Test inteligentnej domácnosti od Xiaomi nabral tak na obrátkach, že sa u nás doma začalo víriť viac prachu. To nemôžeme dopustiť, a tak sme si na pomoc zavolali robotický vysávač, aby bola naša domácnosť vždy čistá a bez prachu – nám sa každý deň vysávať nechce, jemu áno.

O kom je reč? O základom robotickom vysávači – Xiaowa (Xiaomi) Robotic Vacuum Cleaner. Tento vysávač sme zakomponovali do našej smart domácnosti preto, aby sme zistili, ako si poradí s upratovaním 200 eurový model. Čo myslíte, odvádza svoju prácu dobre? Ak ste odpovedali, že áno, tak máte pravdu. Nie je to tisíc eurový stroj, ale na pravidelné vysávanie menšej/strednej domácnosti alebo kancelárie je ideálny. Tento model má klasický kruhový tvar, primárnu rotačnú kefu v strede zariadenia (spodná časť) a pomocnú rotačnú kefu v pravej spodnej časti. Vďaka pomocnej rotačnej kefe dokáže zozbierať nečistoty aj z okrajových miest pri stenách, nábytku a pod. Do rohov sa nedostane, ale nezanecháva veľa „hluchých miest“. Samozrejme, záleží to hlavne od členitosti domácnosti, od rozloženia nábytku a pod. Hlavná kefa s pomocnými silikónovými lopatkami má šírku 165 mm. Ak nemáte v domácnosti extra nečistoty, tak sa jej nemusíte často „dotýkať“. Stačí ju raz za týždeň vyčistiť, odstrániť namotané vlasy, šnúrky a pod. a vrátiť na miesto. Vyťahovanie je jednoduché – má klasické západky.

„V predchádzajúcich častiach seriálu, Xiaomi Smarthome, ste sa mohli dočítať o tom – ako a aké produkty používame na osvetlenie domácnosti, ako a aké produkty používame na zabezpečenie domácnostiv úplne prvej časti sme zhrnuli všetky zariadenia, ktoré sme do testu zaradili.“

Okrem kief sa nachádzajú v spodnej časti aj dve hlavné hybné telesá – motorizované kolieska s gumeným plášťom, ktoré dostanú vysávač cez viac ako 2cm prekážku. Počas testu sa nám zasekol iba raz, aj to vyliezol na hračku – asi ju chcel zjesť J. Bližšie k prednej časti je pomocné otočné koliesko, dve kovové platničky na prenos prúdu z nabíjačky a štvorica infračervených senzorov. Tie slúžia na detekciu prekážok v reálnom čase. K senzorom sa pridáva veľký nárazník, ktorý tvorí polovicu prednej časti vysávača. V ňom sú integrované ďalšie snímače a na samom vrchu vyčnieva, tzv. radar – dvojitý gyroskopický inerciálny navigačný systém v kombinácii s dvojitým optickým sledovaním pohybu.

To je teória, ale aká je prax? Slušná, vysávač vám síce nevytvorí žiadnu mapku domácnosti a nezaznamenáva trasu do aplikácie ako drahšie modely, ale navigácia funguje dobre. Po prvom spustení si domácnosť prejde (v rámci vysávania) a potom už chodí podľa zapamätaných trás. Samozrejme, ak sa nejaké miesto na podlahe uvoľní, tak ho prejde, doplní a povysáva. Jednoduchý, ale funkčný systém. Páči sa nám hlavne to, že zbytočne nenaráža do nábytku a iných prekážok. Ak avšak ku kontaktu dôjde, tak je naozaj jemný.

Hodnotenie sekcie navigácia je viac ako dobré! Tento vysávač máme v domácnosti už niekoľko týždňov a ani raz nespôsobil žiadne ťažkosti. Navigácia je precízna, prekážkam sa vyhýba excelentne a k nabíjačke sa vracia s ľahkosťou. Áno, v balení sa nachádza aj dokovacia stanica – nabíjačka, ktorú umiestnite na vhodné miesto, ideálne ku stene. Sem sa bude vysávač vracať po ukončení vysávania alebo v prípade nízkej kapacity batérie. Integrovaná batéria má kapacitu 2600mAh a na jedno nabitie vydrží vysávať približne 60 minút v režime plného výkonu. Ak vysávač pracuje a kapacita batérie klesne výrazne pod 30%, tak sa automaticky vráti k nabíjačke a začne proces nabíjania. Domácnosť, v ktorej tento vysávač pracuje má veľkosť približne 60 m2. Po odrátaní plôch s nábytkom a pod. je to podstatne menej, ale na jedno nabitie dokáže túto plochu s kľudom a precízne povysávať, pričom mu zostáva ešte nejakých 25% z kapacity batérie. Zdôrazňujeme, že toto sa líši od plochy a nastaveného výkonu. Nabíjanie z 10 na 100% trvá v priemere 115 minút.

Ešte sa na chvíľku vrátime k vrchnej časti, kde sú okrem radaru aj tri fyzické tlačidlá – návrat k nabíjacej stanici, štart vysávania a vysávanie na mieste (krúženie – 1m). Zostatok nastavení a funkcií nájdete v aplikácii, o ktorej si povieme nižšie. Vo vrchnej časti je aj kryt nádoby na odpad – ten sa jednoducho zdvihne (má pánty), nádobu vytiahnete, otvoríte a vysypete špinu. Jej kapacita je 640 ml, takže dostatočná na to, aby vydržala aj niekoľko dní bez vašej pozornosti – záleží od znečistenia. V nádobe je integrovaný aj časticový filter – jeho výmenu/čistenie vám odporučí sám systém, resp. aplikácia. Filter nie je bližšie špecifikovaný, tak veríme, že je dostatočne účinný. Zatiaľ sme nič nežiadúce nepostrehli J. Je dobré vedieť aj to, že filter môžete vyklepať alebo vyfúkať, ale nie umývať vodou, to je zakázané! Odporúčaný cyklus výmeny filtra je 2 týždne alebo 150 hodín vysávania – nová sada flitrov (2 kusy)stojí 9 eur, čo je prijateľná cena.

Teraz to podstatné – výkon! Tento model má výkon – 50W / udávaný sací výkon –1600 Pa. Spodné vztlakové nasávanie zabezpečuje dôsledné nasatie nečistôt, pričom nemá veľkú spotrebu energie, vďaka čomu je výdrž na jedno nabitie dlhšia. Z pohľadu praxe je tento výkon v poriadku – domácnosť vyčistí precízne, ale stále treba počítať s tým, že občas treba zobrať do rúk klasický vysávač a všetko dôkladne povysávať. Robotický vysávač čistotu udržiava, nezabezpečuje dokonalé upratovanie. Výkon je možné regulovať v 4 stupňoch.

Ovládanie a nastavenie vysávača pomocou aplikácie Mi-Home

Keďže má samotný vysávač iba základné ovládacie prvky, tak je potrebná aj aplikácia, kde nájdete ten zvyšok, ktorý je veľmi dôležitý. Aplikácia si vysávač po jeho zapnutí vyhľadá automaticky, takže ho stačí iba pridať a používať. Po kliknutí na ikonu vysávača môžete spustiť vysávanie alebo odoslať príkaz na návrat k nabíjačke. Odozva ovládania prostredníctvom Wi-Fi je prijateľná. Ak sa chcete dostať do pokročilých nastavení, treba kliknúť na „more operations“, teda viac možností. Ihneď sa dostanete na základnú plochu tohoto pomocníka, kde vidíte stav nabitia, či vysáva alebo sa nabíja, aký čas aa nabíja, a tiež sa tu nastavuje výkon vysávača!

V ponuke sú 4 režimy – Silent (tichý/nočný režim), Standard, Strong a MAX. Najvyšší výkon znamená najnižšiu výdrž batérie, teda okolo 60 minút. Po rozkliknutí pokročilých nastavení (3 bodky vpravo hore) sa dostanete k nastaveniam časovačov, rozvrhu vysávania a k diaľkovému ovládaniu. Nájdete tu aj nastavenia časovej zóny, hlasitosti alebo časové nastavenie režimu DND (do not disturb), keby nebude vysávač vydávať žiadne zvuky. Ideálne vtedy, ak máte nastavené nočné vysávanie v tichom režime (Silent) a nechcete, aby vysávač oznamoval, že začal/ukončil vysávanie. Taktiež si môžete nastaviť, koľko minút má vysávač pracovať: min. 10 / max. 60 minút.

