smartfón Xiaomi MIX Fold 4 sa však už stihol objaviť v databáze GSMA IMEI. Je to pomerne zaujímavé, pretože od predstavenia MIX Fold 3 ubehli približne tri mesiace, a už teraz sa začínajú veci výrazne posúvať aj okolo jeho nástupcu. Je teda možné, že pripravovaný skladací telefón vybavený čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3 bude uvedený na trh o niečo skôr, ako býva v prípade skladacích zariadení MIX Fold zvykom.

V dizajne MIX Fold 4 sa však neočakávajú výrazné zmeny. V tejto oblasti Xiaomi už nastavilo skutočne vysoký štandard, čiže sa nemusí obávať, že by skladacie zariadenia MIX zaostávali za konkurenciou. Nie je však vylúčené, že inovácií sa dočká napríklad skladací mechanizmus, alebo spoločnosť zapracuje na nižšej hmotnosti. 

Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi LeicaZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi Leica a tenkým dizajnom

Certifikačná databáza však odhalila dôležité informácie, ktoré pomerne jasne informujú, že MIX Fold 4 sa konečne dostane aj za hranice Číny. Xiaomi MIX Fold 4 sa v databáze objavil s 2 modelovými číslami. Pokým prvým je číslo pre čínsky model 2405CPX3DC, tak druhý model je označený 2405CPX3DG. Z nášho pohľadu je preto dôležité písmeno G na jeho konci, ktoré označuje globálnu verziu, čo je skvelé správa pre všetkých fanúšikov značky Xiaomi.

Pokiaľ však číslo modelu rozoberieme na drobné, tak číslo 2405 označuje máj 2024. To potvrdzuje, že na rozdiel od predchádzajúcich skladacích modelov bude MIX Fold 4 predstavený o niečo skôr. 

Predpokladá sa, že MIX Fold 4 bude v Číne predstavený koncom 3. kvartálu. Je však možné, že spoločne s týmto telefónom bude uvedený aj prvé véčko spoločnosti, model MIX Flip, ktorého uvedenie sa odkladá na rok 2024.

Zdroj: GSMChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.