Z minulej časti RETRO blogu ste si mohli odniesť poznatky o tom, ako vzniklo rozloženie kláves QWERTY,QWERTZ a pod. Informácie to boli veľmi zaujímavé, ale dnes to bude mať opäť „príchuť“ mobilných zariadení.

A nie hocijakých, tento telefón som nechal na predvianočný RETRO blog práve preto, lebo moje spomienky, ktoré ma sním spájajú, sú práve z krásneho obdobia Vianoc. Boli to Vianoce roku 2001 a pamätám si na okamihy očakávania, čo si kto nájde pod stromčekom. Vianoce sú o niečom inom, to snáď každý vie, ale tie darčeky k nim akosi patria. Takže prišlo na rozbaľovanie a pod stromčekom bol (asi) vytúžený telefón – Siemens A35. Paráda, to poteší snáď každého. Áno, potešilo – moju sestru :). Ja som bol v mladšom veku a dostal som vytúžené hračky, ale kontakt s telefónom som mal, nakoľko som sa sním často hrával (aj keď neviem s čím, telefón nič nemal 🙂) a po nejakom čase som ho zdedil.

Úvodník k prvému kontaktu s á-tridsať-päťkou by sme mali. Treba však povedať, že v roku 2001 (keď sa telefón dostal do oficiálneho predaja) sa stali aj iné zaujímavé udalosti. 11. septembra bola založená spoločnosť Sony Ericsson a 28. apríla odštartovala z kozmodromu Bajkonur ruská kozmická loď Sojuz, na palube ktorej bol historicky prvý vesmírny turista – Dennis Tito. Veríme, že tieto „obohacujúce“ informácie vás potešili a ako už isto viete, týždeň ubehol ako voda a RETRO blog tu máme znova.

Trend výroby špičkových zariadení a následne ich „klonov“ s ochudobnením o viaceré funkcie nie je výdobytok dnešnej doby (aj keď je opäť na ústupe). Bolo to už aj v týchto rokoch a príkladom tomu je veľmi podarené zariadenie Nemeckého výrobcu – Siemens C35i. Jeho obľúbenosť priniesla do spoločnosti Siemens nápad, ktorého výsledkom bol model A35. Trošku neforemnejší, ale stále zaujímavý pre množstvo používateľov. C35i bol určený pre náročnejších používateľov a A35 bol priamym opakom. Nemal takmer žiadne funkcie, ale bol šikovný a za dobrú cenu, ktorá sa pohybovala okolo 3000 – 3500 Slovenských korún.

Dizajn

Bublina, to ho definuje. Výrazne nafúknutý zadok, stiahnutý predok a pekná anténa (áno, páči sa mi J). Telefón pripomína tvar nedokončeného písmena „S“ a nazvime ho konzervatívcom. V prednej časti mal malý displej a nad ním výrazné slúchadlo. Ovládacie prvky, resp. prvé kontextové tlačidlá majú tvar polgule, ktorú tvoria dve šípky a jedno potvrdzovacie (multi) tlačidlo. Pod nimi sa nachádza tlačidlo „C“ – vymazanie textu a aj posun späť (ak si dobre pamätám). Nechýbali dve tlačidlá s telefónikmi. Výraznejšie tlačidlo (zelené) je vytáčanie a menšie (červené) je ukončenie hovoru. Nakoniec ostáva alfanumerická klávesnica, ktorá je zhotovená z gumy a má zlú odozvu. Písanie textov, resp. SMS správ na tomto telefóne nebolo veľmi pohodlné, ale dalo sa to zvládnuť. Z ovládacích prvkov je to všetko, spomeniem ešte mikrofón (pod klávesnicou) a pod ním konektor pre nabíjačku. Samozrejme špecifický pre Siemens zariadenia. Zadná strana bola prázdna a nachádza sa tu spomínaná (pekná 🙂) anténa a kryt batérie.

