Niektoré hry nikdy nezostarnú.

Vlastníkov originálneho počítača ZX Spectrum v našich končinách až toľko nebolo, ale vďaka domácim počítačom Didaktik Gama a Didaktik M, ktoré s ním boli kompatibilné, boli hry na tento počítač hojne rozšírené aj u nás.

Práve Didaktik M bol na začiatku 90. rokov mojím prvým počítačom a je to povestná prvá láska, na ktorú sa nezabúda. Tento článok je zhrnutím desiatich hier, ktoré som v tom čase hrával a podľa mňa stojí za to vyskúšať ich aj dnes.

Pochopiteľne, ide o subjektívny výber a určite to nie je desiatka najlepších hier pre ZX Spectrum (napokon, ak by sa tie najlepšie vyberali, opäť by to bolo iba subjektívne). Zároveň platí, že v takýchto prípadoch hrá obrovskú rolu nostalgia, teda hry pre ZX Spectrum vás zaujmú hlavne v tom prípade, že ste na nich, podobne ako ja, vyrastali.

10. Exolon

Toto bola jedna z prvých, ak nie dokonca úplne prvá hra, ktorú som na Didaktiku hral. Princíp je v zásade veľmi jednoduchý – ovládate postavu kozmonauta, ktorý na nepriateľskej planéte putuje krajinou a likviduje všetky na neho letiace objekty, ale i tie statické, ktoré mu stoja v ceste.

Hra sa odohráva na statických obrazovkách, nemá teda pohyblivé pozadie. Tých obrazoviek je, ak sa dobre pamätám, 99. A áno, desať životov by mi na ich prejdenie nestačilo, dokázal som to len za pomoci cheatov:-)

9. Upír

Dodnes mám slabosť pre textovky a tak tento žáner nemôže chýbať ani v mojom výbere. Textovky sú dnes už mŕtvy žáner, ale ja ich sporadicky hrávam stále. Trochu mi pripomína interaktívne knihy a je pri nich veľký priestor na predstavivosť a fantáziu. Jednou z hier tohto typu, ktorú môžem odporučiť, je Upír od českého programátora Miroslava Fídlera.

Dej sa odohráva na hrade v opustenej krajine, ktorú ovládol zlý upír. Cieľom je, samozrejme, odpraviť ho zo sveta. Na začiatku 90. rokov sa mi, bohužiaľ, túto hru nepodarilo prejsť. „Zakysol“ som tesne pred koncom a vtedy neexistoval internet, kde by som si vygúglil návod. Dohral som ju preto až po viac 25 rokoch:-)

8. Dictator CZ

Aj táto hra je textovka a opäť v nám blízkom českom jazyku. Stanete sa v nej diktátorom malej tropickej krajiny a vaším cieľom je pomocou diplomacie, intríg a vyváženého používania sily a podpory určitých skupín vydržať na poste prezidenta čo najdlhšie.

Nejde teda o klasickú textovku, ktoré bývali koncipované ako príbehové adventúry, ale je vlastne určitou formou stratégie. Zaujme však humorom a preto sa k nej vždy rád vraciam. Bohužiaľ, nikdy sa mi ju nepodarilo vyhrať a ani neviem, či je to vôbec možné.

7. Iron Lord

Toto je už klasická adventúra, ktorá ma ale prekvapila svojou komplexnosťou a rozsiahlosťou. V 90. rokov a hlavne na ZX Spectre šlo o výnimočný jav a naozaj zaujímavú hru.

Je to vlastne doslova kombinácia viacerých hier v jednej, pretože v Iron Lordovi zažijete nielen príbeh a adventúrne putovanie krajinou, súboje mečmi, lukostrelecký turnaj, ale i veľkú bitvu, ktorá je klasickou stratégiou. Na záver dokonca príde čas aj na nefalšovanú strieľačku.

6. Way of the Exploding Fist

Aj na ZX Spectrum existovali „bojovky“ a mne utkvela v pamäti práve táto, princípom jednoduchá, ale o to zábavnejšia. Ide o súboj dvoch karatistov, pričom hrať mohli buď dvaja živí hráči, alebo jeden proti počítaču.

Hráč mal vo Way of the Exploding Fist k dispozícii celú paletu úderov, kopov, ale i obranných pohybov. Hlavne v režime dvoch hráčov to bola naozaj zábava.

5. Elite

Táto hra je podľa mňa najúžasnejší vesmírny simulátor na ZX Spectre. Síce má veľmi jednoduchú vektorovú monofarebnú grafiku, ale možnosti v nej boli na časy ZX Spectra nevídané. Na svojej vesmírnej lodi ste mohli putovať vesmírom, objavovať nové planéty a obchodovať na nich, prípadne, ak vás to nudilo, stať sa vesmírnym pirátom a prepadávať iné plavidlá.

Pochopiteľne, v tom prípade ste museli rátať s tým, že po vás pôjdu lovci hláv, ktorí za podobných ničomníkov inkasovali odmeny. Zaujímavosťou je, že hra vznikla už v roku 1985, pričom najlepšie herné tituly na ZX Spectrum boli zvyčajne naprogramované až okolo rokov 1987 – 1991, keď už vývojári mali s touto platformou skúsenosti a vedeli z nej vyťažiť maximum.

4. Multi Player Soccer Manager

Pochopiteľne, aj na ZX Spectrum existovali futbalové hry. Buď také, kde ste futbal reálne hrali, alebo manažérske, kde ste svoj tím museli spravovať. Multi Player Soccer Manager patrí do druhého súdka a v čase vzniku zaujala tým, že ju mohli hrať naraz až štyria hráči (pochopiteľne, nedokázali ju aj štyria v reálnom čase ovládať, ale pri zadávaní pokynov svojmu mužstvu sa striedali pri klávesnici.

Celkovo šlo o vydarenú hru, v ktorej ste viedli jeden z tímov štyroch anglických najvyšších líg. Čerešničkou na torte pre mňa bola skutočnosť, že hra vyšla rok po sezóne 1989-1990, v ktorej dominoval môj obľúbený klub FC Liverpool a preto v nej patrí k najsilnejším tímom.

3. Stunt Car Racer

Pretekárskych hier rôznej kvality vyšiel na ZX Spectrum nespočet. Hral som mnohé z nich, ale dodnes sa zvyknem rád vracať k netradičnej Stunt Car Racer. Netradičnej preto, lebo sa odohráva na zvláštnych vyvýšených a klopených okruhoch, z ktorých sa dalo ľahko spadnúť.

Pretekali vždy iba dve autá – vy a váš súper – a preto sa dalo len vyhrať alebo prehrať, ale nie bojovať o umiestnenie. Cieľom bolo prebojovať sa z najnižšej divízie do tej najvyššej, kde boli zároveň aj najvyššie okruhy:-) Ani túto hru som nikdy nevyhral, čo mi pripomína, že by som sa jej mal znova pozrieť na zúbky:-)

2. R-Type

Ak by som mal vybrať najlepšiu strieľačku pre ZX Spectrum, neváham ani chvíľku a vyberiem prvú R-Type. Je až neuveriteľné, akou farebnou grafikou e veľkým množstvom efektov na tú dobu disponovala. Ešte aj dnes, keď sme rozmaznaní všelijakými grafickými efektmi, je to pre mňa pastva pre oči.

Na druhej strane, R-Type bola aj pekelne ťažká hra. Od začiatku až do konca sa na vás valili nepriatelia, ktorých ste museli zostreľovať, prípadne sa im vyhýbať – a neraz šlo doslova o milimetre. Niektoré pasáže som musel hrať desiatky krát, kým som prišiel na to, ako ich prejsť. R-Type sa mi ale napokon podarilo zdolať, hoci, nie na ZX Spectre, ale jej port pre Android.

1. Laser Squad

Toto je pre mňa najlepšia hra na ZX Spectrum a jedna z najlepších, aké som kedy hral. Laser Squad je ťahová stratégia, ktorú často hrávam aj dnes pomocou emulátora na mobile aj počítači. Ak som pri pár predchádzajúcich hrách písal o ich komplexnosti, Laser Squad v tomto princípe vyniká najviac.

Má pritom len sedem levelov a úplne prvá verzia pre ZX Spectrum so 48 kB pamäte mala dokonca iba tri. Aj úlohy, ktoré tam treba splniť, sú v zásade triviálne -zabiť šéfa nepriateľskej skupiny alebo všetkých protivníkov, oslobodiť kamarátov z väzenia, zničiť určité zariadenia, ubrániť sa nepriateľským robotom po istý čas, prípadne len prejsť mapou z ľavej strany na pravú.

To, čo robí Laser Squad výnimočnou hrou, je práve tá jej spomínaná komplexnosť. Každá herná postava má svoje slabé a silné stránky, líšia sa v ovládaní jednotlivých zbraní (ktoré sú tiež zásadne odlišné), majú rôznu výdrž i odolnosť a v prípade, že ich spolubojovníci padnú, im začne klesať morálna až napokon zahodia zbrane. Záleží dokonca aj na teréne – pohyb na kamenistom či štrkovom povrchu si žiada viac energie ako po pevnom. Dnes to už neznie až tak výnimočne, ale v roku 1989 na Spectre šlo o niečo neskutočné.

Zostáva ešte dodať, ako sa tieto hry dajú dnes hrať. Ak nemáme originálny ZX Spectrum či Didaktik, čo je veľmi ojedinené, najlepšou voľbou je emulátor pre PC alebo Android telefón (Apple emulátory na iPhonoch zakazuje).

V prípade tých pre PC odporúčam stránku WorldOfSpectrum.org, kde máte na výber nielen z niekoľkých emulátorov, ale zadarmo na stiahnutie aj tisícky hier. Môj obľúbený emulátor je EmuZWin. Asi nie je najlepší, ale zvykol som si naň.

V prípade Androidu používať emulátor Marvin, ktorý sa už ale, bohužiaľ, v obchode Play nenachádza. Dá sa však vygúgliť a nájsť na rôznych stránkach s APK súbormi. Alternatívami, ktoré sú v obchode Play, je napríklad Spectacol či Speccy.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.