Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stačí pozornosť detí správne „zamestnať“ a uvidíte, že aj dlhá jazda autom môže byť pre ne zábavná a dokonca poučná. A vy sa môžete stopercentne koncentrovať na jazdu. Nová príručka Business Lease Slovakia poskytuje nielen cenné rady pri cestovaní bezpečne a bez starostí, ale aj možnosti, ako cestu spestriť pre deti.

Spočítali ste už krajiny, cez ktoré ste išli alebo ich navštívili? A vedia vaše deti aj ich hlavné mestá, prípadne, kde ležia na mape? A čo myslíte, koľko červených, zelených, žltých, bielych či modrých áut po ceste na dovolenku budete míňať, koľké z nich budú elektromobily a kto prvý nájde na ich ŠPZ postupne tie s číslami od 1 do 9? Alebo máte radi príbehy? Skúste jedným začať a na striedačku ich rozvíjať, prípadne len klásť rôzne otázky, na ktoré budete odpovedať vždy rovnakým slovom – povedzme, „rebarbora“. Stačí pozornosť detí správne „zamestnať“ a uvidíte, že aj dlhá jazda autom môže byť pre ne zábavná a dokonca poučná. A vy sa môžete stopercentne koncentrovať na jazdu.

Unikátny projekt

„Hlavným  dôvodom je starostlivosť o našich vodičov. Práve starostlivosť je  ústredným motívom toho, čo robíme a v čom sa líšime od iných spoločností podnikajúcich v rovnakom biznise ako my,“ hovorí o príručke zastupujúca obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia Miriama Matiová. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility a trojkou na Slovensku v poskytovaní operatívneho lízingu podľa veľkosti vozidlového parku. Ako vysvetľuje, chceli trošku odľahčenou formou upriamiť pozornosť na situácie, ktoré sa každoročne vyskytujú u užívateľov vozidiel Business Lease pri cestách na letné dovolenky a dať pár tipov, ako týmto nepríjemným situáciám elegantne predchádzať. Respektíve, keď už naozaj nastane situácia, tak ako ju čo najrýchlejšie vyriešiť a nenechať si pokaziť dovolenku. „Zároveň myslíme nielen na  užívateľov našich vozidiel, ale aj na ich spolucestujúcich a práve pre nich je určené Zabavte sa v aute na ceste za zážitkami,” dodáva.

Mapa dobrodruha, alebo ako sa je abeceda

Dlhé cesty vyžadujú stopercentnú pozornosť vodiča. Okrem základných pravidiel a rád pre vodiča týkajúcich sa bezpečnosti jazdy, kontroly technického stavu vozidla, ale aj asistencie, prináša príručka aj niekoľko tipov pre cestu plnú zážitkov aj pre deti. Napríklad si na mape dobrodruha môžu vyfarbovať krajiny, ktoré ste už navštívili, prípadne cez ne prechádzate. Zaujať pozornosť sa dá aj všímaním si a počítaním okoloidúcich vozidiel, či už podľa farby, alebo čísiel na ŠPZ, prípadne typu paliva. Deti si tiež môžu vytvoriť obrázky spájaním bodov, hádať hádanky, vytvárať príbehy. „Hry sú vždy ladené tak, aby rozvíjali detskú tvorivosť a ďalšie kognitívne funkcie dieťaťa,“ podotýka Miriama Matiová. Napríklad zahnať hlad sa dá aj písmenkami z abecedy. Deti jeden po druhom budú podľa písmeniek abecedy hovoriť, čo by najradšej zjedli, napríklad z ovocia či zeleniny.

Pripravte sa na cestu

Ako radí príručka, stresom, aj počas cesty, treba predchádzať už dobrou prípravou. Plán cesty by mal zahŕňať nielen informácie, na aké poplatky za diaľnicu sa máte pripraviť, prípadne v akej mene platiť, ale napríklad aj aká je sieť čerpacích či dobíjacích staníc. „Najmä pri jazde elektromobilom je potrebné si cestu naplánovať už s ohľadom na nabíjacie stanice a vyplnenie času počas nabíjania vozidla,“ hovorí Matiová. Zásobte sa dostatočným množstvom tekutín, prípadne aj malým snackom, najmä ak by ste sa dostali do kolóny bez možnosti dať si pauzu na občerstvenie. Určite nezabudnite aj na nevyhnutné množstvo peňazí v danej mene. „Pred cestou si určite skontrolujte aj platnosť bielej a zelenej karty a na zadnej strane si pozrite aj zoznam, či platí v krajine, do ktorej cestujete. Obdobne, ak nie ste majiteľom vozidla, napríklad ho máte na operatívny lízing, v krajinách mimo EÚ vyžadujú notársky overené splnomocnenie na používanie vozidla. V Business Lease ho vydávame na vyžiadanie,“ podotýka Matiová. Samozrejmosťou by mala byť aj samotná kontrola vozidla pred cestou – teda kontrola prevádzkových kvapalín, tlaku v pneumatikách, počet reflexných viest podľa smerníc jednotlivých krajín, ale aj dátum expirácie lekárničky a kompletnosť povinnej výbavy.

Prvoradá bezpečnosť

Počas jazdy vždy používajte bezpečnostný pás a ubezpečte sa, že pás použijú aj spolucestujúci. Chráňte si hlavu a krk správnym nastavením sedadla a opierky. Dodržujte bezpečnú vzdialenosť. Posielať sms je počas jazdy tabu, ak musíte telefonovať, tak len s hands-free zariadením. Robte si prestávky. V prípade pocitov únavy okamžite zastavte, vždy však každé dve hodiny aspoň na 15 minút. V noci zastavujte len na dobre osvetlených parkoviskách a odpočívadlách.  Pozor na pouličných či parkoviskových predajcov. Vždy skontrolujte, či ste pri opustení vozidlo zamkli, nenechávajte v ňom cenné predmety a nezabúdajte ani tašky na jeho streche.

„Po ruke treba mať aj príslušné kontakty v prípade poistnej udalosti. V brožúrke napríklad poskytujeme rady, ako sa zachovať v prípade, že neviete naštartovať vozidlo, zabuchli ste si v aute kľúče, potrebujete náhradnú mobilitu kvôli nehode, nepojazdnosti, či krádeži vozidla a podobne, ako aj kedy volať políciu a cestnú asistenciu,“ hovorí Miriama Matiová. Ako dodáva, ak v prípade nevyhnutnej opravy v servise v zahraničí náklady nepokrýva cestná asistencia, je nevyhnutné všetko zdokumentovať, skontrolovať správnosť a kompletnosť fakturačných údajov servisu a vyžiadať si schválenie nákladov u lízingovej spoločnosti.

Kam najčastejšie Slováci cestujú k moru autom

Chorvátsko

Hlavné mesto: Záhreb

Mena: kuna

Diaľničné poplatky: V Chorvátsku sú diaľničné úseky platené  – vyberá sa tzv. mýto, jeho výška sa líši podľa počtu najazdených kilometrov v rámci danej časti diaľnice.

Oplatí sa zažiť: Plitvické jazerá, staré mesto na ostrove Korčula, kabínová lanovka v Dubrovníku, prístav Rovinj, Trogir

Grécko

Hlavné mesto: Atény

Mena: euro

Diaľničné poplatky: V Grécku sú diaľničné úseky platené – vyberá sa tzv. mýto, jeho výška sa líši podľa počtu najazdených kilometrov v rámci danej časti diaľnice.

Oplatí sa zažiť: Thessaloniki – Solún, Korfu, Rhodos, Peloponéz, Akropola, Delfy, Meteora, Santorini

Taliansko

Hlavné mesto: Rím

Mena: euro

Diaľničné poplatky: V Taliansku sú diaľničné úseky platené – vyberá sa tzv. mýto, jeho výška sa líši podľa počtu najazdených kilometrov v rámci danej časti diaľnice.

Pozor: Najmä v lete môžete mať problémy s parkovaním v letoviskách, preto si vyberajte ubytovanie s vlastným parkovaním.

Oplatí sa zažiť: Benátky, Lago di Como – Lombardia, Positano, ostrov Ischia, Portofino, Cinque Terre

Bulharsko

Hlavné mesto: Sofia

Mena: lev

Diaľničné poplatky: Diaľničnú známku kúpite na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, prostredníctvom internetu, na pobočkách bulharskej pošty a iných miestach označených nálepkou. Cena (3,5 t): týždeň – 5 eur, mesiac – 13 eur. Pozor, priplatíte si aj za prejazd niektorých mostov a tunelov. Zoznam spoplatnených úsekov nájdete na stránke www.vinetka.com.

Oplatí sa zažiť: Zlaté Piesky, Nesebar, Albena, Balčik, Varna, Rilský kláštor, Údolie ruží a levandulí, Diablovo hrdlo

Zdroj: Business Lease Slovakia