Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Dojazd 361 kilometrov [2,3] (WLTP) a sériová funkcia rýchleho nabíjania.
  • K dispozícii v dlhom (5 140 mm), ako aj extra dlhom (5 370 mm) variante.
  • Mercedes-Benz eVito Tourer začína na cene 56 192 eur (bez 20 % DPH) s rozsiahlym servisným balíkom.
  • Zároveň začiatok predaja vozidla Mercedes-Benz EQV 300 (kombinovaná spotreba elektriny: 28,2 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km)1 v extra dlhej verzií.

Pri uvedení vozidiel eVito v roku 2018 a eSprinter v roku 2019 vyslala divízia Mercedes-Benz Vans jasný signál týkajúci sa komerčnej nákladnej dopravy v mestskom prostredí, ktorá lokálne neprodukuje emisie. Nové vozidlo eVito Tourer (kombinovaná spotreba elektriny: 27,9 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km)[1], ktoré je dostupné už teraz, dosahuje novú úroveň v oblasti jazdných výkonov a dojazdu pokiaľ ide o komerčnú prepravu osôb s elektrickým pohonom s akumulátormi: či už má ísť o hotelový kyvadlový dopravný prostriedok, veľkopriestorové taxi alebo vozidlo služby zdieľanej jazdy.

„Mobilita s elektrickým pohonom s akumulátormi z dielne Mercedes-Benz je už dnes vhodná na každodenné použitie. Dokazuje to okrem iného dojazd 361 kilometrov2,3 a funkcia rýchleho nabíjania,“ tvrdí Andreas Böger, vedúci predaja nových vozidiel a transportérov Mercedes-Benz v Nemecku, k príležitosti spustenia predaja nového vozidla eVito Tourer. „Vďaka atraktívnym lízingovým splátkam a príspevkom dokáže eVito Tourer pri spočítaní celkových nákladov spojených s vlastníctvom bez problémov držať krok s konvenčným variantom modelu Vito.“

Rýchle nabíjanie – vysoký dojazd – mimoriadna variabilita

Nový Mercedes-Benz eVito Tourer preberá vzhľad modelu Vito so spaľovacím motorom. Pod prednou časťou je umiestnené elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS), ktoré poháňa predné kolesá špičkovým výkonom 150 kW. Energia sa ukladá do lítium-iónového akumulátora v podlahe vozidla, ktorý je uložený nízko a v strede, čo sa pozitívne prejavuje na jazdných vlastnostiach modelu. Maximálna sériová rýchlosť 140 km/h, ako prvok mimoriadnej výbavy 160 km/h, zaručuje svižné napredovanie aj mimo mestského prostredia.

Mercedes-Benz eVito Tourer disponuje vodou chladenou nabíjačkou so striedavým prúdom (OBL) s výkonom 11 kW. Vďaka tomu je pripravený na nabíjanie striedavým prúdom doma alebo na verejných nabíjacích staniciach. Nabíja sa prostredníctvom nabíjacej zásuvky CCS, ktorá sa nachádza vpravo, v prednom nárazníku. Prostredníctvom tejto zásuvky možno transportér nabíjať aj jednosmerným prúdom (DC). Akumulátor vozidla eVito Tourer tak možno nabiť vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu 110 kW na rýchlonabíjacej stanici na jednosmerný prúd približne za 45 minút z 10 – 80 %. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 90 kWh umožňuje dojazd 361 kilometrov[2,3] (WLTP).

Vďaka prevádzkovej stratégii na báze trasy nabíja Mercedes-Benz eVito Tourer svoj akumulátor aj počas jazdy. V deceleračnom alebo brzdnom režime sa mechanický otáčavý pohyb premieňa na elektrickú energiu a používa sa na nabíjanie vysokonapäťového akumulátora (rekuperácia). Vodič dokáže takéto nabíjanie značne ovplyvniť. Podľa potreby môže meniť intenzitu rekuperácie radiacou páčkou, ktorá sa nachádza za volantom. Efektívny a komfortný spôsob jazdenia umožňuje nová funkcia v transportéri eVito Tourer: stupeň rekuperácie DAUTO. Podľa motta „predvídavá jazda a sporenie energie“ sa prepoja informácie bezpečnostných asistentov a intenzita rekuperácie sa v reálnom čase prispôsobí podľa situácie. Tri jazdné programy okrem toho pomáhajú zákazníkom individuálne si vybrať počas jazdy medzi maximálnym komfortom a maximálnym dojazdom, to všetko iba stlačením tlačidla.

Vďaka umiestneniu akumulátora v podlahe vozidla je interiér k dispozícii bez obmedzení. Transportér eVito Tourer tak spĺňa najvyššie požiadavky na funkčnosť a variabilitu v mnohých oblastiach prepravy osôb. Transportér jazdiaci lokálne bez emisií si možno objednať v dvoch rozličných dĺžkach: buď ako variant s celkovou dĺžkou 5 140 milimetrov, alebo ako extra dlhú verziu s dĺžkou 5 370 milimetrov.
Taxislužby a iní poskytovatelia prepravných služieb profitujú z rozličných konfigurácií sedadiel: s dvoma lavicami vzadu možno využívať eVito Tourer ako komfortné vozidlo kyvadlovej dopravy, ktoré agilnou a mimoriadne tichou jazdou splní všetky požiadavky kladené na modernú prepravu osôb. Vďaka flexibilnej konfigurácii sedadiel možno transportér vybaviť napr. až deviatimi miestami na sedenie alebo sedadlami osadenými v konfigurácii tvárov v tvár.

Model eVito Tourer sa ako sériové vozidlo začlení do bežného výrobného procesu vo výrobnom závode Vitoria na severe Španielska, kde sa vyrába aj Mercedes-Benz Vito, Trieda V a EQV. To umožní flexibilnú a súčinnú výrobu v priamej nadväznosti na dopyt zákazníkov.

Rovnako praktický ako s konvenčným pohonom pri porovnateľných celkových nákladoch spojených s vlastníctvom a s atraktívnymi možnosťami príspevkov

Model eVito Tourer ponúka oproti konvenčnému sériovému modelu množstvo rôznych prvkov už v sériovej výbave, napríklad 17-palcové disky alebo vyhrievanie sedadla vodiča. Súčasťou sériovej výbavy sú aj rôzne asistenčné a bezpečnostné systémy, ako aktívny asistent brzdenia, ATTENTION ASSIST, asistent osvetlenia vozidla a tempomat. Za príplatok je pre eVito Tourer po prvýkrát k dispozícii aj systém vzduchového pruženia AIRMATIC, ktorý je znakom výhradného postavenia v tomto segmente. Výhody systému spočívajú v zvýšenom komforte jazdy, optimalizovanom zvukovom komforte, ako aj v nižšej spotrebe pri vysokých rýchlostiach.

Cena modelu eVito Tourer začína na 56 192 eur (bez 20 % DPH). V cene je aj balík údržby na 6 rokov – ktorý počas tohto časového obdobia pokrýva náklady na údržbové práce podľa servisného zošita a predpisov výrobcu [4]– ako aj certifikát akumulátora Mercedes-Benz na 160 000 kilometrov alebo osem rokov [5].

Extra dlhá verzia modelu Mercedes-Benz EQV 300: elektrická a inteligentne prepojená

Odteraz si možno objednať nové veľkopriestorové vozidlo EQV od značky Mercedes-Benz s elektrickým pohonom s akumulátormi, a to aj v extra dlhom variante s dĺžkou 5 370 mm. Či už pre rodinu šetrnú k životnému prostrediu, rekreačného športovca alebo ako vozidlo kyvadlovej dopravy: EQV je druhý model rodiny EQ od značky Mercedes-Benz a kombinuje mobilitu bez emisií s presvedčivým jazdným výkonom, vysokou funkcionalitou a estetickým dizajnom. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 90 kWh umožňuje dojazd 361 kilometrov2,3 (WLTP) Pri nezmenených vlastnostiach ponúka extra dlhá verzia modelu EQV ešte viac priestoru pre cestujúcich a batožinu s maximálnym objemom batožinového priestoru 1 410 l.

Viac informácií o EQV nájdete tu.

Technické údaje

Mercedes-Benz eVito Tourer
Emisie CO₂0 g/km
Spotreba elektrického prúdu (kombinovaná)[1] (WLTP)27,9 kWh/100 km
Dojazd (kombinovaný)[2,3] (WLTP)361 km
Čas nabíjania z nabíjacej skrinky (wallbox) alebo z verejnej nabíjacej stanice (nabíjanie striedavým prúdom, maximálne 11 kW)< 10 h (0 – 100 %)
Čas nabíjania z rýchlonabíjacej stanice jednosmerným prúdom, maximálne 50 kW sériovocca 80 min (10 – 80 %)
Čas nabíjania z rýchlonabíjacej stanice jednosmerným prúdom, maximálne 110 kW (voliteľne)cca 45 min (10 – 80 %)
Náhonna predné kolesá
Výkon (špičkový)150 kW (204 k)
Výkon (trvalý)70 kW (95 k)
Max. krútiaci moment362 Nm
Vysokovoltový akumulátorlítium‑iónový
Kapacita akumulátora (využiteľná)90 kWh
Kapacita akumulátora (nainštalovaná)100 kWh
Dĺžky5 140 mm, 5 370 mm
Max. objem batožinového priestorudlhá: 999 l, extra dlhá: 1 390 l
Obmedzenie rýchlosti140 km/h (sériovo), 160 km/h (voliteľne)
Najväčšia prípustná celková hmotnosť3 500 kilogramov

[1] Spotreba elektrického prúdu bola zistená na základe nariadenia 2017/1151/EU. Spotreba elektriny závisí od konfigurácie vozidla.
[2] Dojazd bol zistený na základe nariadenia 2017/1151/EU. Dojazd závisí od konfigurácie vozidla.
[3] Skutočný dojazd závisí od individuálneho spôsobu jazdenia, dopravnej situácie, vonkajšej teploty, používania klimatizácie/kúrenia atď. a môže sa prípadne líšiť.
[4] Podľa špecifických podmienok integrovaného balíka údržby.
[5] Podľa špecifických podmienok certifikátu akumulátora Mercedes-Benz.

Značky: