Zoner Photo Studio sme poznali v minulosti ako nástroj na správu a úpravu fotografií.

S verziou 18 sa ale všetko mení a trend smerom k tvorbe videa začína byť zrejmý aj v tomto nástroji. Jedna z pravidelných aktualizácií tohto programu sa pritom venovala hlavne rozšíreniu pôvodných funkcií videotvorby.

Ako je to teda v súčasnosti? V programe ZPS 18 naozaj vytvoríte aj Full HD video, ktoré bude zložené z fotografií. Môžete si ho pritom ozvučiť, detailne si povyberať fotografie a hlavne, po novom môžete plnohodnotne zadať dobu trvania snímky. Existuje aj možnosť prispôsobiť trvanie videa dĺžke vloženej hudby.

Na to, aby ste tvorbu videa využili, vyberte položku Vytvoriť/Video. Objaví sa rozhranie programu, v ktorom môžete zadávať jednotlivé voľby. Ako prvé vyberte fotografie tak, aby ste ich dostali do spodnej časti do tzv. filmového pásu.

Takto sa vytvorí nové video z fotiek v programe Zoner Photo Studio 18

Takto sa vytvorí nové video z fotiek v programe Zoner Photo Studio 18

Poradie obrázkov je možné zmeniť ich pretiahnutím myšou, obrázky sa dajú zmazať pomocou kontextovej ponuky pri stlačení pravého tlačidla myši. Následne vyberte hudobný klip a zadáte trvanie jednotlivej snímky. Prechodový efekt určuje metódu, akou sa obrázok zobrazí, ďalšia voľba je Pan&Zoom (metóda priblíženia a posunu) a sila tohto efektu. Vsadenie obrázka určuje, či sa má obrázok po stranách doplniť farbou pozadia (Vsadiť celý) alebo či sa má obrázok zväčšiť a orezať (Vyplniť snímku).

Rozhranie tvorby videa s pripojením zvukovej stopy

Rozhranie tvorby videa s pripojením zvukovej stopy

Pokiaľ nemáte špeciálny dôvod, ponechajte pôvodne nastavené parametre rozlíšenia videa na 1920 × 1080 a 30 sn./sek. Video bude uložené v kontajneri MP4, obraz je vo formáte H.264, zvuk v AAC. Na konci výsledného videa sa zvuk automaticky stišuje. Nastavené parametre na tvorbu videa sa dajú uložiť na neskoršie použitie. Voľbou Uložiť video vytvoríte výsledné video. Uloženie videa pritom prebieha na pozadí, aktuálny stav je možné zistiť v sekcii Oznámenie – symbol zvončeka vpravo hore. Ak ho chcete umiestniť napr. na YouTube, pamätajte na ochranu autorských práv hlavne pri populárnych pesničkách.

VytovreneVideo_nowat

Najdôležitejšie parametre vytvoreného videa

Vytvorené video si môžete pozrieť pomocou pripojeného QR kódu. Program ZPS 18 si môžete zadarmo vyskúšať stiahnutím testovacej verzie z adresy www.zoner.sk.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.