Nový typ vydierania môže nachytať viacero používateľov a znepríjemniť im život.

FBI varuje pred rastúcim trendom, kedy podvodníci vytvárajú za pomoci umelej inteligencie, nahé obrázky reálnych osôb. Téme sa venoval aj web Bleeping Computer, ktorý upozorňuje, že téma sextortion je na vzostupe. Ide o vydieranie prostredníctvom nahých fotografií. Tentoraz je však situácia vážnejšia, nakoľko útočník nemusí mať priamo vaše nahé fotografie, vytvorí si ich z reálnych fotografií, kde je človek oblečený.

Útočníci môžu vaše fotografie získať z rôznych verejných zdrojov, z videokonferencií alebo v prípade konverzácií s používateľmi, ktorí im pošlú bežné fotky svojej osoby. Ide o metódu známu ako Deep Fake a stretnúť sme sa s ňou mohli v minulosti, či už na obrázkoch, kde boli osoby vložené na miesta, na ktorých sa reálne nenachádzali, alebo napríklad vo forme Deep Fake videa. Tu išlo najmä o vytvorenie zdania, že známa osobnosť alebo politik hovorí legitímny obsah. Celé to však bolo vygenerované umelou inteligenciou vrátane mimiky tváre a syntézy hlasu, ktorá sa podobala na konkrétny hlas osoby vo videu.

Obrázky sú síce falošné, no vďaka čoraz pokročilejším technikám renderovania osôb v nástrojoch umelej inteligencie môžu spôsobiť používateľom nepríjemnosti. Na prvý pohľad nebude možné rozlíšiť, či ide o skutočnú fotografiu alebo o podvrh. Ten pravdepodobne odlíšili až používateľ, ktorého sa to týka. Treba dodať, že umelá inteligencia, ktorá navrhuje vykreslenie nahoty, len odhaduje telo, ktoré je ukryté pod oblečením na základe jeho obrysov. Napriek tomu nechcete, aby vo vašom mene takéto fotografie vznikali.

darknet porn textova strankaZdroj: Kaspersky

Ešte stále sme vo fáze, kedy tieto nástroje nie sú dokonalé a na pri bližšom pozretí si fotky zistíte niektoré fyziologické nepresnosti. Napríklad neprirodzená poloha rúk, skreslený výraz až do grotesknej či strašidelnej podoby alebo nesprávne priliehajúce končatiny k telu.

Podvodníci zvyčajne vyžadujú platbu v kryptomenách alebo inou formou ako výkupné za to, že nezverejnia takéto fotografie. Neraz sa ale stáva, že sa falošné fotografie objavujú na stránkach so sexuálnou tematikou bez toho, aby o tom konkrétny používateľ vedel.

Mnohé nástroje typu AI, ktoré vedia vykresliť obsah, majú zabudované ochranné mechanizmy, napríklad aj nový Photoshop, ktorý umožňuje pracovať s AI v rámci skrášľovania alebo odstraňovania objektov z fotografie, prípadne dokresľovania scény. Nástroje zvyčajne nepovolia vytvorenie obsahu, ktorý je sexuálne explicitný. Netreba sa na to spoliehať a podvodníci neraz nájdu spôsob, ako obísť ochranu tohto typu.

Stále platí, že je vhodné si chrániť svoje súkromie a neposielať fotografie neznámym používateľom. Vzhľadom na to, že sa naše fotografie môžu bežne objavovať pri verejných vystúpeniach alebo na našich profiloch sociálnych sietí, ochrana neposielať svoje fotografie do on-line sveta nebude fungovať stopercentne.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.