Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rok 2020 sa určite zapíše do histórie ľudstva ako výnimočný. Celosvetová pandémia zasiahla populáciu a obratom ruky zmenila pravidlá života, práce, štúdia aj sociálneho kontaktu.

V oblasti virtuálnych sídiel, teda domén (tieto sú prvým krokom k budovaniu vlastnej virtuálnej identity), sme od začiatku pandémie zaznamenali výrazný záujem o ich registráciu. V SK-NIC k tomu vytvorili aj samostatnú podstránku webu spoločnosti SK-NIC.

Mnohí zároveň pochopili, že existujúce dobré domény si treba nechať a využívať – na weby, komunikáciu atď. Počty predlžovaných registrácií vďaka tomu narástli. Toto potvrdzuje fakt, že Slováci už do virtuálneho sveta nielen vstupujú, ale chcú v ňom aj aktívne zostať – ako inak, pri súčasných opatreniach je elektronické fungovanie najmä pre biznis omnoho bezpečnejšie.

Trend registrácie domén sa teda mení. Do roku 2020 bola registrácia domény často spojená so zaujímavým projektom, nápadom alebo len so zaujímavým názvom či menom. Nemálo takýchto domén ostalo zaregistrovaných iba 1 rok, pretože k realizácii nápadu na doméne nedošlo a doména teda následne vypadla z registra.

Rok 2020 začal meniť trendy registrácie domén. Vidíme nárast viacročných registrácií, čo jasne naznačuje, že držitelia majú s doménami premyslené zámery. Podľa nárastu využívania domén je vidno, že držitelia pochopili význam svojich jedinečných domén a neplánujú ich len tak nechať iným. Viackrát sme informovali, že mať dobrú doménu je veľká výhoda nielen pre firmy či organizácie, ale aj pre bežných ľudí. V čase tvorby nápadu, myšlienky či projektu je dobré rovno myslieť aj na registráciu domény, rovnako ako sa myslí na kľúčové slová a svoju virtuálnu identitu, nakoľko neskôr už nemusí byť voľná,“ povedal Peter Bíro, riaditeľ spoločnosti SK-NIC.

„Určite radíme držiteľom domén, aby si nezabudli registrácie svojich domén predĺžiť. Život a aktivity viac a viac využívajú virtuálny svet a ako už zistilo veľa ľudí nielen na Slovensku, mať vlastnú doménu je veľkou výhodou,“ dodal.

Spoločnosť SK-NIC, a.s. aj s ohľadom na zvýšený záujem o registráciou domén spustila na jeseň projekt Akadémia virtuálneho Slovenska, v ktorom pomocou krátkych videí približuje najmä internetovým „nováčikom“ svet domén, tvorby webov a e-shopov, komunikáciu a marketing vo virtuálnom svete, ale aj zabezpečenie si značky a know-how.

Všetky videá je možné si bezplatne pozrieť na dedikovanom webe spoločnosti SK-NIC.

Značky: