Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri príležitosti Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý sa koná v stredu, 20. marca, ZSSK uvedie v diaľkovom expresnom vlaku Ex 602 TATRAN (Košice 7:07 – Bratislava hl. st. 12:33) osvetovú kampaň s názvom „Vlakom za krajším úsmevom“. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o dôležitosti preventívnych zubných prehliadok a poukázať na to, že ochorenia ústnej dutiny ovplyvňujú nielen ústne, ale aj celkové zdravie človeka. Podľa dostupných globálnych štatistík až 3,5 bilióna ľudí trpí ochoreniami ústnej dutiny.

„Cieľom našej kampane je nielen informovať, ale aj motivovať našich cestujúcich k lepšej starostlivosti o ústnu hygienu. Veríme, že prostredníctvom osvety aj vo vlaku dokážeme pozitívne ovplyvniť ich zdravotné návyky. Počas jazdy v expresnom vlaku z Košíc do Bratislavy sa cestujúci dozvedia o dôležitosti prevencie a správnej starostlivosti o ústnu dutinu. Železničná spoločnosť Slovensko bude aj naďalej podporovať aktivity zamerané na rôzne zdravotné oblasti a prispievať tak k zdraviu a pohode svojich cestujúcich. ZSSK sa v minulosti zamerala napríklad na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, podporila Ligu proti rakovine či zbierku Bielej pastelky,“ hovorí Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Študenti lekárskej fakulty budú pre cestujúcich k dispozícii v dvoch vyhradených kupé expresného vlaku. „Cieľom tejto osvety je motivovať ľudí k návšteve zubného lekára a nepodceňovaniu preventívnej zubnej prehliadky. Cestujúcich vo vlakoch zaškolíme, ako si správne čistiť zuby, prezradíme im aká technika najlepšie odstráni zubný povlak, respektíve im skontrolujeme stav zubného povlaku. Taktiež im upresníme, aké pomôcky sú najvhodnejšie pre čistenie ústnej dutiny a čo naopak nepoužívať. Okrem toho rozdáme aj cenné rady ohľadom starostlivosti o zubné náhrady či implantáty. Ľudia sa tiež s nami budú môcť poradiť o stave ich chrupu. Samotná inštruktáž trvá približne 8 minút,“ hovorí národná koordinátorka pre prevenciu, Karin Onuferová.

Cestujúci sa o možnosti bezplatného vyšetrenia dozvedia prostredníctvom vlakového rozhlasu. Národný dopravca ZSSK sa aj touto akciou snaží poukázať na dôležitosť zdravia a podporiť preventívne aktivity. Zúčastnite sa preventívnej a osvetovej kampane „Vlakom za krajším úsmevom“ aj vy!

Značky: