Zariadenia pre upratovanie v domácnosti s automatizáciou sa tešia veľkej obľube. Popri robotických vysávačoch sú na trhu aj zariadenia, ktoré vyžadujú našu obsluhu počas prevádzky.

Takým je aj Xiaomi Truclean W10 Ultra. Môžeme ho označiť ako poloautomatický mopovač, ktorý spojí dva, resp. tri úkony (vysávanie, umývanie, čiastočné vysušenie) do jedného kroku. V tejto recenzii preň budeme používať označenie mopovač.

Xiaomi Truclean W10 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Xiaomi Truclean W10 Ultra

Kompaktný dizajn pripomínajúci tyčový vysávač

Zariadenie na prvý pohľad pripomína tyčový vysávač. Dodávané je s čistiacou základňou, ktorá zároveň slúži ako nabíjačka a stanica na plnenie i čistenie hlavnej jednotky. K nej sa ešte dostaneme. Súčasťou balenia sú aj dve valcové kefy, dva filtre, napájací kábel, kefa na čistenie odpadovej nádoby a používateľská príručka.

Hlavná jednotka je zložená z mopovacej hlavice, ktorá má v spodnej časti čistiaci valec, ktorý sa stará o mokré čistenie podlahy. Uprostred je nádoba na špinavú vodu (640 ml), nad ňou zásobník na čistú vodu (745 ml). V hornej časti hlavnej jednotky je umiestnený 3,2-palcový displej, ktorý informujte o zvolenom čistiacom programe, teplote vody a počas nabíjania aj o percente nabitia batérie.

V zadnej časti hlavnej jednotky je skryté tlačidlo, ktorým môžete vybrať jazyk, ktorým s vami bude mopovač komunikovať. Slovenčinu ani češtinu tu nenájdete, angličtinu áno.

Pevná hliníková rúčka je zakončená trojuholníkovým držadlom, ktoré dobre zapadne do ruky. Na držadle sú situované štyri hardvérové tlačidlá (tlačidlo na zapnutie, výber čistiaceho programu, naplnenie horúcou vodou a tlačidlo na samočistenie).

Xiaomi Truclean W10 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Xiaomi Truclean W10 Ultra odstráni aj odolné, zaschnuté škvrny. V našom prípade napríklad zaschnuté škvrny od kávy.

Čistiace režimy pre všetky situácie

Mopovač od Xiaomi ponúka tri režimy čistenia – automatický, ktorý prispôsobuje množstvo vody a intenzitu satia podľa stupňa znečistenia a rozsahu škvrny (to monitoruje vstavaný senzor). Režim absorpcie vody využijete v prípade, ak niečo rozlejete, alebo budete chcieť napríklad vysať vodu po sprchovaní v kúpeľni a turbo režim, ktorý intenzívne čistí aj odolné škvrny. Ten využijete v celej domácnosti, najčastejšie však asi v kuchyni.

Mopovačom môžete čistiť všetky typy tvrdých podláh (drevo, dlažba, mramor, parkety, linoleum) a podľa našich zistení aj špeciálne upravené betónové povrchy. Mopovač čistí šetrne a nezanecháva podlahu zbytočne premočenú. Nejaká prebytočná vlhkosť samozrejme zostáva, no záleží to od čisteného povrchu a ďalších vonkajších okolností, najmä od vetrania miestnosti. V princípe však podlaha vyschne v priebehu niekoľkých sekúnd od čistenia, nemusíte sa tak báť poškodenia spojov na drevených či laminátových podlahách.

Mopovač je vybavený trakčným vedením. V praxi to znamená, že si váhu zariadenia počas umývania ani neuvedomíte a upratovanie si budete užívať. Mopovač netreba nijako tlačiť, dopredu ho poháňa motor. Rovnako ho viete aj otočiť do smeru, ktorý potrebujete vyčistiť. My sme s ním počas testovania zaobchádzali ako s klasickým mopom a všetko fungovalo bez problémov, nemal problém ani so spätným ťahaním.

Xiaomi Truclean W10 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Čistiaci valec v Xiaomi Truclean W10 Ultra

Inovatívne čistenie horúcou vodou

V redakcii sme už testovali podobný, no menej sofistikovaný mop Roborock Dyad. Ten mal problém pri niektorých odolnejších, zaschnutých škvrnách a dokázal ich vyčistiť iba po opakovanom prechádzaní.

To sa nám však pri testovaní mopovača Xiaomi nestalo. Ten totiž umožňuje čistenie horúcou vodou. Slúži na to špeciálne tlačidlo na rukoväti zariadenia (označené je ako znamienko plus). Vtedy sa z nádrže mopovača vypumpuje čistá zvyšková voda a čistiaca stanica automaticky napumpuje horúcu 75° vodu, ktorá pri čistení rozpúšťa aj odolné škvrny. Potvrdilo sa nám to napríklad pri zaschnutých škvrnách od kávy, červenej repy či mastných škvrnách od arašidového masla. Po škvrne však treba prechádzať pomaly.

Príjemným benefitom je, že pri tejto teplote je určite odstránených oveľa viac baktérií a vírusov, ako pri izbovej teplote vody.

Xiaomi Truclean W10 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Xiaomi Truclean W10 Ultra pri plnení horúcou vodou

Sám sa vyčistí, vysuší aj naplní

Čistiaca základňa je pri Xiaomi Truclean W10 Ultra kľúčová. Bez nej by mopovač nefungoval. Nedá sa totiž manuálne naplniť vodou, tak ako sa plní napríklad Roborock Dyad. Pri Xiaomi sa o všetko stará stanica. Tá obsahuje 3 litrovú nádrž na vodu. Po vložení mopovača do stanice, sa zariadenie automaticky doplní vodou, ktorá je v zásobníku (v izbovej teplote).

Ak by ste chceli využiť už vyššie popisované čistenie horúcou vodou, stačí stlačiť tlačidlo a stanica sa postará o všetko ostatné. Vypumpuje zvyškovú vodu v izbovej teplote, napumpuje horúcu vodu. V stanici sa mopovač aj čistí. Tlačidlom samočistenia aktivujete zhruba 12 minútový čistiaci cyklus, pri ktorom sa čistiaci valec vyčistí čistou vodou a následne sa horúcim vzduchom (o teplote 55°) vysuší.

Vysušenie valca funguje skutočne spoľahlivo, po čistení zostane čistý a suchý čo predchádza zatuchnutiu a vzniku plesní. Odporúčame ho však aj tak raz za týždeň fyzicky vyčistiť pod tečúcou horúcou vodou so saponátom a vlhkou handričkou vyčistiť aj mopovaciu hlavicu. Vyčistený valec môžete nechať voľne vyschnúť, alebo použiť náhradný a tento vyčistený dať do priestoru čistiacej stanice, ktorý slúži na vysušenie čistiaceho valca a kefy.

Po každom čistení odporúčame odstrániť špinavú vodu zo zásobníka, odstrániť hrubé vysaté nečistoty a opláchnuť ho čistou vodou.

Je nutné povedať, že mopovač s čistiacou stanicou zaberie miesto v rozmere približne 480×380 cm, čo by v menšej kúpeľni či byte mohol byť problém. Výhodou však je, že celé zariadenie môžete mať umiestnené niekde technickej miestnosti, kde nemusí byť nevyhnutý prístup k tečúcej vode, keďže zásobník na čistú vodu vydrží niekoľko čistení.

Páči sa nám

  • výnimočné a účinné čistenie horúcou vodou
  • jednoduché ovládanie
  • samočistenie s dokonalým vysušením čistiaceho valca
  • voda v zásobníku vydrží na niekoľko čistení

Nepáči sa nám

  • hlavná čistiaca jednotka sa nevojde do užších priestorov, čo je však pri tomto type zariadenia prirodzené
  • veľkosť čistiacej stanice zaberie isté miesto, treba s tým pri kúpe počítať a nájsť mopovaču miesto v dosahu elektrickej zásuvky

Verdikt

Xiaomi Truclean W10 Ultra sme testovali na viacerých typoch povrchov, najčastejšie však na laminátovej a vinylovej podlahe. Dokázal si poradiť s najodolnejšími typmi zaschnutých škvŕn od kávy, červenej repy či arašidového masla.

Je nevyhnutné podotknúť, že umývanie zrovna nepatrí medzi naše najobľúbenejšie činnosti upratovania, no s týmto mopovačom sme skĺbili až dva upratovacie kroky do jedného a upratovanie sme si skutočne užívali. Nemuseli sme vysávať, ale rovno sme povysávali a umyli podlahu. Odporúčame ho preto do domácnosti s prevažne tvrdými podlahami bez kobercov.

Zapožičal: mi-store.sk

Cena: 799 eur

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.