Tento biznis plán by sa ujal aj u nás, no závisí či TV ďalšie stanice pustia Google do svojho vysielania.

YouTube už totiž testuje bezplatné sledovanie niektorých TV staníc s tým, že príjmy pochádzajú z reklám. Takto by mohol priamo v svojej službe streamovať televízne kanály zadarmo a postačil by vám na to internet, nech by ste boli kdekoľvek. To za predpokladu, že si nebude uplatňovať geolokačné obmedzenia (a zatiaľ si ich uplatňuje) ako streamovacie služby. Podľa The Wall Street Journal spoločnosť Google rokuje s niektorými spoločnosťami, aby mohla priniesť viac staníc v tomto koncepte.

Google ale nie je jediná firma, ktorá má sledovanie TV cez internet. Už teraz tu máme služby ako Magio GO alebo Lepšia.TV. Zahraničná je známa napríklad Pluto TV, ktorá má obsah napríklad od Paramount Movie Channel.

Ponuka služby YouTube TV platná iba pre USA

Podobne podľa The Verge fungujú aj služby ako Roku a Vizio, ktoré majú svoju aplikáciu zabudovanú v TV rôznych značiek alebo je pre ne ako aplikácia na doinštalovanie. V takýchto prípadoch sa hovorí o príjmoch na jedného používateľa v cene od 27 do 44 USD. Podobné ceny máme aj na Slovensku, v závislosti na vybraných TV balíkoch pri internetových televíziách.

YouTube už uzavrel zmluvu s NFL Sunday Ticket a zápasy sezóny 2023 – 2024 sa budú vysielať na YouTube TV a YouTube Primetime Channels. Chce sa dohodnúť aj s Liongate a A&E. Tým by mohol na YouTube pribudnúť aj History Channel. Google ale požaduje 45 % príjmov z reklamy.

Aktuálne hovoríme o 5 miliónoch predplatiteľov služby YouTube TV, ktorá ponúka cez 100 živo vysielaných kanálov a predplatné stojí 64,99 USD. Služba je však obmedzená len na Spojené Štáty.

Zdroj: The Wall Street Journal, The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.