Julian Assange bol zatknutý na Ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. A to takmer sedem rokov po tom, čo sa uchýlil na veľvyslanectvo, aby sa predišlo jeho vydaniu do Švédska v prípade sexuálneho útoku.

Podľa krátkej správy vydanej londýnskou Metropolitnou políciou, bol Assange zatknutý hneď po tom, čo dnes ekvádorská vláda stiahla Assangeov politický azyl. Julian je aktuálne držaný na centrálnej londýnskej policajnej stanici, odkiaľ bude premiestnený do Westminsteru.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno sa na Twitteri vyjadril, že sa rozhodol odňať Assangeovi azyl pre opakované porušovanie medzinárodných dohovorov a denných protokolov ambasády. Podľa WikiLeaks však Ekvádor konal nezákonne pri zrušení azylu. Údajne v rozpore s medzinárodným právom.

Samozrejme všetko sa deje pre niečo a je to aj v tomto prípade. Zatknutie Juliana prišlo deň po tom, čo redaktor WikiLeaks Kristinn Hrafnsson obvinil ekvádorskú vládu z rozsiahlej špionáže samotného Assangea priamo na veľvyslanectve.

Juliana chcela britská polícia v roku 2012 zatknúť za to, že bol vo Švédsku vyšetrovaný pre podozrenie zo sexuálneho napadnutia a čelil obvineniam zo znásilnenia. Hoci Švédsko v roku 2017 upustilo od vyšetrovania a obvinení, Assange sa rozhodol neopustiť veľvyslanectvo kvôli obavám z vydania do Spojených štátov.

V USA totiž čelí obvineniam z úniku diplomatických a vojenských dokumentov. Hoci úrady nikdy oficiálne nepotvrdili obvinenia proti nemu, koncom minulého roka americkí prokurátori omylom odhalili existenciu podaných trestných oznámení.

WikiLeaks vznikla v roku 2006 a venuje sa odhaľovaniu špinavých tajomstiev politikov, politických strán, či verejne činných jednotlivcov po celom svete.

Zdroj: thehackernews.com / YouTube RT

Zdroj fotografie: ABCNews

Prečítajte si aj:

Čína pravdepodobne čoskoro zakáže ťažbu kryptomien. Vraj je to plytvanie zdrojmi

Značky: