Interné úložisko vedelo mnohých potrápiť, najmä v minulosti, keď boli jeho veľkosti menšie ako teraz.

Ešte pred pár rokmi nebolo ničím nezvyčajným kúpiť si telefón so 64 GB či dokonca 32 GB kapacitou interného úložiska. Časy sa však menia a dnešné telefóny dokážu disponovať pokojne kapacitou až 1 TB interného úložiska, čo mnohí ani nevyužijú. Lacnejšie modely však stále ponúkajú menej kapacity a práve používateľom týchto modelov chce Xiaomi pomôcť.

Smartfóny od Xiaomi tak majú profitovať z UFS úložiska, ktoré si zvyčajne rezervuje viac ako 10 GB pre nepotrebné cache. Túto časť má systém HyperOS premeniť na funkčnú časť úložiska, do ktorého si budete môcť uložiť súbory.

Xiaomi predstavilo funkciu UltraSpace

Rozšírenie RAM dnes už nie je ničím nezvyčajným, keďže nielen smartfóny od Xiaomi ponúkajú možnosť jej rozšírenia až o niekoľko gigabajtov. Rozšíriť si však interné úložisko bolo doteraz niečo, o čom sa nerozprávalo. Úložisko typu UFS to pritom umožňuje a čím väčším úložiskom disponujete, o to viac si ho môžete rozšíriť.

Xiaomi 14 ProZdroj: Xiaomi
Xiaomi 14 Pro

V rámci systému HyperOS však už čoskoro príde možnosť rozšírenia interného úložiska, pričom Xiaomi uvádza aj konkrétne hodnoty. Pri 256 GB internom úložisku si budete môcť pridať 8 GB navyše. Ak by ste vlastnili 512 GB úložisko smartfónu, rozšíriť by ste si ho mohli až o 16 GB. Táto funkcia bola prezentovaná pri modeloch zo série Xiaomi 14, predpokladáme ale podporu aj s inými telefónmi.

Rozšírenie úložiska bude mať svoje limity

Aj keď rozšírenie úložiska pomôže mnohým používateľom, nie každá kapacita interného úložiska z toho bude môcť profitovať. Pri 1 TB interného úložiska nebude možné využiť rozšírenie, nakoľko využitie pamäte pre cache je dôležité. Rovnako je zatiaľ neisté, ako využitie UltraSpace ovplyvní chod smartfónov, nakoľko využívanie cache je dôležité, no veríme, že Xiaomi túto problematiku vyrieši.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.