„Špecifickým prvkom dizajnu boli vymeniteľné predné kryty. Nie však celé, ale len časť ktorá obklopovala displej.“

1.2-palcový displej

Monochromatický (STN-LCD) – dvojriadkový, občas sa mu podarilo byť jednoriadkovým a ďalší (tretí) riadok bol výhradne pre kontextové ikonky. Podsvietený bol na zeleno, ako aj klávesnica. V telefónnom zozname bolo vidieť vždy len jedno číslo alebo meno. Taktiež pri písaní SMS bola veľkosť displeja obmedzujúca. No, za tú cenu si bolo treba už len zvyknúť. V základnom zobrazení ste videli čas, stav batérie a silu signálu – základ by bol.

Batéria

Ni-MH batéria má (mala) kapacitu 600 mAh a vydržala približne 2 až 3 dni. Podľa toho, koľko ste telefonovali.

Funkcie a možnosti

Telefón je nato, aby sa z neho telefonovalo, žiadne čačky-mačky navyše nepotrebujete, aj tak by mohol znieť výrok výrobcu pri predstavení tohto zariadenia. Ono to znie smiešne, ale tento telefón nedokázal okrem telefonovania takmer nič. Integrovanú pamäť nemal, takže ste si museli vystačiť s priestorom pre SMS správy a kontakty na vašej SIM karte. On dokonca nemal ani budík, ale aspoň čas zobrazoval. Dátum bol však „prémiový materiál“, a preto sa používal len pri hovoroch a SMS správach. Funkcií, ktoré A35 nemala bolo mnoho, ale aspoň vibračný motorček mohol výrobca z C35i použiť. No nestalo sa tak.

Teraz povedzme, načo bol tento telefón dobrý. Okrem samozrejmosti, akou je telefonovanie, ste mali dostupnú históriu – 20 volaných a zmeškaných hovorov. Po minúte hovoru telefón pípal, aby ste si ustrážili, vtedy drahocenné minúty. Písanie správ bolo vďaka nepohodlnej klávesnici (zo začiatku) strpčujúce, ale aspoň ste videli počet napísaných znakov. Resp. ich telefón odpočítaval. Túto „vymoženosť“ nemal ani C35i. Nerozumným riešením bol obdarený kurzor pri písaní textov. Ten pri písaní nie je za znakom (písmenom), ale pred ním. Pri oprave textu tak dochádzalo k miernym „nervóznym chvíľkam“, na ktoré sa po čase dalo zvyknúť.

Z bežných funkcií nechýba presmerovanie a blokovanie hovorov alebo možnosť nastaviť na zvonenie jednu z 15 melódií. Tie boli na úrovni a moderné J. SMS správam prischla jedna (nevýrazná) melódia, ktorá sa nedala zmeniť. V tomto prípade je zaujímavým slovom notifikácia, ale telefón naozaj zobrazil jednou ikonkou, že ste zmeškali nejakú udalosť – teda hovor alebo SMS správu. Tie ste si mohli prezrieť v prvej položke menu – udalosti.

Viac vám o tomto telefóne nepovieme, nakoľko nie je čo. Ale spomienky naňho sú živé a veľmi pekné, ako deti sme pravdepodobne neboli veľmi nároční a stačilo, že telefón svietil a fungoval. Dnes by sme/ste s týmto darom pod stromčekom úspech nezožali. Možno tak pamätníkov by ste potešili J. Veríme, že aj dnešná časť RETRO blogu, už takmer sviatočná, vás potešila a prebudila vo vás spomienky na zariadenia, ktoré ste možno (niekedy) aj vy našli pod stromčekom alebo ste ich niekomu darovali.

Ďakujeme za vašu pozornosť a prajeme vám príjemné a pohodové prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších. My sa na váš tešíme už o týždeň, v poslednom tohtoročnom RETRO bloguZaspomínajte si s TOUCHIT.

Ak ste niektorú časť nášho RETRO blogu vynechali, všetky nájdete pod rovnomenným názvom – Zaspomínajte si s TOUCHIT. 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE