YouTube sa nevzdáva a chce vynucovať podmienky používania bez blokovačov reklám.

V roku 2023 sa zintenzívňoval boj medzi doplnkami, ktoré blokujú YouTubové reklamy a samotnou streamovacou sieťou. Google navýšil počet reklám a ich intenzitu, čo mnohých používateľov podnietilo používať blokovanie týchto prvkov. YouTube na svojom blogu informoval o tom, že tentoraz bude ešte viac blokovať aj aplikácie tretích strán.

Zákaz sa nebude týkať plošne všetkých aplikácií, iba tých, ktoré porušujú podmienky služby. Aplikácie, ktoré ich dodržiavajú a sú v súlade s rozhraním API, budú môcť aj naďalej fungovať bezo zmeny. To ale znamená, že videá budú obsahovať aj reklamy. Aplikácie, ktoré neboli priamo od Googlu a dokázali prehrať video na YouTube, fungovali cez prostredníka. Najčastejšie išlo o server, ktorý zablokoval reklamy a až následne spustil prenos do aplikácie pre používateľa.

To prinášalo niektoré obmedzenia, napríklad v dostupnosti videí a aplikácie ako ReVanced alebo NewPipe nemali k dispozícii celý obsah na sieti. Tým, že aplikácie tohto typu sa snažili YouTube obchádzať, nemohli ste využívať ani vami uložené videá alebo prezeranú históriu z pôvodného účtu Google.

To používateľom až tak nemuselo prekážať, pretože získali časť výhod plateného programu Premium. Ak vynecháme obligátnu záležitosť, teda sledovania videí bez reklám, používatelia mali možnosť cez aplikácie tretích strán videá sťahovať off-line. To inak bez prémiového účtu nie je možné.

Uvidíme, akým spôsobom sa ostatné aplikácie vysporiadajú s novým systémom blokovania a je zrejmé, že budú musieť na nové techniky od Googlu zareagovať. Google to ďalším aplikáciám nechce uľahčiť a vývojári budú musieť vymyslieť nové spôsoby, čo bude znamenať vydávanie nových verzií na to, aby sa prispôsobili ďalším technikám, vynucujúcim pravidlá používania.

Zdroj: YouTube

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.