To nás zaujalo, a preto sme sa s firmou Xmarton dohodli na montáži do nášho vozidla Hyundai Tucson 2016. Na to, aby bola montáž úspešná, treba dodať oba kľúčiky od vozidla a auto musí mať menej ako 15 % paliva v nádrži. Do vozidla Hyundai Tucson 2016 zatiaľ Xmarton montáž nerobil, preto to trvalo o niečo dlhšie – konkrétne tri dni. Po montáži nevidíte v kabíne nič pridaného, všetko vrátane všetkého príslušenstva je skryté. Rovnako je zachovaná aj pôvodná záruka na vozidlo. Ak by šlo o vozidlá z koncernu Volkswagen (sem patrí aj Škoda), prípadne Fiat, tu je už montáž už zabehnutá a jej trvanie je v rámci jedného dňa. Na výber sú tri režimy funkčnej výbavy služby Xmarton.

Variant Basic je určený predovšetkým na zaznamenávanie informácií o vozidle s periódou 10 minút v rámci Európy. To znamená, že nemusíte ručne viesť knihu jázd, budete vždy vedieť, kde sa auto nachádza a máte o ňom aj pár doplňujúcich informácií. Knihu jázd pritom vidíte nielen v mobilnej aplikácii, ale aj na portáli https://car.xmarton.com a história jazdy sa ukladá na 3 roky. Realizované jazdy môžete spájať do jedného celku a tiež rozlišovať súkromné a služobné jazdy. Pre firmy s vozovým parkom je určený portál fleet.xmarton.com Základná cena jednotky je 70,80 €, inštalácia je za 30 € a mesačný poplatok za prevádzku je 5,88 €. Ak ste právnická osoba, dá sa celok prenajať za 13,08 € mesačne.

Takto otvárate vozidlo cez aplikáciu. Ikona vpravo hore signalizuje blutetooth pripojenie

Vyšší režim Standard umožňuje na diaľku pri vybraných modeloch áut zistiť, či je auto zatvorené alebo otvorené. Sledovanie polohy vozidla sa vykonáva raz za 5 minút a história jázd sa ukladá po dobu 5 rokov. Tankovanie sa pri tomto variante registruje automaticky, stav tachometra a množstva paliva sa koriguje podľa palubného počítača a zobrazuje v aplikácii. Základná
cena jednotky je 130,80 €, inštalácia je za 60 € a mesačný poplatok za prevádzku je 7,08 €. Pri právnickej osobe sa dá systém prenajať ako služba za 19,08 € mesačne.

My sme zvolili najvyšší variant služby Exclusive. Práve pri nej sa totiž z auta stáva ďalšie mobilné zariadenie, ktoré je dobre prepojené s mobilnou aplikáciou a nájde výborné využitie hlavne vo firmách. Poloha auta sa tu aktualizuje každú minútu a história jázd je na dobu 10 rokov. Auto môžete zabezpečiť proti krádeži a máte detailný prehľad, kto s ním kedy a kam jazdil.

Okrem stavu tachometra vidíte aj stav batérie. Kľúče od vozidla môžete pri Exclusive nechať doma, teraz je vaším kľúčom mobilný telefón. Auto sa teraz dá na diaľku otvoriť a zatvoriť, ak to
vozidlo umožňuje (hlavne nemecké autá), môžete na diaľku aj otvoriť okná. Náš Hyundai toto, žiaľ, nedokáže. Ale vieme ho nájsť na preplnenom parkovisku tak, že ho necháme zablikať, na diaľku ho dokážeme aj imobilizovať.  Naopak, správca systému môže prideliť práva otvorenia, ale aj naštartovania inému používateľovi mobilnej aplikácie Xmarton.

Údaje o vozidle na webovom portáli car.xmarton.com

Táto bezplatná aplikácia je pre Android aj iOS. Scenár napr. vo firme je nasledovný – potrebujeme niekomu prideliť na čas auto. Udelíte mu tak práva na otvorenie i prevádzku
vozidla a máte o tom neskôr v knihe jázd aj záznam, a to s uvedením mena vodiča. Aby ste o auto neprišli, súčasťou výbavy je aj prídavný imobilizér s možnosťou povolenia jazdy
pre oprávneného vodiča. Ak by sa niečo s autom stalo, dostanete o tom hneď informáciu na mobilný telefón. Ihneď tak viete, že do auta niekto neoprávnený vnikol alebo je práve odťahované.

Tieto stavy sú hlásené aj vtedy, ak by bolo vozidlo odpojené od autobatérie. Vďaka záložnej batérii aj vtedy môžete sledovať pohyb auta. Mobilná aplikácia funguje cez internet, ale aj
cez Bluetooth s dosahom 8 až 10 metrov. Auto tak môžete otvoriť a naštartovať aj v miestach, kde nemusí byť internet ako sú napr. podzemné garáže alebo odľahlé miesta. Komunikácia
medzi mobilnou aplikáciou a autom je šifrovaná. Auto vám neukradnú ani zosilnením signálu pri bezkľúčovom otváraní. Na otvorenie auta pritom stále môžete použiť jeden z pôvodných kľúčov, ale bezkľúčové otváranie je teraz nahradené mobilnou aplikáciou.

Špecialitou je možnosť automatickej deaktivácie systému Start/Stop po naštartovaní vozidla, signalizácia prekročenia maximálnej rýchlosti v kabíne alebo zamknutie vozidla s naštartovaným vozidlom a so spustenou klimatizáciou.

Základná jednotka pri službe. Exclusive je 310,80 €, inštalácia je od 114 €. Mesačne za prevádzku zaplatíte 10,68 €, prenájom pre právnické osoby stojí 23,88 €. Celkovo ide o zaujímavú službu a v režime Exclusive máte svoje auto plne v mobilnej aplikácii. Chvíľu trvá, kým si zvyknete, že vaším kľúčom je teraz mobilná aplikácia a pri príchode k autu automaticky vytiahnete mobil a otvoríte si ho.

S výhodou využijete knihu jázd a tiež máte na diaľku prehľad o stave paliva v nádrži. Ocenili sme, že teraz vieme o aute všetko – kde sme ho nechali zaparkované a či do neho niekto nevniká. Ak by ho mali odtiahnuť, vieme tomu hneď zabrániť. Xmarton tak prináša pokoj v duši.

Zapožičal: www.xmarton.com

Prečítajte si aj:

Recenzia Xmarton: Aj bežné vozidlo môže byť smart

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu