Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Huawei vyhlasuje ôsmy ročník celosvetovej fotografickej súťaže XMAGE Awards 2024, ktorá oceňuje tie najkrajšie fotografie zhotovené zariadeniami Huawei.

Cieľom súťaže je inšpirovať používateľov, aby popustili uzdu svojej kreativity a pomocou špičkovej technológie XMAGE zachytili nádherné fotografie, ktoré rozprávajú hlboké príbehy. Spustenie súťaže tento rok sprevádzala inauguračná celosvetová výstava s názvom „Heartful World – 12 Years of Huawei Photography“. Výstavu zdobili stovky inšpiratívnych fotografií, vrátane dvoch fotografií z Českej republiky.

Na výstave s názvom Heartfelt World bolo prezentovaných takmer 300 fotografií zhotovených smartfónmi Huawei, ktoré boli vybrané na základe miliónov prihlásených fotografií. Snímky zachytávajú momenty zo všetkých kútov sveta, ako aj momenty zo životov obyčajných ľudí. Fotografie spoločne zachytávajú novú filozofiu značky Huawei XMAGE, ktorá nesie názov „Sila obrazu“. Jej cieľom je podnietiť predstavivosť, kreativitu a uznanie používateľov prostredníctvom špičkovej zobrazovacej technológie Huawei.

Inšpirácia zo všetkých kútov sveta

Posledné desaťročie bolo obdobím prudkého rozvoja mobilnej fotografie a výstava túto skutočnosť odráža. Za posledných 12 rokov bola spoločnosť Huawei na čele vývoja technológií mobilnej fotografie prostredníctvom neustálych inovácií. Vystavené fotografie sú dôkazom jej úspechu a odhodlania ponúkať používateľom vysokokvalitné zariadenia, ktoré sa svojimi schopnosťami vyrovnajú akémukoľvek fotoaparátu. Keith Ladzinski, fotograf National Geographic, počas otváracieho ceremoniálu povedal: „Fotografia ako náš univerzálny jazyk dokáže zachytiť krásu a inšpirovať ku konverzácii. Táto výstava odráža myslenie spoločnosti Huawei o technológiách aj umení a predstavuje skutočne úprimnú filozofiu značky.“

Vystavené boli aj fotografie českých umelkýň

Súčasťou výstavy boli aj fotografie dvoch českých umelkýň, Karin Jarošovej a Růženy Suchánkovej. Karin pracuje ako projektová manažérka v Českej republike a jej vášňou je zachytávať krásne okamihy života na objektív. Fotografuje najmä svojho syna a rodinu, aby si uchovala nezabudnuteľné spomienky. Jej manžel, ktorý je sám fotograf, sa stal nepostrádateľným zdrojom inšpirácie na jej fotografickej ceste. Na výstave bola vystavená jej snímka s názvom „Na skútri“, ktorú zachytila v roku 2008.

Pri rozhovore o vzniku fotografie povedala: „Bol to hrejivý moment, keď môj starý otec vytiahol z garáže starý skúter, aby synovi ukázal, že ešte funguje.“ Táto jednoduchá, ale srdcervúca scéna s bohatým príbehom sa dotkla jej srdca a prinútila ju oceniť krásu v jednoduchosti. Vo svojom fotografickom vyjadrení autorka, pôvodom z Ostravy, zachytáva nielen detaily života, ale vyjadruje aj lásku k svojej rodine.

Autorkou druhej vystavenej fotografie je Ružena Suchánková, bývalá kriminalistická technička, ktorá sa v tomto roku plánuje preorientovať na profesionálnu svadobnú a rodinnú fotografku. V minulosti používala filmové fotoaparáty, ale príchod smartfónov Huawei v nej opäť prebudil vášeň pre fotografovanie.

A ako vznikla jej vystavená fotografia? Počas obyčajnej prechádzky so svojou neterkou Luciou. Hoci mala v tom čase pri sebe fotoaparát Canon, rozhodla sa tento krásny okamih zachytiť smartfónom. Výsledkom je pôsobivá scéna, ktorá zachytáva Luciu, ako sa pozerá cez plece na pozadí tajomného lesa. Růžena verí, že na dosiahnutie profesionálnej kvality nie je potrebné profesionálne vybavenie. Mobilná fotografia dokáže dostatočne vyjadriť emócie, zaznamenať nezabudnuteľné okamihy a ukázať krásu každodenného života.

Huawei XMAGE Awards 2024

Počas slávnostného otvorenia výstavy bola oficiálne vyhlásená tohtoročná súťaž Huawei XMAGE Awards. Od roku 2017 sa do tejto súťaže zapojili používatelia z viac ako 170 krajín a regiónov, ktorí doteraz prispeli takmer 4 miliónmi fotografií. Aj tento rok je súťaž otvorenou platformou pre smartfónovú fotografiu.

Okrem toho tento ročník XMAGE Awards 2024 prináša nové kategórie „Moments“, „Faces“, „So Far So Close“ a „Style“, ktoré ilustrujú vedúce postavenie spoločnosti Huawei v oblasti snapshots, portrétnej fotografie, teleobjektívu, makrofotografie a farebného stylingu. Okrem toho boli vytvorené nové ocenenia vlajkových mobilných zariadení Huawei, ako napríklad „Best of Pura Series“ a „Best of Mate Series“. Tento rok súťaž privíta aj novú porotu zloženú z uznávaných porotcov, medzi ktorými sú Chen Xiaobo – 9. viceprezident Čínskej asociácie fotografov, Keith Ladzinski – fotograf National Geographic a režisér nominovaný na cenu Emmy, James Perolls – módny fotograf a režisér, Susi Belianska – portrétna fotografka a vizuálna umelkyňa a Li Changzhu – zástupca Huawei Consumer Business Group. Porota spoločne vyberie najlepšie fotografické príbehy.

Prihláste sa aj vy

Máte smartfón Huawei? Baví vás fotografovanie a myslíte si, že vaše fotografie majú hĺbku? Skúste šťastie v súťaži XMAGE Awards aj vy. Jedným z minuloročných víťazov bol napríklad Michal Petrů, známy ako @losmichalos, ktorý vo svojom voľnom čase fotografuje výlučne na smartfóny Huawei. Víťaznú fotografiu so šiestimi stromami v kategórii Outdoor, ktorú nazval “Stromořadí”, zachytil na Huawei P40 Pro. “Keď som išiel okolo na bicykli, všimol som si túto krásnu scénu. Nedalo mi to a musel som sa o desať minút vrátiť, aby som to odfotil,” okomentoval svoju fotografiu Michal Petrů.

Registrácia do súťaže Huawei XMAGE Awards 2024 je otvorená. Uzávierka prihlášok je 15. septembra 2024 o 16:00 stredoeurópskeho času. Ak vlastníte zariadenie Huawei, napríklad jeden z nových smartfónov najnovšej série Pura, máte možnosť prihlásiť svoju fotografiu do súťaže a vyhrať skvelé ceny. Okrem toho sa môže vaša práca objaviť aj na globálnych reklamných platformách a na karte Huawei Pay. Viac informácií a možnosť zapojiť sa do súťaže nájdete na oficiálnej webovej stránke Huawei.

Značky: