Nezálohujete a ešte ste o dáta neprišli? Neverte tejto náhode. Klišé o tom, ako je lepšie zálohovať, si už odpustíme. Rozhodnutie je na vás, ale toto je nástroj, ktorý vrelo odporúčame.

True Image je program, s ktorým máme roky skúseností a odporúčame ho tým, čo chcú so zálohovaním začať, aj pokročilým používateľom. Napríklad takým, ktorí chcú vytvoriť zálohu dát z jedného počítača, no potrebujú kompletne migrovať systém, aplikácie a používateľské súbory na nový počítač s úplne inou konfiguráciou.

Antivírus

Mať vytvorenú zálohu je síce pekné, no potrebujete ju aj chrániť. Nie je teda prekvapením, že Acronis do svojho programu zapracoval riešenie Acronis Cyber Protect Cloud, ktoré nájdete aj v iných programoch tohto výrobcu.

Výrobca hovorí aj o tom, že FBI v posledných mesiacoch eviduje 400 % nárast kybernetických incidentov. Je teda prirodzené, že zálohovací nástroj sám o sebe nestačí. Rovnako ako nestačí antivírus bez zálohovania. V minulých verziách mali používatelia ochranu proti ransomvéru a kryptojackingu. Teraz je v True Image pridaná pokročilá ochrana proti malvéru. Nie je to len obyčajný antivírus, ale komplexná ochrana, zameraná napríklad aj na to, aby ste boli chránení počas videokonferencie cez aplikácie Zoom, Cisco Webex a Microsoft Teams.

Ochranné moduly kontrolujú programy na základe ich správania, čo je doplnok posudzovania ich rizikovosti na základe signatúry. Všetka ochrana je v reálnom čase a zahŕňa aj filtrovanie webu. Podobne ako pri antivírusových programoch, aj tu je na výber séria nastavení toho, ako sa má program správať. Netreba na tom nič meniť a ako celok je tento nástroj navrhnutý tak, aby ste získali ochranu súborov bez nadbytočnej opakovanej kontroly. Skontrolované súbory sa preskočia a takisto je skenovací proces nastavený na minimálnu prioritu procesorového času.

Acronis True Image 2021

Skenovanie systému na zistenie škodlivého kódu, Zdroj: Acronis

Zálohovanie

Čo od zálohovacieho programu očakávate? V prvom rade je to určite samotné zálohovanie. Na výber sú vlastne tri verzie programu True Image 2021. Je to verzia Standard so zameraním na lokálne zálohy. Teda na vaše disky. Je tu ochrana proti ransomvéru, klonovanie aktívnych diskov a ďalšie finesy zálohovania. Súčasťou nie je cloudové úložisko. Verzia Advanced podporuje cloudové zálohy s kapacitou 250 GB a kompletnú antivírusovú ochranu. Najvyššia, verzia Premium, obsahuje 1 TB cloudového priestoru a navyše napríklad elektronické podpisovanie dokumentov.

V každom prípade, všetky programy majú prepracované zálohovanie. To znamená nielen výber medzi tým, či chcete zálohovať celý disk alebo zálohovať po adresároch. Dostanete tu možnosť vytvárať detailne nastaviteľné schémy. Kedy sa má záloha vytvoriť, v akých intervaloch, čo sa má a nemá vynechať zo zálohy. Ide o celé disky alebo len vybrané partície? Chcete vytvoriť zálohu na skrytom oddiele vášho aktuálneho disku? Ako často sa budú premazávať staršie zálohy? Koľko verzií jednej zálohy zostane atď. Všetko zrozumiteľne aj s grafickou ukážkou, ako princíp zálohy vyzerá.

Acronis True Image 2021

Hlavné možnosti zálohovania, Zdroj: Acronis

Verdikt

Acronis True Image 2021 je zálohovací program, z ktorého sa teraz stáva zároveň antivírus. Má to svoj dôvod, no stále je to špičkový program na vytvorenie záloh. V skutočnosti zálohu vytvorí kdekto, no obnoviť ju, to občas býva oriešok.

S týmto programom je zálohovanie ale aj obnova hračka. Máte tu možnosť vytvoriť bootovací flash disk s True Image na obnovu, keď sa systém nespustí, alebo napríklad funkciu Try&Decide, ktorá umožní ponechať alebo zamietnuť všetky zmeny, ktoré ste v systéme od jej spustenia spravili.

Program odporúčame ako súčasť základnej softvérovej výbavy firmy alebo pre domácich používateľov.

Link: www.acronis.cz

Cena: 69,99 € / 1 rok / 1 PC

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.