Do súboja sme vybrali dvoch zástupcov od toho istého výrobcu.

Pocophone F1 pred pár dňami úspešne absolvoval fototest proti trom silným súperom. Tentokrát sa F1 bude musieť popasovať s konkurentom z vlastných radov. Bratovražedný súboj bude mať za úlohu zistiť, ktorý zo zástupcov cenovej kategórie 300 – 390 eur je na tom fotograficky lepšie.

V prípade týchto modelov nie je v oblasti výkonu čo riešiť a v tomto smere má rozhodne navrch Pocophone F1. Pre veľa používateľov je najdôležitejšou výbavou smartfónov práve fotoaparát a dávajú mu prednosť pred celkovým výkonom zariadenia. Keďže ani Mi A2 nie je žiadny slimák, tak tento test bude mať za úlohu odhaliť, či vám práve Xiaomi Mi A2 dokáže nejaké to euro ušetriť, pokiaľ by ste mu dali prednosť pred Pocophone F1.

Fotografie vznikali výhradne v automatickom režime a takpovediac z ruky. Fotené scény boli zhotovované na prvý pokus a ďalej sme snímky neopravovali. Chceme vám priniesť autentický výkon fotoaparátov z každej oblasti použitia. Objektívy boli počas fotenia samozrejme čisté. Test prináša klasické denné a nočné scény.

Pocophone F1 (389 eur) prichádza s duálnym fotoaparátom v kombinácii 12 Mpx (f/1.9, dual pixel, PDAF) + 5 Mpx (f/2.0, hĺbkový senzor).

Xiaomi Mi A2 Android One (299 eur), na rozdiel od Pocophone, má sekundárny snímač s rozlíšením 20 Mpx určený na vylepšenie kvality nočných fotografií. Voľba tohto nastavenia sa vykonáva v manuálnom režime a vyžaduje aspoň základné fotografické zručnosti z DSLR fotoaparátov. Na prvý pohľad zhodný 12 Mpx senzor z Pocophonu ponúka lepšiu svetelnosť a to na úrovni f/1.8.

Už samotné parametre naznačujú, v čom by mohli byť silné stránky oboch zástupcov. Pocophone by mal vynikať vo fotení portrétov, pričom Mi A2 v nočných scénach. Či je tomu naozaj tak, zistíte v našom fototeste.

Scéna 1

Už pri letmom pohľade je zrejmé, že Mi A2 sa drahšieho konkurenta nezľakla a prvá fotografia jej v jej podaní krajšie vyfarbená. Má viacej detailov a vyšší kontrastný pomer.

Scéna 2

Druhá fotografia iba potvrdzuje vysoké kvality fotoaparátu Mi A2. Pri tejto náročnejšej scéne s bočným svetlom sme boli zarazení z farebného podania Pocophonu, pričom už v recenzii sa prejavovali menšie problémy s vyvážením bielej farby. Fotografia je ladená príliš do zelena a ponúka aj menšie množstvo detailov.

Scéna 3

Rovnaký problém pre Pocophone, ako aj v prípade druhej scény, spôsobili náročnejšie svetelné podmienky. Fotorafie pri tejto scéne vznikali v tieni s jasným pozadím. Mi A2 ponúka vyšší kontrastný pomer, ako aj viacej detailov.

Scéna 4

Táto scéna patrí jednoznačne Mi A2. Fotografia ponúka viacej detailov a lepšie podanie farieb.

Scéna 5

Fotografia budovy má demonštrovať dobré svetelné podmienky. Medzi použitím klasických automatických režimov nie je výsledok veľký a v tomto bode testu si konkurenti body môžu rozdeliť. Tretia veľká fotografia má za úlohu priblížiť fungovanie AI vo fotoaparáte Pocophonu F1. Ako sme sa už vyjadrili v predošlom fototeste, tak tieto fotografie možno vyzerajú efektne na displeji smartfónu, pričom reálne podanie farieb nečakajte. Farby sú častokrát presaturované.

Scéna 6

Samotné hydranty sú farebne správne pri oboch zariadeniach, pričom detailov sa viac zmestilo do záberu z Mi A2. Živšie farby naopak ponúka Pocophone. Body za túto scénu znova delíme na polovicu.

Scéna 7 – HDR

Automatické HDR-ko zapracovalo pri obidvoch fotoaparátoch trocha inak. Mi A2 ubralo farby a fotka akosi vybledla, pričom Pocophone si scénu prifarbil. V tomto bode testu si zachoval v snímke viac detailov práve Pocophone F1 a hodnotíme ho ako víťaza scény 7.

Scéna 8 – výrez

Výrez fotografie má za úlohu priblížiť schopnosť fotoaparátu zachytiť detaily na vzdialených predmetoch. Motorka bola vzdialená približne 5 metrov a zo zhotovenej fotografii sme spravili výrez zadného kolesa s tieňom. Opäť je vidieť realistickejšie podanie farieb v prípade Mi A2, rovnako aj viac datailov.

Scéna 9 – výrez

Na režim Portrét (Na výšku) sme použili figuranta Charlieho. Jeho silueta mala za úlohu odhaliť schopnosti rozostrenia pozadia aj pri náročnejších objektoch. S rozmazaním pozadia si poradili obidva smartfóny veľmi dobre a nevznikali takmer žiadne deformácie. Režim Portrét viacej sadol Pocophonu F1. Fotografia má lepšie podanie farieb, ako aj zachytených viac detailov.

Scéna 10 

Pestrofarebná scéna opäť dala naplno vyniknúť schopnostiam Mi A2. Fotografia vykazuje oproti Pocophone viacej detailov a má vyšší kontrastný pomer. Pri Pocophone sa znova objavuje malý problém s vyvážením bielej farby.

Test je rozdelený do dvoch častí:

  1. Denné fotografie
  2. Nočné fotografie a Verdikt

1 2

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.