Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Chystáte sa na prvý výlet s vašimi deťmi? Alebo vás čaká luxusná dovolenka, na ktorú si budete chcieť zaspomínať aj po rokoch? Pred odjazdom si nezabudnite zaobstarať fotoaparát a zvečnite svoje spomienky. Ak si neviete rady s výberom vhodného prístroja, prečítajte si naše tipy.

Nehrňte sa bezhlavo do výberu fotoaparátu. Môže sa stať, že svoj nákup rýchlo oľutujete a vaše peniaze budú nenávratne fuč a rovnako aj vaša radosť z dovolenkových záberov. Skúste najprv konkretizovať svoje očakávania.

Mobil či fotoaparát?

Moderné smartfóny síce fungujú na najnovších technológiách, ale ak chcete skutočne krásne zábery, radšej siahnite po fotoaparáte. Je zárukou, že vaše fotky budú ostré a zachytíte ním hoci aj prvý skok vášho dieťaťa do bazéna či atmosféru na večernej plážovej diskotéke. ,,Napriek tomu, že vývojári neustále pracujú na tom, aby sa zotrela hranica medzi fotoaparátmi a smartfónmi, mobily stále zaostávajú v ostrosti fotografií, optickom zoome i stabilizácii pre priblíženie detailov,“ vysvetľuje Jaroslav Vraj, odborník na fotoaparáty z Hej.sk. Ak si chcete z výletu odniesť len pár záberov, ktoré budú potvrdzovať, že ste na dovolenke skutočne boli, vystačíte si hoci aj s mobilom vo vrecku.

Smartfón, ktorým dokážete pripraviť krásne zábery, však musí mať minimálne 5 MPx. Rovnaký pozor si dajte aj na rýchlosť zaostrenia, aby ste dôležité momentky nezmeškali kvôli telefónu. Ak si radi fotíte selfie, uprednostnite mobil s predným fotoaparátom a nezabudnite na selfie tyč.

Zrkadlovka pre profesionála, kompakt do vrecka

Ak ste bežný dovolenkár a nepotrpíte si na detailoch, stačí vám základný kompaktný fotoaparát. Ak si však potrpíte na vyššiu kvalitu, investujte do kompaktu s výmenným objektívom alebo základnej zrkadlovky. Najnáročnejší budú určite uvažovať o  zrkadlovke. Dnes už každá značka ponúka aj pokročilé bezzrkadlovky, ktoré sú obrazovým výkonom na rovnakej úrovni ako zrkadlovky. Váhou a veľkosťou sú však praktickejšie na manipuláciu. Samozrejme platí, čím profesionálnejšie zábery, tým vyššia hmotnosť prístroja a príslušenstva. Ak vám batoh plný objektívov nie je po chuti, uskromnite sa s menej kvalitnými modelmi. ,,Základné modely kompaktných fotoaparátov sú dokonca cenovo dostupné, kým za tie kvalitnejšie utratíte určite viac peňazí. Ak sa chystáte do drsnejších podmienok a nebudete fotiť len západ slnka, oplatí sa vám pouvažovať nad odolnejšími modelmi,“ radí Jaroslav Vraj z Hej.sk. Patria k nim outdoorové fotoaparáty či odolné kompaktné fotoaparáty, ktoré sa vysporiadajú hoci aj s pádom z 1,5 metrovej výšky.

Drony pre najnáročnejších

Túžite po záberoch z nevšednej perspektívy? Dozaista pouvažujte o kúpe drona. Donedávna o ňom mnohí ani len netušili, dnes patria k výbave takmer všetkých profesionálov.  Dokážete ním lietať, snímať krajinu z vtáčej perspektívy a zachytíte ním takmer čokoľvek. ,,Kým pri fotoaparátoch stačí stlačiť spúšť, dron musíte vedieť ovládať. Preto by mali začiatočníci siahnuť len po lacnejších modeloch. Kým si nenatrénujete jeho ovládanie, vystačíte si aj so základným modelom,“ upozorňuje odborník z Hej.sk.  Až v momente, kedy ho už nebudete loviť z rieky či z korún stromov, môžete uvažovať nad profesionálnymi modelmi.

Značky: