Android Q sa aktuálne dostal už do svojej 5. beta verzii.

Táto verzia môže byť dokonca aj finálnou pred samotným stabilným vydaním, ktoré je plánované na budúci mesiac.

Zatiaľ, čo už sú niektoré smartfóny schopné používať beta verziu Androidu Q, iné modely budú musieť počkať, pokým sa pre ne neuvoľní stabilná verzia OS. Výrobcovia preto musia odštartovať svoje vlastné beta testovanie. Minulý mesiac vydalo Xiaomi plán, v ktorom uviedlo, kedy vybrané modely získajú finálnu verziu Androidu Q.

Plán Xiaomi pre beta program Androidu Q 

Práve model Mi 9 bude prvým zariadením, ktoré získa Android Q v uzatvorenom beta testovaní a očakáva sa, že finálnu verziu OS získa už vo 4. kvartáli, pričom hneď za ním v takmer rovnakom čase, príde na rad aj Redmi K20 Pro. Zoznam ďalej prezrádza, že Mi 8, Mi 8 Explorer Edition, Mi 8 UD, Mi MIX 2S a Mi MIX 3 budú v beta testovaní Androidu Q takisto do štvrtého štvrťroku 2019.

Xiaomi sa nezameriava len na vlajkové lode, pretože Redmi K20 a Mi 9 SE so Snapdragonom 730 takisto obdržia betu Androidu Q. Majitelia Redmi Note 7 a Redmi Note 7 Pro budú musieť čakať na ukončenie beta testovania Androidu Q až do prvého štvrťroka 2020.

Samotné plánovanie Xiaomi je veľmi úzko späté s plánovaním spoločnosti Google, takže pokiaľ sa zmenia plány Googlu, dotkne sa to aj Xiaomi.

Oficiálny účet MIUI dnes tiež oznámil, spustenie uzavretého beta testovania pre Mi 9

Android Q celkovo prináša prepracovanejšie funkcie na ochranu osobných údajov, podporu pre skladateľné zariadenia, tmavý režim pre celý systém a nové spôsoby aktualizovania potrebných častí systému cez tzv. moduly, bez nutnosti úplnej aktualizácie celého systému. Malo by sa to pomôcť hlavne pri rýchlejších bezpečnostných aktualizáciách.

Zdroj: GizmoChina

Prečítajte si aj:

Huawei prisľúbil Android Q pre 20 aktuálnych modelov smartfónov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.