Novinka na rok 2018 prináša ďalšie vylepšenia a stále má prostredie, ktoré všetci dobre poznáme. To je inak najlepšia kombinácia, ako uspieť s produktom a používatelia to vždy ocenia. Rovnako tak aj my. Zálohovací program má aj tentoraz ďalšie novinky a vylepšenia. Hodí sa na zálohovanie doma aj vo firme.

Funkcie a možnosti

Program podporuje aktívne zálohovanie a klonovanie. To znamená, že nepotrebujete vypínať operačný systém a bootovať zo špeciálneho média na to, aby ste vykonali zálohy alebo klonovanie disku 1:1. Samozrejme, bavíme sa o tom, že počas tohto procesu na počítači naďalej pracujete.

Takto naklonované disky sa dajú potom pripojiť do systému a prezerať, podobne ako vymeniteľné disky. Stačí, keď si disky prevediete do formátu VHD. To je možno užitočnejšie pre firemné prostredie alebo vývojárov, ktorí chcú čo najefektívnejšie skúšať svoj softvér na rôznych systémových konfiguráciách.

Po vizuálnej stránke zaznamenáte zmenu prehľadu vašich zálohovaných dát. Teraz máte na vodorovnom grafe znázornený pomer toho, čo zálohujete. Ľahko vďaka tomu odlíšite, koľko miesta v zálohe zaberajú obrázky, video, dokumenty alebo systémové dáta. Pribudol aj prehľad aktivít každého zálohovacieho procesu a ľahšie možnosti obnovenia. To všetko je teraz prístupné z hornej časti hlavného okna. Môžete sa pozrieť, ako dlho trvala každá záloha, akou rýchlosťou a koľko dát bolo prenesených.

Hlavné okno programu s aktuálne zobrazenou zálohovacou úlohou

V prípade obnovenia si vyberáte z rozbaľovacieho zoznamu presný termín danej zálohy a následne zaškrtávate súbory a adresáre v integrovanom prieskumníkovi súborov. Rovnako máte dostupné dáta aj v cloude. Stačí si zvoliť, že chcete otvoriť ich zdroj a namiesto lokálnej zálohy sa otvorí internetový prehliadač so zálohou v cloude.

Keď už sme pri cloude, je tu kontinuálne zálohovanie súborov na vzdialený server. Dáta zostávajú v Európe a štandardne zvolená lokalita je Nemecko. Vybrať si však môžete aj iné štáty alebo mestá, či svetadiely. Po definovaní dátového centra, kam budú vaše dáta zálohované, sa už voľba nedá zmeniť. Môžete vytvoriť novú zálohovaciu úlohu a tam opäť definovať, kde majú byť geograficky umiestnené dáta. Kontinuálne zálohovanie so zachovaním histórie súborov máte dostupné aj v rámci lokálnych a NAS záloh.

Všimnete si aj zrýchlenie prírastkových a inkrementálnych záloh. Je to technológiou Changed-Block Tracker. Je určená na zálohovanie celých diskov a diskov virtuálnych počítačov. Zmeny v diskoch sú zaznamenané na úrovni jednotlivých blokov a premietnuté do zálohovania. Výrobca hovorí o 30 % úspore miesta. Závisí to od prípadu avšak zrýchlenie prírastkového procesu zálohovania sme si všimli.

Doplnkové nástroje

Silnou stránkou je súprava dodatočných nástrojov. Ide napríklad o súpravu na tvorbu bootovateľných USB / DVD médií. Vďaka tomu si pripravíte Acronis True Image na flashdisk a môžete pomocou neho zálohovať alebo obnoviť disky po neúspešnom štarte systému. Tiež je tu možnosť aktivovať funkciu Secure Zone, ktorá vytvorí na vašom disku oddelenú a skrytú partíciu.

Nebude sa zobrazovať v systéme a bude slúžiť iba na zálohovanie vašich dát. Toto odporúčame ako doplnkovú funkciu, nakoľko záloha by mala byť inde, než na pôvodnom disku. Ale ako ochrana pri zálohovaní systému alebo inom softvérovom probléme je to fajn. Zaujímavá je ešte funkcia Try & Decide, ktorú Acronis dáva do tohto zálohovacieho nástroja už dlhodobo. Spustením sa vytvorí špeciálny priestor, kam sa budú zapisovať úplne všetky dáta. Teda vytvorené dokumenty, inštalácie, zmeny v registroch atď. Je to ako lokálny obraz daného stavu systému.

Vyhradíte si počet zapísaných dát alebo dĺžku trvania tejto funkcie a potom sa rozhodnete, či zmeny prijmete alebo nie. Ak áno, všetko čo ste na počítači urobili, sa zapíše trvalo na disk. Ak si zmeny nebudete chcieť ponechať, všetko vykonané od spustenia funkcie sa na disku neuloží. Nielen pokusne nainštalované programy, ale ani dáta, obrázky, dokumenty atď. Nefunguje na diskoch šifrovaných technológiou BitLocker a na dynamických diskoch.

Je tu aj synchronizácia dát medzi počítačmi, možnosť archivovania veľkých súborov na iné miesto alebo zálohovanie smartfónov s Androidom a iOS.

Acronis Active Protection

Rezidentná ochrana proti ransomvéru bola už v minulej prémiovej verzii. Teraz je štandardom vo všetkých verziách a prináša väčší prehľad o procesoch a preverených súboroch. Ochrana má na starosti to, aby ste nemali súbory zašifrované škodlivým kódom zvaným ransomvér.

Ochrana Active Protection proti vírusového šifrovaniu súborov

Po druhé, aby ste si takto zašifrovanými súbormi neprepísali pôvodné zálohy. Softvér monitoruje bežiace procesy a programy už pri spustení. Čokoľvek podozrivé zablokuje, pokým sa nerozhodnete, či je to ozajstná aplikácia alebo nejaký škodlivý kód. My sme sa stretli s tým, že funkcia Active Protection zablokovala niektoré audioprogramy úzko naviazané na ovládače zvuku a tiež jeden vývojársky nástroj. Je to logické, obe aplikácie vyžadujú prístup k systému a rôznym knižniciam a mohli byť vnímané ako rizikové.

Verdikt

Acronis True Image 2018 je výborný nástroj na zálohovanie. Len ťažko nájdete na trhu niečo podobne jednoduché na ovládanie s takými komplexnými možnosťami. Pridanou hodnotou je kúpa s cloudovým priestorom. Vybrať si môžete rôzne varianty a priestor dokupovať.

Najlacnejšia verzia stojí 49,99 eura a môžete si ju kúpiť ako jednorazovú licenciu bez cloudového úložiska alebo s 250 GB priestorom v cloude vo forme ročnej licencie. Do tretice je tu verzia Premium. Tá je dostupná v niekoľkých dátových konfiguráciách a obsahuje aj špeciálnu technológiu na kontrolu integrity dokumentov. Vďaka nej budete mať istotu, že má súbor rovnaký a teda nijako nezmenený obsah.

Cena: 99,99 EUR + 1 TB dát na rok – verzia Premium

Link: www.acronis.com

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.