Koronavírus síce už nie je taký nebezpečný ako v minulosti, ale stále je tu a tiež je okolo nás množstvo vírusov. Alergici vedia svoje a čistý vzduch im dáva možnosť zhlboka a schuti sa nadýchnuť.

My v redakcii, ale aj v domácnosti používame čističky vzduchu a veľmi si to pochvaľujeme. Moderná doba totiž spôsobuje, že je veľmi výrazný nárast alergií či bronchiálnej astmy. Zároveň sa organizmus oveľa ťažšie vysporadúva s vírusmi, a to vzhľadom na izoláciu, ktorú sme prežívali pri pandémii. Aj preto pozorujeme, že deti v škôlke sú častejšie choré. Zároveň sa výrazne zhoršilo životné prostredie.

Či všetko ovplyvňuje znečistený vzduch
Ktoré časti tela negatívne ovplyvňuje znečistený vzduch?

Súčasná situácia so znečistením vzduchu

Výsledkom toho sú alergie a celkovo zhoršenie zdravotného stavu organizmu. Ľudia zisťujú, že ak sa pohybujú po mestskom prostredí, majú viac zdravotných problémov, ako keď sú v horách alebo pri mori.

Najväčším zdrojom znečistenia je doprava a priemyselná výroba. Tie generujú drobné pevné častice, ktoré vdychujeme a tieto častice spôsobujú narušenie ochrannej bariéry v sliznici dýchacích ciest. Zároveň malé čiastočky ako napr. peľové zrná sú v organizme agresívnejšie. Toto je možné vidieť hlavne u detí, ktoré ešte nemajú sliznicu dostatočne vyvinutú, dýchacie cesty sú u nich výrazne užšie a prejavy znečistenia vzduchu sú u nich celkovo výraznejšie.

Alergické ochorenia vo svete
Alergické ochorenia vo svete

Kvalitu ovzdušia vo vašej oblasti si mimochodom ľahko skontrolujete podľa údajov na stránke www.shmu.sk, kde sú aktuálne aj historické údaje.

Čistenie vzduchu v interiéri

V domácnosti nás najčastejšie ohrozujú alergény roztočov, ktoré sú súčasťou domáceho prachu. Potom sú to zvieracie alergény a čiastočky znečistenia vzduchu preniknuté z vonkajšieho prostredia. Treba počítať aj so sezónnymi alergénmi napr. na prelome mája a júna z brezovitých stromov, burinovitých tráv.

Hrozby v interiéri domu
Hrozby v interiéri domu

Aby sme mali vzduch v domácnostiach kvalitný, možno použiť čističky vzduchu, ktoré ho vyčistia od najväčších pevných častíc do 0,25 mikrometra. Takto preukázateľne vyčistia aspoň určitú časť ovzdušia, v ktorom sa nachádzame,“ povedala pri svojej návšteve našej redakcie MUDr. Katarína Bergendiová, PhD, skúsená alergiologička s 25-ročnou praxou a zakladateľka ImunoVital Centra na liečbu imunoalergiologických ochorení v Bratislave.

Deti sú naiohrozenejšou skupinou pri znečistenom vzduchu
Deti sú najohrozenejšou skupinou pri znečistenom vzduchu

MUDr. Katarína Bergendiová tiež pripomenula, že správna čistička musí mať kvalitný HEPA filter, ktorý tieto čiastočky dokáže účinne odfiltrovať. Tieto viacvrstvové filtre sú pritom schopné selektovať aj určité vírusové častice. „Takéto čističky pomáhajú aj nám na našej klinike účinne vyčistiť vzduch od rôznych vírusov. Čističku vzduchu mám aj u seba doma,“ doplnila MUDr. Katarína Bergendiová.

Spôsoby čistenia vzduchu

Na trhu existuje viac metód úpravy vzduchu. Pri čistení vzduchu ide vždy o mechanické zachytávanie prachu, nečistôt a rôznych choroboplodných zárodkov prostredníctvom filtrov. Ďalej poznáme dezinfekciu vzduchu alebo povrchu, a to sa realizuje pomocou ozónu alebo UVC žiarenia. Treba pripomenúť, že tak ozón, ako aj UVC žiarenie sú zdraviu škodlivé, a tak sú skôr vhodné skôr na priemyselné použitie. Ozón sa zvyčajne využíva v hotelierstve alebo pri čistení automobilov. UVC žiarenie nachádza uplatnenie napr. v nemocničných priestoroch, kedy sa čistenie priestorov vykonáva bez prítomnosti osôb.

Samostatnou kategóriou je ionizácia, čo nie je čistenie vzduchu. Do vzduchu sa pritom uvoľňuje veľký počet záporných iónov a tieto obaľujú mikročastice vo vzduchu. Takto zvýšia ich hmotnosť následkom čoho spadnú na rôzne povrchy v domácnosti. Zostávajú tak na nábytku alebo na podlahe a je potrebné ich následne napr. povysávať alebo poutierať.

Čistenie vzduchu čističkou

Pre domáce použitie, ktoré sa dá používať najkomfortnejšie a má preukázateľné výsledky je teda čistička vzduchu s HEPA filtrom. Ako sme už spomenuli, kľúčovým faktorom je pritom kvalita samotného filtra. „Už častica s plochou 1 mikrometer dokáže preniknúť do pľúc a krvného obehu a škodí ľudskému organizmu. Najrozšírenejšie HEPA H12 filtre však dokážu zachytiť až 100 % častíc o veľkosti len 0,255 mikrometra. Čistička vzduchu je teda veľmi efektívny spôsob,“ uviedol Ivan Mucha z firmy Stadler Form. „Ak majú ľudia ešte väčšie nároky, môžu si zvoliť HEPA H14 filter, ktorý zachytáva 99,995 % čiastočiek s veľkosťou len 0,1 mikrometra.“ Pripomeňme, že takéto filtre používa aj NASA na ochranu astronautov.

Vlastnosti HEPA filtra
Vlastnosti HEPA filtra

Pri nákupe čističky je veľmi dôležité to, aby tieto filtre boli aj certifikované. Mali by mať certifikát nezávislého laboratória, ktorý potvrdzuje, že naozaj ide o HEPA filter príslušnej kvality. Príkladom takéhoto laboratória je TÜV Nord.

Certifikáty pre HEPA filter
Certifikáty pre HEPA filter

Stadler Form je špecialista na úpravu vzduchu, venuje sa iba zariadeniam na úpravu vzduchu. To predstavuje zvlhčovače, čističky, difuzéry, odvlhčovače a ďalšie produkty z tejto oblasti,“ uviedla Zuzana Fabrici z firmy Stadler Form. „Ja ako matka sa pri výbere čističky vzduchu rozhodujem podľa objemu miestnosti, kde treba vyčistiť vzduch, ďalej na základe dizajnu, kvality filtra a toho, aby fungovala aj automaticky. Presne to čističky vzduchu od Stadler Form ponúkajú.“

Rovnako dôležité je všimnúť si na čističke uvedenú hodnotu CADR (Clean Air Delivery Rate). Ide vlastne o určenie výkonu danej čističky a tento údaj udáva, koľko metrov kubických dokáže čistička prefiltrovať za jednu hodinu. Kvalitná čistička by mala byť schopná v danom priestore vymeniť vzduch aspoň trikrát za hodinu.

Pripomeňme, že Stadler Form je švajčiarska firma, ktorá si dáva záležať na kvalite a dizajne. Svoje produkty pomenúva ľahko zapamätateľnými krstným menami. Stávajú sa tak členmi rodiny a sú ich neoddeliteľnou súčasťou.

Predstavitelia švajčiarskej firmy Stadler Form
Predstavitelia švajčiarskej firmy Stadler Form

Stader Form má prémiový predajný aj popredajný servis, rovnako sa môžete poradiť pri výbere vhodného typu čističky. V prípade záručnej opravy je garantovaná doba opravy do 15 dní, pričom dovoz a odvoz produktu je zabezpečený zadarmo.

Prevádzka čističky

Dôležité je pri prevádzke čističky filtre po istom čase vymeniť. Na tento fakt vás upozorní samotná čistička, ale tiež máte pri vybraných čističkách toto hlásenie v prepojenej mobilnej aplikácii. Náhradný filter do väčšej čističky od Stadler Form stojí 69 eur a jeho výmenou získate opäť kvalitné čistenie vzduchu na celý rok. HEPA filtre sú vybavené aj uhlíkovou časťou, ktorá zachytáva napr. aj cigaretový dym, ale aj zápachy z varenia. HEPA filtre od Stadler Form majú tiež certifikáciu na odstraňovanie vírusov chrípky typu A a koronavírusov.

Čističky Stader Form sú v podstate bezúdržbové. Majú len predfilter, ktorý treba raz za čas povysávať, ak je veľmi znečistený, tak vyprať v pračke pri teplote 40 °C. HEPA filter sa vymieňa podľa intenzity znečistenia vzduchu raz za 8 až 12 mesiacov. Ako bolo spomenuté, upozorní na to sama čistička alebo mobilná aplikácia.

Pre koho je vhodná čistička vzduchu?

Celkovo sa čistička vzduchu odporúča hlavne pre alergikov, ktorí majú problémy napr. s peľom. Ďalej je vhodná pre budúce mamičky alebo rodiny s malými deťmi. Z hľadiska vyššie spomínaného znečistenia vzduchu je však čistička vhodná pre každého, kto chce žiť zdravšie.

Okrem domácnosti nájde uplatnenie aj v kancelárskych priestoroch s centrálnou klimatizáciou. Sem prinesie úplnú istotu čistého vzduchu a tiež celkovej hygieny pracovného prostredia. Čistička vzduchu by mala byť v prevádzke po celý rok, najvyššia požiadavka na ňu je pre alergikov práve teraz pred začiatkom leta.

Zdroje: vlastné, Stadler Form

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.