Prinášame zopár tipov a trikov pre tých, ktorí sa začínajú so smartfónom iba zoznamovať.

Prvou voľbou pri personalizácii prostredia je výber toho správneho obrázka pre pozadie Domovskej a Zamknutej obrazovky, či Kontaktu. V pár riadkoch vám pomôžeme so správnym nastavením tapety a priradením obrázka ku kontaktu.

Po prvom spustení smartfónu nastáva možno aj prvé zneistenie, či je vôbec možné si nastaviť vlastné pozadie Domovskej alebo Zamknutej obrazovky. V smartfóne je určite na výber aj niekoľko predinštalovaných obrázkov, ktoré výrobca nahral do pamäte zariadenia. Pokiaľ sa vám niektorý z predinštalovaných obrázkov páči, tak nastavenie tapety spočíva už iba v pár kliknutiach.

1. Domovská a Zamknutá obrazovka

Pre rýchle nastavenie pozadia odporúčame používať galériu Fotky Google. Tie sa nachádzajú v každom Android zariadení, takže nastavovanie bude aj podľa priložených obrázkov jednoduchšie. Po otvorení galérie Fotky Google je potrebné vyhľadať priečinok s obrázkom, ktorý chcete použiť ako tapetu a otvoriť ho.

Následne sa v pravej hornej časti obrazovky zobrazí trojbodka. Po kliknutí na ňu sa otvorí ponuka s možnosťou Použiť ako. Po kliknutí na túto možnosť sa objaví podľa množstva nainštalovaných aplikácií v spodnej časti obrazovky niekoľko ikon. V tomto bode opäť volíte Fotky Google. Celý proces dokončíte potvrdením Nastaviť tapetu. Tento spôsob nastavenia pozadia je najjednoduchší a prináša zmenu nielen na Domácej, ale súčasne aj na Zamknutej obrazovke.

Postup:

Fotky Google – Otvorenie požadovaného obrázka – Kliknúť na trojbodku napravo hore – Použiť ako – Tapeta Fotky Google – Nastaviť tapetu – Hotovo

2. Rôzne pozadia pre Domovskú a Zamknutú obrazovku

Pokiaľ chcete mať nastavené rôzne tapety pre Domácu a Zamknutú obrazovku, tak je potrebné postupovať nasledovne.

Postup:

Predinštalovaná Galéria – Otvoriť požadovaný obrázok – Kliknúť na Ponuku – Nastaviť tapetu ako – V ponuke vybrať Domovskú obrazovku alebo Zamknutú obrazovku (dostupná aj možnosť nastavenia pre obidve obrazovky naraz) – Nastaviť ako tapetu – Hotovo

V tomto bode sa tým pádom nastaví pozadie iba pre jednu vybranú obrazovku, takže postup treba zopakovať s iným obrázkom a v predposlednom bode si vyberiete druhú obrazovku, ktorú ešte nemáte nastavenú podľa vašej požiadavky.

Kontakty s jedinečným obrázkom 

V prípade priradenia obrázka alebo fotografie konkrétnemu Kontaktu je postup v nastavovaní veľmi podobný tomu, ktorý sme už popísali vyššie. Pre ľahšie nastavenie odporúčame opäť používať Fotky Google.

Postup:

Fotky Google – Vyhľadať fotografiu alebo obrázok – Kliknúť na trojbodku napravo hore – Použiť ako – Fotografia Kontaktu – Zvoliť požadovaný kontakt – Dokončiť akciu použitím Fotiek Google – Potvrdiť – Uložiť

Posledné dva body v postupe sa môžu líšiť podľa prostredia či aplikácie, ktoré používate.

Ako a odkiaľ získať tie najkrajšie tapety?

V ďalšej časti Tipov a Trikov vám poradíme, ako a odkiaľ si môžete stiahnuť tapety, pokiaľ sa vám tie v smartfóne nepáčia a chcete dať vášmu telefónu originálny vzhľad. Najjednoduchším spôsobom ako sa dostať k novým obrázkom je ich stiahnutie z internetu pomocou prehliadača v smartfóne. Pri tejto možnosti sa dá pritom naraziť na niekoľko problémov hlavne s kvalitou a prevedením obrázkov.

Ak by ste chceli predsalen niektorý z obrázkov použiť, tak je potrebné v internetovom prehliadači na vyhľadaný obrázok kliknúť a stiahnuť ho do zariadenia dlhým podržaním, kedy sa objaví ponuka s možnosťou Stiahnuť obrázok. Takto dostanete obrázok do Galérie a môžete ho nastaviť rovnakým spôsobom, ako sme popísali vyššie.

Ďalšou možnosťou, ako získať nespočetné množstvo obrázkov, je stiahnutie aplikácií s pozadiami priamo z Obchodu Play. Výhodou týchto aplikácií je veľký výber obrázkov s rôznou tématikou. Popredné aplikácie majú častokrát správne určené pomery displejov, takže obrázky sú hneď pripravené na použitie.

Aplikácie s pozadiami umožňujú použitie obrázka priamo z prostredia, čo výrazne zjednodušuje nastavovanie pozadia Domovskej, či Zamknutej obrazovky. Obrázky je možné z aplikácií stiahnuť aj do zariadenia, takže je možné postupovať aj podľa návodu vyššie.

Medzi obľúbená aplikácie patria napríklad 4K Wallpapers alebo Walloid. Aplikácie si z Obchodu Play stiahnete na odkazoch nižšie.

4K Wallpapers ponúka rôzne tématické okruhy obrázkov zaradené do skupín. Obrázky je možné sťahovať do smartfónov v 4K alebo FullHD rozlíšení.

App Store

Aplikácia Walloid je zameraná predovšetkým na sprostredkovanie “továrenských” pozadí priamo od výrobcov smartfónov, ktoré sú ďalej triedené podľa modelov zariadení. Takto môžete mať aj vo svojom smartfóne iba zopár kliknutiami tapety z Galaxy S9+, iPhonu Xs, Huaweiu P20 Pro alebo napríklad aj OnePlus 6.

App Store

Prečítajte si aj:

Fototest: Pocophone F1 vs. Xiaomi Mi A2, alebo ako brat brata nepoznal

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.