Náš redakčný výber touchIT je tentokrát špeciálny. Okrem aplikácie, ktorá vám urobí trochu poriadok v počítači a pomôže vymazať nepotrebné aplikácie tu máme novú verziu grafického programu. Zoner totiž vydal osemnástu verziu Photo Studio, ktorá prináša poriadny skok v rámci optimalizácie. Fotky z osláv tak môžete vyskúšať organizovať a upraviť priamo v tejto novinke.

Zoner Photo Studio 18

Najnovšia verzia legendárneho programu na úpravu a organizovanie fotografií prináša zmenu konceptu a práce s fotografiami. Ponecháva si to dobré z minulosti a aj keď sa rozhranie upravilo, stále v ňom budete ako doma. Zoner rozdelil program na tri hlavné časti. Vľavo je panel, ktorý obsahuje inteligentný katalóg a stromovú štruktúru adresárov vo vašom počítači a pripojených zariadeniach ako aj prístup do vlastného cloudového úložiska Zonerama.

150708_ZPS18_box_33-mockup_vyd2015_6_nowat

To poskytuje neobmedzený priestor na vaše fotografie a je previazaný s touto aplikáciou. Hlavnú plochu zaberá okno, kde sa budú diať všetky zmeny vo fotografiách. Teda buď si ich tu budete prezerať alebo upravovať. Pravá strana je vyhradená panelu, ktorý tu bol aj v minulosti, no jeho funkcia sa ešte zlepšila.

A to o dynamické poskytovanie funkcií. Jeho obsah sa mení podľa toho, akú funkciu vykonávate. To tu síce bolo aj v minulosti, no teraz je panel zobrazený na troch kartách podľa typu vykonávanej úlohy. Tri karty – to je zmena, ktorú sa výrobca rozhodol uskutočniť v tejto verzii.

Režim úprav sa tak približuje profi nástrojom na úpravu fotografií pridaním karty Vyvolať. Tu je priestor na úpravu obrázkov vo všetkých formátoch. Teda podpora RAW zostala zachovaná aj napriek tomu, že tu nie je rovnako pomenovaná karta. Rozdiel oproti Editoru je ten, že všetky úpravy, ktoré tu vykonáte sa nepremietajú do zdrojového obrázku a tak sa zachováva jeho podoba. To platí aj pri práci s formátom JPEG.

Zoner Photo Studio 18 prináša výrazne upravené rozhranie

Zoner Photo Studio 18 prináša výrazne upravené rozhranie

Prehliadač je tentoraz samostatne oddelený program. Na toto sme čakali poriadne dlho, a tak nemusíte v režime prehliadača používať iný program. Oddelením a optimalizovaním zobrazenia ho máte okamžite spustený a dá sa takto naozaj použiť. Najmä keď hľadáte na disku obrázky, otvárate a zatvárate ich zobrazenie v aplikácii, vtedy je nový koncept účinný. Tu sa dajú zobraziť aj prepaly a keď to potrebujete, kliknutím na tlačidlo sa prepnete do plného rozhrania Zoner Photo Studio.

Špecialitou Katalógu je možnosť triedenia nielen podľa časovej osi, ale aj kľúčových slov. Vynikajúca vlastnosť je zobrazenie indexovaných obrázkov aj z vymeniteľných médií. Ak ich teda máte na externom disku a ten práve nie je pripojený k počítaču, stále uvidíte náhľad a parametre obrázkov. Budete potom vedieť, kde ich hľadať a že nie sú v počítači.

Program je vhodný pre grafikov, ktorí pracujú na monitoroch s vysokým rozlíšením. Je tu podpora optického zväčšenia prvku a tiež zlepšené zadávanie miest do máp podľa GPS z fotky alebo zjednodušenie zdieľania.

V rámci nových možností oproti minulej verzii je tu importovanie súborov na pozadí, predpovedanie opätovne hľadaných výrazov, vytváranie HD videa z fotiek (to predstavujeme detailne v tomto vydaní) alebo napríklad možnosť posielania Zoner pohľadnice priamo z aplikácie.

Hlavné výhody:
– inteligentný panel, výrazná optimalizácia, dynamický panel funkcií, nedeštruktívne úpravy fotiek, samostatný prehliadač

Zoner Photo Studio 18 na 90 dní zadarmo

Aplikáciu sme pripravili v spolupráci s výrobcom v špeciálnej touchIT edícii. Na rozdiel od bežnej skúšobnej verzie na 30 dní ju môžete používať až celý štvrťrok – 90 dní. Stačí ju len nainštalovať a po spustení programu zadať svoj email a heslo. To v prípade, ak už ste používatelia minulých verzií a máte Zoner konto. Ak nie, program zistí, že ide o novú emailovú adresu a behom krátkeho procesu sa zaregistrujete. Nič viac nie je potrebné robiť. Automaticky získavate aj prístup do cloudu Zonerama, ktorý odporúčame využívať.

Aplikáciu stiahnete tu>>
Cena: zadarmo na 90 dní pre čitateľov touchIT

 

Ashampoo UnInstaller 5

Inštalácia a odinštalácia programov vždy ponechá v systéme nejaké záznamy. Používatelia, ktorí radi skúšajú nové veci tak časom zanesú systém a postupne sa zväčšuje objem registrov a iných súčastí systému. Tento program nie je len odinštalátor, ktorý chcel byť lepší ako ten, s ktorým sa dodáva softvér. Ponúka kontrolované inštalácie tým, že si vytvorí o každej z nich vlastný záznam. Takýto súbor treba spustiť cez funkciu programu a ten potom dohliadne nad monitoringom.

box_ashampoo_uninstaller_5_800x800_rgb_vyd2015_6_nowat

Počas inštalácie sa zobrazí plávajúci panel s informáciou o zmenách v počte nainštalovaných súborov na disku. Ak sa inštalácia nepodarí a zapísané súbory si pôvodný inštalátor vymaže, dostanete o tom správu. Po úspešnej inštalácii si program vytvorí logovací súbor a na základe neho potom dokáže všetky zapísané súbory odstrániť. Program podporuje aj automatické zachytenie inštalovaných programov monitoringom. Poslúži aj na odinštalovanie už nainštalovaných aplikácií, aj keď k nim nebol vytvorený logovací súbor.

Nástroj na odinštalovanie aplikácií

Nástroj na odinštalovanie aplikácií

Celkom prirodzená je integrácia ďalších nástrojov – čistič disku, optimalizátor registrov a tiež defragmentačný nástroj. Má aj vlastné nástroje na správu súborov, tiež aj na ich obnovu. Užitočné, ak ste si omylom nejaký súbor vymazali z disku alebo pamäťovej karty. Takisto je tu preverenie platnosti odkazov, ktoré vytvoril systém alebo nainštalované programy. A v čase menších kapacít SSD diskov môže prísť vhodný nástroj na vyhľadanie duplicitných súborov.

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:
– Monitorované inštalácie, automatické rozpoznávanie inštalácií, systémové nástroje navyše

Program si stiahnete tu>>
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.