Okrem bežných funkcií a nastavení je k dispozícii aj režim koberec – Vysávač automaticky rozpozná koberec s dlhým vlasom, pričom sa ihneď prepne do režimu maximálneho výkonu, aby z koberca vysal čo najviac nečistôt. Keď koberec opustí, tak sa automaticky prepne do normálneho, resp. pôvodne nastaveného výkonu. Koberce s dlhým vlasom nemáme, ale fungovať to môže. Ak bude možnosť, tak to vyskúšame a doplníme.

Samozrejmosťou je možnosť nastavenia pravidelného čistenia v dané dni a časy. Nastaviť môžete opakovanie, čas spustenia a režim výkonu. Napr. cez víkend ráno max. výkon a cez týždeň každé doobeda štandardný výkon. V nastaveniach vidíte aj to, kedy a koľko vysávač pracoval, či ukončil čistenie samostatne alebo príkazom používateľa. Občas padne aj takáto informácia vhod. Praktickým doplnkom sú informácie, resp. odporúčania na vyčistenie alebo výmenu jednotlivých spotrebných častí – v tejto sekcii sú zobrazené všetky podstatné diely a percento ich „životnosti“, po ktorej ich treba vymeniť alebo vyčistiť. Následne stačí výmenu/čistenie potvrdiť a počítanie sa začne odznovu. Užitočná funkcia.

Aplikácia ponúka aj možnosť „manuálneho“ ovládania vysávača. Môžete ho tak nasmerovať kam potrebujete (napr. rozsypaná múka v kuchyni) a poslať späť na nabíjačku. Ovládanie je možné dvomi spôsobmi – tlačidlá alebo imitácia joysticku. Nevýhodou je iba dlhšia odozva – tá je z pohľadu bežných akcií bezproblémová, ale z pohľadu priameho ovládania to nie je ideálne. Treba však uznať, že za pomerne nízku cenu dostanete výborného pomocníka, ktorý sa postará o pravidelné čistenie vašej domácnosti. V balení nájdete vysávač, nabíjaciu stanicu, napájací kábel, kefu a potrebné diely.

Na záver trošku automatizácie, ktorú máme veľmi radi. Vysávač sme zapojili do smarthome systému preto, aby sme si veci uľahčili a spúšťali viacero akcií súčasne. Najčastejšie využívame vysávač v spojení s bezdrôtovým MI tlačidlom, ktoré máme na chodbe. Keď odchádzame z domu, tak naňho dvakrát klikneme, pričom sa vypnú všetky svetlá a spustí sa vysávač. Toto môže byť ešte viac automatizované tak, že po zistení vašej neprítomnosti systém zaháji upratovanie – vysávanie. Super, čo poviete? A nezabudnite, vysávač máte pod dohľadom aj mimo domu, resp. mimo domácej Wi-Fi siete!

Akým zariadením našu inteligentnú domácnosť ovládame? 

Stále zostáva rovnaká vízia – použijeme rôzne zariadenia, vrátane iOS zariadení, ale tým hlavným bude – Xiaomi Redmi 7. Ide o relatívne nový model strednej triedy, ktorý disponuje 6,26“ HD+ displejom s DOT drop výrezom (slzička), pričom až 86,43% prednej časti tvorí samotný displej. Chýbať nesmie ani slušný fotoaparát – 12 Mpx hlavný snímač + 2 Mpx sekundárny snímač. Najviac nás však zaujíma výkon a stabilita systému, nakoľko bude tento telefón slúžiť ako riadiaca jednotka a ovládač celej inteligentnej domácnosti.

O plynulý chod sa má postarať procesor Qualcomm Snapdragon 632, ktorému sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť má kapacitu 32 GB a je rozšíriteľná o microSD pamäťovú kartu do max. kapacity 512 GB. Chýbať nesmie ani biometrické zabezpečenie zariadenia, ktoré má na starosti snímač odtlačkov prstov v zadnej časti a prítomné je aj základné odomykanie tvárou, ktoré je ovládané AI algoritmom. Redmi 7 disponuje aj certifikáciou P2i (odolnosť voči striekajúcej vode).Potrebovať budeme aj dlhú výdrž na jedno nabitie, čo by mala zabezpečiť integrovaná batéria s kapacitou 4000 mAh.

Všetky vyššie uvedené zariadenia, ale aj omnoho viac produktov nájdete na stránke: www.mi-store.sk

Prečítajte si aj:

Xiaomi Smarthome: Akým spôsobom máme zabezpečenú domácnosť? (3. časť)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE