Internet priniesol rozmach v tom, ako rýchlo sa dá urobiť podvod na ľuďoch.

Už nepotrebujete čakať na dennú tlač a dúfať, že si niekto váš inzerát všimne a zapojí sa do pyramídovej hry. Dnes je tu email, ktorý si všimnete a v priebehu niekoľkých hodín sa dajú rozposlať milióny emailov. Vlastne niektoré správy hovoria o tom, že jednoznačne prevláda objem spamu pred našou poštou.

Táto pošta nie je pre teba

Počítačoví podvodníci využívajú neustále tie isté praktiky, preto je na vine najviac naša nepozornosť. Behom bežného dňa tak zdanlivý podvod nemusíme odhaliť včas a omylom klikneme na vložený odkaz v správe. To ešte nemusí znamenať pohromu. Dnes už prehliadače obsahujú kontrolu na úrovni podozrivých stránok alebo skriptov.

To známe „neklikajte na link“ nemusí vždy rizikové. Ak ide o podvod s falošnou stránkou, tá po vás bude chcieť vyplniť údaje kreditnej karty alebo osobné dáta. Na to sa ale nespoľahnete, pretože sú stránky, ktoré svojím načítaním spustia škodlivý skript alebo začnú ihneď sťahovať škodlivý softvér do vášho počítača.

Veľkým problémom sú práve stránky vydávajúce sa za pôvodom originálne. Vizuálne môžu pôsobiť ako stránka pošty, kuriérskej spoločnosti alebo napríklad banky. Odhalíte ich podľa riadka adresy v prehliadači. Stránka VÚB Banky má adresu https://www.vub.sk. Teda stránka vyzerajúca ako vub-banka.com, alebo bankavub.click bude podvod. Tu už jasne vidíte, že nie ste na stránke banky.

Dôvod, prečo klikneme na správu, je pocit naliehavosti. Správa mala vyvolať dojem, že treba niečo potvrdiť v banke, inak vám zrušia účet alebo ho aspoň zmrazia. Rovnako tak sa využíva princíp naliehavosti pri zásielkach a podvodoch.

Treba zaplatiť poplatok, inak o zásielku prídete a tento údajný poplatok žiada inštitúcia ako napríklad Slovenská pošta. Zásielku síce nečakáte, ale 2 eurá sa predsa nepostavia medzi vás a možnosť niečo získať. A tak mnohí predsa len vyplnia údaje svojej karty.

ESET Internet Security má v sebe funkciu, ktorá sleduje komunikáciu cez internet a ochráni vás pred podozrivými emailmi a falošnými internetovými stránkami.

Bazoš

Podvody tohto typu sú dobre známe, no možno ste sa s nimi nestretli priamo a len o nich niečo počuli. Predávate tovar a záujemca o tovar vám napíše. Pošle vám ale link so stránkou, kam máte zadať číslo vašej karty, aby mohla prebehnúť platba.

Možno to znie triviálne, no pomýliť sa je jednoduché. Stačí len oddeliť, čo je číslo účtu a čo je číslo vašej karty. Číslo účtu môžete poslať komukoľvek, vlastne je to aj niečo, čo bežne robíme. Číslo kreditnej karty ale nikomu nedávame a už vôbec nie jej ďalšie údaje.

Zoznamky

Veľmi časté sú podvody na zoznamkách. Mnohé z nich sú vlastne falošné a sú riadené ľuďmi, ktorí sa vydávajú za profily na týchto zoznamkách. Vy sa prihlásite a do niekoľkých minút, či hodín sa vám začnú objavovať správy od atraktívnych žien.

Na to, aby ste si ich prečítali, je treba zaplatiť nejaký poplatok. Zväčša máte možnosť využiť nejakú formu predplatného, napríklad na mesiac či pol rok. Potom sa odhalia správy, ktoré ste dostali, zadarmo ich nie je možné prečítať a bývajú rozmazané.

Nie všetky stránky na zoznámenie sú podvod. Niektoré služby majú v podmienkach uvedené, že ide o diskusia s moderátorom a tak vám odpisuje úplne nieto iný, než žena na fotografii. Keďže si ale zmluvné podmienky číta málokto, nie je to na prvý pohľad zrejmé.

Ako sa brániť voči tomuto typu podvodu? Nie je to jednoduché, pretože tu viac ako inokedy sa hrá na vaše emócie. Na zoznamke nie ste spravidla náhodou. Máte nejaký cieľ. S niekým si písať, len tak zabiť čas, vyskúšať to atď. tento typ výhovoriek, aby sme sa nemuseli cítiť previnilo, lebo sme na zoznamke, mnohí poznáme. My týmto argumentom aj veríme.

Situácia sa ale môže zmeniť a tak si s niekým píšete a môže do byť skutočný človek na ozajstnej zoznamke. Spozornieť treba, keď si človek od vás začne pýtať peniaze na doklady, aby sa s vami mohol stretnúť, alebo vám chce niečo poslať, no potrebuje istú sumu na colné poplatky atď.

Tento typ podvodov je tu ale roky, viac ako 15 rokov, na internete. V minulosti takéto niečo prebiehalo klasickou poštou, internet len opäť rozšíril možnosti a zväčšil dosah. Rada k tomuto je zachovať striedmosť a nadhľad. Na prvý pohľad ako samozrejmosť, avšak keď si s niekým píšete, nepríde to hneď.

Najprv si budujete dôveru, manipulátor na druhej strane ako by vám z duše hovoril, začnete si ho idealizovať, samozrejme stretnutie nie je možné, z akýchkoľvek jeho príčin, no a potom prichádza fáza, kedy je človek pomaly pripravený na to, aby ho niekto podviedol.

Falošný politik

Rozvíjajúca sa umelá inteligencia (AI) má uplatnenie nielen v analytických prepočtoch ale aj tvorbe videa. Veď video je tiež vlastne matematika a umelej inteligencii idú počty naozaj vynikajúco. Téme ako odhaliť falošné video sme sa už venovali, preto sa pri tejto téme zastavíme len na chvíľu.

Vo všeobecnosti treba byť pozorní pri akomkoľvek obsahu. Špeciálne pri videách je ale obozretnosť na mieste, nakoľko máme tendenciu mu uveriť. Mnohí z vás ešte AI v praxi nevideli, no verte, že sa jej dá uveriť. Čo urobíte, keď uvidíte nejakého politika hovoriť istý typ výrokov alebo vám bude prezentovať nejaký výrobok?

Prirodzene mu môžeme uveriť, o to viac ak je to náš preferovaný politik. Preto opäť platí, všímajte si zdroj. Odkiaľ video prišlo, kto ho poslal, kde je jeho počiatok? Sú to nejaké noviny alebo stránka, ktorej veríte? Podobne to platí aj pri obrázkoch alebo textoch. Text dnes napíše hocikto, ale to že vám prišiel emailom, neznamená, že to je pravda.

LinkedIn

Zákernosť podvodov je samotná sieť. Ako beriete Facebook? A ako beriete LinkedIn? Pre tých nezainteresovaných povieme, ako toto chápeme my. Facebook ako sociálna sieť, ktorá obsahuje všemožné príspevky slúži viac možno na zábavu a už akosi vieme, že tu môžeme čakať „kadečo“.

LinkedIn je tiež terčom podvodov, preverujte si ponuky a informácie z tejto siete

Jedným z častých podvodov sa opäť šíri emailom, či už to bude informácia o tom, že vás ľudia častejšie hľadali a máte niekam kliknúť, alebo priamo pracovná ponuka. Ako to odlíšiť? Opäť len pozornosťou, preverte si, či firma existuje, pokojne ju vyhľadajte na sieti LinkedIn.

Všimnite si, aké www adresy používa a či aj pracovná ponuka súhlasí s touto adresou. Ak by išlo o agentúru, pravdepodobne sa pred prvým pohovorom nedozviete, o akú firmu ide. Takže podvod z agentúrou môžeme vylúčiť, ľahko by ste na to prišli.

Problém je, že sieť LinkedIn je pre nás automaticky dôveryhodnejšia. Je to pracovná, profesijná sieť a tak akosi podvedome očakávame menej podvodov alebo hoci len rôznych foriem obťažovania. Nepoľavte teda ani na tejto sieti, nová pracovná ponuka môže znieť fajn a nemusí to byť podvod, len počítajte s tým, že riziko je všade.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.