Novinkou vo verzii ZPS18 je možnosť vytvorenia videa z fotiek. Výsledné video bude pritom uložené v kontajneri MP4 (obraz vo formáte H.264 a zvuk v AAC). Je to účinný spôsob ako rozpohybovať fotografie aj bez toho, aby ste museli strihať video. Ľahko tak vytvoríte skoro pohyblivé obrázky.

Pri použití tejto funkcie vychádzame z modulu Správca a zvolíme Menu, Vytvoriť, Video. Následne sa dostaneme do nového prostredia, v ktorom sa vytvára video. V spodnej časti obrazovky máte možnosť pridať všetky alebo len vybrané fotografie z aktuálneho priečinka. Poradie obrázkov môžete pritom vo filmovom páse ľubovoľne meniť, po stlačení pravého tlačidla myši sa predtým už vybraté fotografie dajú z videa zase odobrať.

Takto sa začína pri tvorbe videa v režime Správcu

Takto sa začína pri tvorbe videa v režime Správcu

Keď ste spokojní s výberom fotografií, je pre vás dôležitý pravý pás, kde sa dajú nastaviť parametre celého videa. Je to rozlíšenie, kvalita a snímkovacia frekvencia (FPS).

Prečítajte si tiež:
Stiahnite si zadarmo Zoner Photo Studio 18

Tieto parametre výrazne ovplyvňujú kvalitu, ale aj veľkosť výsledného videosúboru. Ideálne je voliť rozlíšenie 1280 × 1080 bodov a FPS 30, pričom volíte len tri stupne kvality podľa toho, aký veľký súbor chcete mať.

Takto vytvárate výsledné video

Takto vytvárate výsledné video

Ďalšou možnosťou je oživenie premietania videa zvukovým sprievodom, ktorý vyberáte vo voľbe Hudba. Vybrať môžete MP3, WAV a AAC súbory. Dĺžku videa pritom môžete upraviť presne tak, aby odpovedala dĺžke vybratých hudobných súborov. Na konci výsledného videa sa zvuk automaticky stišuje.

V Parametroch videa sa dajú nastaviť detailné voľby, ako je prechodový efekt (globálne pre celé video), určí sa metóda priblíženia alebo posunu obrázku vo videu (ideálne automaticky) a či sa má fotografia vo videu po stranách doplniť farbou pozadia alebo zväčšiť a orezať.

Keď ste so všetkými voľbami spokojní, pristupujete k voľbe Uložiť video. Ukladanie videa je dosť dlhé, ale prebieha na pozadí a o jeho stave sa môžete informovať v sekcii Oznámenie (zvonček celkom hore používateľského rozhrania). ZPS 18 pritom v režime Správca aj v Prehliadači umožňuje prehrávanie videa.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.